Connect with us

Društvo

RODITELJI BANJALUČKIH MALIŠANA ZBUNJENI! Neke škole naplaćuju produženi boravak?

Iako je produženi boravak u većini osnovnih škola u gradovima i opštinama u Republici Srpskoj besplatan, i u Banjaluci se u nekima naplaćuje od 20 do 200 KM na godišnjem nivou.
Stoga i ne čudi da su roditelji banjalučkih osnovaca zbunjeni i pitaju se ko određuje cijenu, pa se ova usluga u nekim školama ne plaća ništa, dok je u pojedinim poskupjela i do pet i više puta ove godine.

Troškovi produženog boravka se odnose samo na potrošni materijal, ne računajući troškove hrane.

Naime, kako je rekao Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, koji je ujedno i direktor Osnovne škole “Sveti Sava”, produženi boravak se od ove školske godine naplaćuje 100 KM umjesto dosadašnjih 20 KM.

“Morali smo podići cijenu jer smo oskudijevali s tim potrošnim materijalom. Jednostavno nismo bili u mogućnosti da sredstvima koja smo dobijali od roditelja ranijih godina pokrijemo te troškove”, kazao je Popržen i dodao da cijenu u produženom boravku formira Školski odbor.

“U nekoliko škola u Banjaluci se ne plaća produženi boravak, dok je u OŠ ‘Aleksa Šantić’ cijena boravka 200 KM na godišnjem nivou”, kazao je Popržen.

Banjalučanka čiji osnovac pohađa školu “Sveti Sava” kazala je da je razgovarala sa roditeljima iz drugih škola, u kojima je produženi boravak simboličnih 20 maraka ili je čak negdje i besplatan.

“Nije mi jasno zašto je od ove godine samo u našoj školi 100 KM i na osnovu čega je skuplji čak pet puta u odnosu na prošlu godinu. Ne može se reći da je to velika suma za cijelu godinu, ali kako je mogao sve ove godine funkcionisati sa pet puta manje novca po djetetu i kako u ostalim banjalučkim školama može biti toliko jeftiniji. Da bar djeca imaju hranu, neki čaj, bilo šta, vrlo rado bismo plaćali mnogo više”, kazala je ona.

Marko B., čije dijete ide u Osnovnu školu “Aleksa Šantić” u Banjaluci, kazao je da oni od ove godine produženi boravak plaćaju 200 KM na godišnjem nivou.

“Mi smo zadovoljni našim boravkom, ali nije nam jasno zašto su cijene tako šarolike. U nekim školama se ne plaća ništa, samo se kupi potrošni materijal, dok je u nekima cijena 20 maraka na godišnjem nivou, a kod nas 200 KM”, kazao je Marko.

U Osnovnoj školi “Dositelj Obradović” u Banjaluci kazali su da oni imaju produženi boravak od prvog do trećeg razreda, te da roditelji ne plaćaju ništa, prenose Nezavisne.

Zdravko Budimir, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Prijedor i direktor OŠ “Desanka Maksimović”, kazao je da u njihovoj regiji ne naplaćuju produženi boravak.

“U našoj školi produženim boravkom obuhvaćeno je oko 80 učenika i roditelji ništa ne plaćaju”, kazao je Budimir i dodao da roditelji nisu u obavezi da donose potrošni materijal.

“U dogovoru sa voditeljima produženog boravka roditelji mogu da donesu flomastere, olovke i slične stvari”, rekao je Budimir.

Da se i u ostalim dijelovima Srpske ne naplaćuje produženi boravak potvrdio je i Ljubiša Blagojević, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola dobojske regije i direktor Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” Doboj.

“Sve osnovne škole koje imaju potrebu za produženim boravkom ga imaju i besplatan je”, kazao je Blagojević i dodao da roditelji plaćaju 80 KM na mjesečnom nivou ako đaci imaju hranu, odnosno dva obroka i užinu.

Društvo

KRIZA U JAVNIM SERVISIMA: BHRT gasi 15 emisija, FTV se obratio pismom

Usljed krize javnih servisa Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) danas ukida 15 emisija iz svog programa, a neke emisije će biti skraćene.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

Federalna televizija je uputila novi poziv BHRT-u, u kojem od njih traže zakonsko postupanje i Poslodavni odbor FTV-a je ponudio rješenje za koje tvrde da će spasiti oba javna emitera.

“S tim u vezi bismo, prethodito potpisivanju ugovora, uspostavili bankovni račun s trajnim nalogom, gdje bi po automatizmu BHRT-u od strane Elektroprivrede BiH i dalje Radio-televizije Federacije BiH stizao pripadajući procenat RTV takse kako ga je zakon definisao, dok bi nakon potpisa ugovora Radio-televizija Federacije BiH promptno uplaćivala iznose za redovne mjesečne tehničke usluge BHRT-u, uz dodatni iznos mjesečne rate po osnovu nastalog duga za tehničke usluge u proteklih pet mjeseci od kada je naplata RTV takse prekinuta”, naveli su.

Istakli su kako bi redovnost uplata iz tri opisana osnova svakomjesečno na računu BHRT donijela 1,8 miliona KM.

“Posljednji nemili događaj s gašenjem signala Radio-televizije Federacije BiH od strane BHRT-a pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni. Čekamo vaš pisani odgovor i poziv na zajednički sastanak najkasnije iduće sedmice da bi finalizirali gore opisane detalje i spasili naše kuće i radnike potpisivanjem ugovora u skladu sa zakonom, član 18. Zakona o javnom sistemu BiH i član 57. Zakona o Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine”, istakli su iz FTV-a, prenosi “Avaz”.

Nastavi čitati

Društvo

ZNATE LI ŠTA JE NAJVEĆI GRIJEH po riječima PATRIJARHA PAVLA?

Patrijarh Pavle već 15 godina nije među nama, a u našim srcima i dalje odzvanjaju njegove blage, ali britke riječi koje su nekad utjeha i lijpoek, a nekad dobra lekcija.

Ovo su samo neki od mudrih citata patrijarha Pavla.

– Sujeta je jedna gordost, najveći srpski greh. Kada se ona dogodi onda dolazi do svađe, netrpeljivosti. Kad se javi sujeta tu nema ni vere ni ljubavi.

– Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana. Ali često kod nas dolazi do onog što nije razlika u mišljenju. Toga se moramo osloboditi. Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo i to gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cepa i deli.

– Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa „što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima“, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja.

– Moral nije „ne treba“ ili „ne sme se“. Moral je „neću“. Nije vrlina ne grešiti, nego moći, a ne hteti grešiti. Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate.

– Ne zaboravimo nikada da je zlo uvek kratkog veka i samo naizgled uspešno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu, prevari, ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život.

– Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo. Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste.

– Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi. Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.

– Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda.

– Porodicu smatram osnovom ljudske zajednice i nezamenjivom za duhovni razvoj čoveka. U porodici se čuva vera predaka, drži se do osnovnih duhovnih vrednosti, koje nas vode kroz život; porodica je izvor ljubavi, u njoj se učimo dužnosti, žrtvovanju, zajedničkom podnošenju nevolja, kao i podeli radosti. Porodica nam stvara osećanje da smo zajedno u svemu i kad odemo iz svojih kuća, kuda nas život vodi. Porodica je „mala crkva“. Njenih svetinja i običaja ko se drži, taj ne može zalutati u ovom otuđenom, ispražnjenom, posuvraćenom svetu!

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ponovo kiša, pljusko i GRMLJAVINA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH će biti nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a najviša temperetura vazduha biće do 27 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne biće promjenljivo uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda, na jugu i istoku pretežno sunčano, a uz rijeke i po kotlinama biće magle, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Od sredine dana kiša i pljuskovi sa grmljavinom javiće se uglavnom na jugu i jugozapadu, dok na sjeveru ostaje pretežno suvo sa sunčanim intervalima.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 10 do 15, u višim predjelima od šest stepeni, a dnevna od 22 na jugu i jugozapadu do 27 na sjeveru, u višim krajevima od 16 stepeni Celzijsuvih.
Duvaće slab vjetar, istočnog i jugoistočnog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavi čitati

Aktuelno