Connect with us

Banjaluka

„RIJEČI SE UGASE, A KORACI PO ZEMLJI NESTANU“ Čika Ale, uz mural, od Banjalučana dobio i pjesmu

Alija Mahmutović, poznatiji kao čika Ale ili “duša grada Banjaluke”, koji je preminuo 15. septembra 2023. godine, dobio je mural u banjalučkom naselju Obilićevo.

Mahmutović je u Banjaluci, ali i šire, bio najpoznatiji kao saobraćajac-amater, koji je po lijepom vremenu regulisao saobraćaj na raskrsnici kod Gradskog mosta, a voljele su ga generacija stanovnika grada na Vrbasu.

David Kojčinović, mladi pjesnik iz Banjaluke, kakop se navodi na stranici Seesrpska, na svoj način – literarno se oprostio od “čika Ale pjesmom koju prenosimo je u cjelosti.

Čika Ale

Sa ivice gradskog mosta prolaznike posmatrao,

sa puno ljubavi i sa osmijehom tim istim prolaznicima mahao,

oči mu bile bistre, a ruke iako stare jako tople,

posljednji samuraj dobrote bio je naš čika Ale.

Za životinjsko carstvo su zahvaljujući njemu znala sva djeca,

svih brojeva i slika iz tih čokoladica samo je on mogao da se sjeća,

koliko su samo bajadera i bombona njegove ruke djeci dale,

znao je šta znači usrećiti druge sitnicama naš čika Ale.

Običan osmijeh do koga se danas teško dolazi,

on je dijelio svima kada ulicom pun vedrine prolazi,

čekajući otpozdrav njegove su ruke dugo mahati znale,

druge je uvijek stavljao ispred sebe naš čika Ale.

Riječi se ugase, a koraci po zemlji nestanu,

samo djela iza svakoga od nas na kraju ostanu,

čak su i ptice u parku koje je on hranio cvrkutati na trenutak stale,

otišao je sa osmijehom u vječnost naš čika Ale.

Gradski most ostaje bez svog čuvara,

nastaje tišina uprkos buci u krugu bulevara,

ostaje priča i bitna poruka za generacije male,

da znaju ko je bio u Banjaluci naš čika Ale.

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Povećane subvencije za juli za privatne vrtiće biće isplaćene do 5. avgusta”

Subvencije za privatne vrtiće povećane su od 1. jula na 100 KM, a od 1. avgusta na 150 KM bez skupštinske većine. Isplata za juli biće najkasnije do 5. avgusta, poručio je ovo gradski menadžer, Bojan Kresojević.

Upitao je da li pojedinci koji vode grupu roditelja imaju interes da se status djece u privatnim vrtićima poboljša ili neki drugi interes.

-Pojedinci su „uplašeni“ da li će biti isplaćena povećana subvencija za jul, iako mjesec nije završen, a ne reaguju na činjenicu da Skupština Grada nije usvojila rezoluciju o izjednačavanju subvencija, iako je rezolucija prijedlog te grupe. Pitanje isplate prošlogodšnjih subvencija upućuju Gradskoj upravi, iako je skupštinska većina bila protiv rebalansa za 2023. godinu, a i danas je protiv rebalansa za 2024. godinu – naglasio je gradski menadžer.

Ističe da je ovo prva gradska administracija koja je uvela subvencije za privatne vrtiće i povećala na 150 KM, dok je skupštinska većina bila protiv realokacija za povećanje sredstava na ovoj stavci.

-Grad Banja Luka redovno izmiruje svoje obaveze, za razliku od Vlade Republike Srpske koja je u julu isplatila subvencije za stambene (IRB) kredite za mart mjesec – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

U SKLOPU „LJETA NA VRBASU“: Dan sporta na vodi u četvrtak

U sklopu manifestacije „Ljeto na Vrbasu“ 25. jula od 18.00 časova biće održan Dan sporta na vodi, koji predstavlja još jedan dio uzbudljivog programa ovogodišnje manifestacije.

-Pridružite nam se na spektakularnom danu posvećenom sportovima na vodi: dajak, kajak, rafting, supovi i još mnogo toga.  Uz di-džej žurku, pripremili smo nezaboravno veče za sve ljubitelje vodenih sportova i dobre zabave. Ne propustite priliku da uživate u ljepotama Vrbasa i aktivno provedete veče uz sjajnu atmosferu – navedeno je u saopštenju Turističke organizacije grada Banje Luke.

Dan sporta na vodi biće održan na lokaciji Dajak pristanište kod Kluba 22, odnosno na Abaciji.

Kompletan program manifestacije „Ljeto na Vrbasu“ možete da pogledate OVDJE.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAD PODRŽAO OBNOVU JOŠ JEDNE FASADE! Zgrada u Ulici Milana Tepića broj 13 zasijala novim sjajem (FOTO)

Uz podršku Grada, još jedna stambena zgrada zajednice etažnih vlasnika dobiće novu fasadu. Riječ je o ZEV-u u Ulici Milana Tepića broj 13, koja će uskoro biti u sasvim novom ruhu.

Osim toga, uskoro će početi radovi i na zgradi na Bulevaru cara Dušana broj 9.

-Ulaganjem u energetsku efikasnost čuvamo energiju, štedimo novac, ulažemo u budućnost, a ujedno i uljepšavamo naš grad – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Naime, obje ove zajednice etažnih vlasnika odabrane su putem Javnog poziva zajednicama etažnih vlasnika stambenih zgrada za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje ukupne potrošnje energije u zgradama na području grada Banjaluke.

Zahvaljujući podršci Grada Banjaluke, novu fasadu u protekle dvije godine dobili su i stambeni objekti u Knežopoljskoj ulici broj 1, Vaclava Havlika Vene broj 4, Duška Koščice broj 1 i Braće Pantića broj 7.

Nastavi čitati

Aktuelno