Connect with us

Banjaluka

RJEŠAVAJU SE DECENIJSKI PROBLEMI GRAĐANA! U Banjoj Luci je trenutno 127 aktivnih gradilišta

– Na području grada trenutno imamo 127 aktivnih gradilišta – gradimo puteve, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, sportska igrališta, saniramo makadamske puteve, ali imamo i velike projekte poput obnove Kuće Milanovića kao prvog kulturnog centra od Bana Tise Milosavljevića. Svakodnevno obilazimo gradilišta i možemo reći da smo zadovoljni dinamikom, ali uvijek može biti i bolje.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković komentarišući sve one projekte zahvaljujući kojim Banja Luka poprima obrise modernog, evropskog grada.

Kako je pojasnio, veliki izazov predstavlja manjak radnika, zbog čega građevinski sektor često ne može pratiti zadanu dinamiku.

Govoreći o dinamici radova na izgradnji pet mostova u našem gradu, gradonačelnik je rekao da dinamika zadovoljavajuća, s obzirom na to da tako velike projekte uvijek prate i brojni izazovi.

-Kada je riječ o mostu u Česmi, do sad je urađeno pet stubova. Radi se na izgradnji još dva stuba i onda će se pristupiti i ostalim radovima. Očekujem da će naredne godine to biti završeno, i da će mještani dobiti most na koji čekaju deset godina – kazao je gradonačelnik.

Dodao je da je most u Motikama završen, dok je izgradnja mosta u Dervišima pri kraju.

Kometarišući most u naselju Trapisti, gradonačelnik je poručio kako je ovo izuzetno obiman posao koji zahtijeva veliku pažnju.

-Most u Trapistima je najstariji most. Pitaju nas što košta toliko. Istina, mi smo htjeli za 200 hiljada KM da završimo posao, ali znate da je javna nabavka padala dva puta. Riječ je o zahtjevnom projektu, koji moramo da radimo u tri faze. Trapisti su naš identitet i veliki broj ljudi ne zna da je tu istorija Banje Luke. Jedina smo Gradska uprava koja je počela da ulaže u Trapiste – istakao je gradonačelnik.

Dodao je da je tu i mnogo drugih bitnih projekata, poput prve škole koja je izgrađena nakon više od 20 godina, ali i projekat osvjetljenja tvrđave Kastel.

-Kada je riječ o školi u naselju Ada, potrebno je naglasiti da je to prva škola u Banjoj Luci nakon 22 godine, a pravi se negativna konotacija. Govore, samo deset učionica, a zaboravljaju da kažu da je to oko 600 učenika. Sa druge strane, tvrđava Kastel je decenijama je u mraku. Radimo da to riješimo, imamo projekat osvjetljenja. Mi ćemo od Kastela napraviti javnu ustanovu. Svi ovi projekti na oko djeluju jednostavno, ali kada uđete u srž vidite koliko zapravo ima posla – zaključio je gradonačelnik Stanivuković.

Banjaluka

GRADONAČELNIK KOD MAJSTOROVIĆA U MELINI! “Gradimo vodovodni sistem vrijednosti više od 2.5 miliona KM”

-Uz čašicu razgovora sumirali smo sve do sad urađeno, a utvrdili smo i prioritete koje ćemo rješavati u budućem vremenskom periodu.
Za ovaj dio našeg grada uradili smo i radimo zaista mnogo!
Gradimo vodovodni sistem vrijednosti više od 2.5 miliona KM, obnavljamo lokalne puteve, izgradili smo dječije igralište, obnovili fasadu škole, izgradili javnu rasvjetu, a kroz projekat Urbanih tržnica podstičemo lokalne poljoprivredne proizvođače na rast i razvoj, napisao je gradonačelnik Banjaluke na društvenoj mreži X.

Nastavi čitati

Banjaluka

KONCERT BALKAN EKSPRESA 15. decembra u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 15. decembra biće održan koncert BALKAN EXPRESS UNPLUGGED.

-Ovaj koncert, članovi kultnog banjalučkog rok benda smatraju i svojevrsnim jubilejom, kada su u pitanju koncerti u našoj ustanovi, jer je prošlo 15 godina od njihovog prvog unplugged koncerta u Banskom dvoru – saopštili su iz Banskog dvora.

Svoj prvi akustični koncert “Balkan Express” je održao 2008. godine u Koncertnoj dvorani Banskog dvora zajedno sa gudačkim kvartetom banjalučke Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

-Njihova muzika je poput duše grada koji predstavljaju – iskrena i s dozom neobuzdanosti. Gitare se prepliću u moćnim rifovima, dok vokal benda nosi priču koja dira duboko u srce. Njihovi tekstovi su kao prozri kroz koje gledamo životnu stvarnost, sa refrenima koji će ostati urezani u pamćenje kao himne jedne generacije – navedeno je u saopštenju.

BALKAN EXPRESS čine: Saša Nikić (vokal), Momir Nikić (gitara), Aleksandar Vlajsavljević (bas gitara), Stefan Nikić (klavijature) i Dejan Trkulja (bubanj).

Gosti na koncertu će biti “Palladio String Quartet“, solo sopran Lidija Pajić, vokal Sanja Zelić, vokal Tea Čolić i Strahinja Nikić (gitara).

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora svakim radnim danom, osim vikendom, u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Nastavi čitati

Banjaluka

VELIKI INTERES za učešće u prvoj Skupštini građana!

Građani koji su zaprimili pozivno pismo za učešće na prvoj Skupštini građana, prijaviti se mogu najkasnije do 14. decembra u skladu sa uputstvom koje je priloženo uz pozivno pismo.

Naime, u okviru projekta „Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini“, koji Grad Banja Luka realizuje u saradnji sa Savjetom Evrope u proteklom periodu pozivna pisama dostavljena su na ukupno 5.000 nasumično odabranih adresa.

Do sada je više stotina građana iskazalo interesovanje da postanu članovi prve Skupštine građana u našem gradu i na taj način diskutuju o važnim društvenim temama, te učestvuju u izradi preporuka koje će odražavati potrebe i interese svih građana naše zajednice.

Inače, Skupštinu građana će činiti 35 učesnika, a prvo zasjedanje na temu „Preduzetništvo i mladi“ trebalo bi da bude održano u frebruaru naredne godine.

Cilj je da se kroz ovu važnu temu otvore nove perspektive i razmotre ideje koje će doprinijeti unapređenju preduzetništva u našem gradu.

Nastavi čitati

Aktuelno