Connect with us

Politika

KASUMOVIĆ “Šmit nema legitimitet, on je trećerazredni političar”

Fuad Kasumović, lider stranke BHI-KF, prvi je političar iz Federacije BiH koji je osporio legitimitet Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske.
Kasumović je komentarisao formiranje vlasti u Federaciji BiH i istakao da je Šmit napravio grešku kada je u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona i da zato mora da reaguje ako dođe do blokiranja ovog procesa.

“Oni koji su u izbornoj noći ogromnu grešku napravili, promijenili Izborni zakon, govorim o Šmitu. On je rekao da je sa tim izmjenama deblokirao formiranje vlasti u Federaciji. Ako se desi to što SDA nagovještava, aposlutno je da mora reagovati, iako to nije ni demokratski, ni u jednoj državi osim BiH to ne bi smio da uradi, onda mora da dovrši posao”, rekao je Kasumović.

Na konstataciju da je Šmit rekao da se u tom slučaju ne radi o blokadi, Kasumović je odgovorio da je Šmit isluženi političar i da se u BiH vjeruje svakom, kako je rekao, ćati koji doće iz EU.

“Nemojte vjerovati trećerazrednim međunarodnim političarima, pa ni tom Kristijanu. Šta je on to u svojoj državi, došao isluženi političar u izbornoj noći i povlači nacionalistički zakon. Svaki tamo ćata iz Evropske unije dođe i mi njemu vjerujemo”, rekao je Kasumović, koji je i gradonačelnik Zenice.

Na pitanje da li želi da kaže da je Šmit “ćata” i “trećerazredni političar”, Kasumović je odgovorio pitanjem:”A, šta je drugo”.

Šmit je, prema njegovim riječima, poslat u BiH po nekim drugim zahtjevima i da je svima jasno šta je uradio.

“Šmit igra na štetu BiH, on je vrlo bitan činilac, malo legalan, a malo nelegalan. U Republici Srpskoj kažu da nije legalan, predsjednik Reublike Srpske neće da se sastane sa njim”, kazao je Kasumović i dodao: “Kako je legalan, ko ga je imenovao, ako se ne imenuje tamo u Savjetu gdje se imenuje, nije imao punu podršku…”.

Kasumonović je potom pojasnio da ako Šmit nije legalan na čitavoj teritoriji BiH i ne priznaje ga jedan dio države, onda, kazao je, “ni ja ne mogu reći da je legalan”.

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Politika

Crnadak o MILANOVIĆEVOJ POSJETI DERVENTI: Dodik mu je to dopustio pa otišao daleko odavde, NOŽ U LEĐA VLASTITOM NARODU

– Lijepo je što je Dodik danas u posjeti Hilandaru, ali njegovu sramotu ne može saprati čak ni Sveta gora – rekao je potpredsjednik i šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što je vlast Republike Srpske dozvolila da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikuje brigadu HVO u Derventi, gradu koji je veoma stradao u Odbrambeno- otadžbinskom ratu upravo od jedinica HVO.

Crnadak kaže da je sramota i strašno da Zoran Milanović, poznat po izjavi “Srbi su šaka jada” u Derventi, u srcu Republike Srpske, uz obezbjeđenje MUP Republike Srpske, odlikuje HVO, odaje počast onima koji su činili zločine nad Srbima.

– Dodik mu je to odobrio i bukvalno se sklonio daleko odavde, misleći da će ga to sačuvati od odgovornosti. Sramota, izdaja, nož u leđa vlastitom narodu! – poručio je Crnadak.

Nastavi čitati

Aktuleno