Connect with us

Banjaluka

ZA SVE LJUBITELJE UMJETNOSTI! Utorak u Banskom dvoru izložba maski „Apis art“

U Malom izložbenom salonu Banskog dvora u utorak 26. septembar 19.00 časova biće otvorena izložba maski „Apis art“ pčelinja umjetnost autora Filipa Cvetkovića.

-Priroda i umjetnost su dvije neodvojive cjeline, obje cjeline imaju momente koje ih čine da budu u bliskoj vezi sa rađanjem i smrću. Umjetnost kao takva ima slobodu i kroz tu blagodat opisuje prirodu iz mnogo uglova. Veza između prirode i umjetnosti uspostavljena je na antimimetički način, uzimati motive iz prirode ne znači prenijeti u potpunosti njen oblik, već detalj kao inspiraciju za nastanak zamišljene umjetničke cjeline. U trenucima tog spajanja sve se mijenja i nastaje potpuno novi vizuelno umjetnički momenat, koji je plod nesebičnosti prirode i čovjeka koji je jedno sa univerzumom – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

U saopštenju je dodatno kako na koži lica sa prevojima, porama, borama, maljama nastaje materija otvorene strukture, natopljena čulima, bijesom, impulsima, ćutnjom i tugom.

-Gradacijom motiva i organizacijom horizontalnih motiva njena površina se spontano, progresivno i iznenađujuće mijenja. Postaje stvarnost za sebe, nastala jednako onako kako nastaje sve u prirodi. Crno-žuti motiv za prirodu znači opstanak, procesom oprašivanja nastaje život, nastaje sve što nas okružuje, nastajemo mi. Priroda je umjetnost, da ne postoji ne bi je ni bilo – dodaju.

Navode kako cilj oslikavanja motiva pčele jeste osvrt i prikaz kroz prizmu kulture i umjetnosti na značaj prirode i opstanak pčela u njoj.

-O ekologiji i o prirodi ne treba ćutati, to je dio nas i mi smo dio tog sistema i lanca. Čuvajmo je, to je jedini način da i ona nas čuva – ističu iz Banskog dvora.

Banjaluka

GRADONAČELNIK KOD MAJSTOROVIĆA U MELINI! “Gradimo vodovodni sistem vrijednosti više od 2.5 miliona KM”

-Uz čašicu razgovora sumirali smo sve do sad urađeno, a utvrdili smo i prioritete koje ćemo rješavati u budućem vremenskom periodu.
Za ovaj dio našeg grada uradili smo i radimo zaista mnogo!
Gradimo vodovodni sistem vrijednosti više od 2.5 miliona KM, obnavljamo lokalne puteve, izgradili smo dječije igralište, obnovili fasadu škole, izgradili javnu rasvjetu, a kroz projekat Urbanih tržnica podstičemo lokalne poljoprivredne proizvođače na rast i razvoj, napisao je gradonačelnik Banjaluke na društvenoj mreži X.

Nastavi čitati

Banjaluka

KONCERT BALKAN EKSPRESA 15. decembra u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 15. decembra biće održan koncert BALKAN EXPRESS UNPLUGGED.

-Ovaj koncert, članovi kultnog banjalučkog rok benda smatraju i svojevrsnim jubilejom, kada su u pitanju koncerti u našoj ustanovi, jer je prošlo 15 godina od njihovog prvog unplugged koncerta u Banskom dvoru – saopštili su iz Banskog dvora.

Svoj prvi akustični koncert “Balkan Express” je održao 2008. godine u Koncertnoj dvorani Banskog dvora zajedno sa gudačkim kvartetom banjalučke Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

-Njihova muzika je poput duše grada koji predstavljaju – iskrena i s dozom neobuzdanosti. Gitare se prepliću u moćnim rifovima, dok vokal benda nosi priču koja dira duboko u srce. Njihovi tekstovi su kao prozri kroz koje gledamo životnu stvarnost, sa refrenima koji će ostati urezani u pamćenje kao himne jedne generacije – navedeno je u saopštenju.

BALKAN EXPRESS čine: Saša Nikić (vokal), Momir Nikić (gitara), Aleksandar Vlajsavljević (bas gitara), Stefan Nikić (klavijature) i Dejan Trkulja (bubanj).

Gosti na koncertu će biti “Palladio String Quartet“, solo sopran Lidija Pajić, vokal Sanja Zelić, vokal Tea Čolić i Strahinja Nikić (gitara).

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora svakim radnim danom, osim vikendom, u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Nastavi čitati

Banjaluka

VELIKI INTERES za učešće u prvoj Skupštini građana!

Građani koji su zaprimili pozivno pismo za učešće na prvoj Skupštini građana, prijaviti se mogu najkasnije do 14. decembra u skladu sa uputstvom koje je priloženo uz pozivno pismo.

Naime, u okviru projekta „Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini“, koji Grad Banja Luka realizuje u saradnji sa Savjetom Evrope u proteklom periodu pozivna pisama dostavljena su na ukupno 5.000 nasumično odabranih adresa.

Do sada je više stotina građana iskazalo interesovanje da postanu članovi prve Skupštine građana u našem gradu i na taj način diskutuju o važnim društvenim temama, te učestvuju u izradi preporuka koje će odražavati potrebe i interese svih građana naše zajednice.

Inače, Skupštinu građana će činiti 35 učesnika, a prvo zasjedanje na temu „Preduzetništvo i mladi“ trebalo bi da bude održano u frebruaru naredne godine.

Cilj je da se kroz ovu važnu temu otvore nove perspektive i razmotre ideje koje će doprinijeti unapređenju preduzetništva u našem gradu.

Nastavi čitati

Aktuelno