Connect with us

Društvo

DRŽAVNI APARAT KAO BURE BEZ DNA! Budžetski prihodi nikad veći, GRAĐANIMA NIKAD TEŽE

Prihodi od indirektnih poreza za 10 mjeseci ove godine su iznosili 8,8 milijardi KM i veći su za 588 miliona KM nego u istom periodu prošle godine, dok su usljed inflacije i brojnih poskupljenja džepovi građana BiH sve prazniji.

Naime, kako je saopšteno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), samo u oktobru je prikupljeno 935 miliona KM indirektnih poreza ili za 72 miliona KM više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Nakon što je UIO u 10 mjeseci privredi vratio milijardu i 791 milion KM povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar – oktobar, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su 7,8 milijardi i veći su za 508 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2022. godine”, piše u saopštenju.

Dodali su da je za finansiranje institucija BiH u periodu januar – oktobar raspoređeno 849 miliona KM, i to Federaciji BiH tri milijarde i 807 miliona KM, Republici Srpskoj dvije milijarde i 96 miliona KM i Brčko distriktu 212 miliona KM.

“Po osnovu posebne putarine za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, FBiH je dobila dodatnih 186 miliona KM, Republika Srpska 123 miliona KM i Brčko distrikt 6,3 miliona KM”, navodi se u saopštenju UIO BiH.

Admir Arnautović, predsjednik Udruženja kluba potrošača Srednje Bosne iz Travnika, istakao je za “Nezavisne novine” da ono čime se država hvali nije baš za pohvalu iz perspektive građana.

“Ono što građani vide jeste to da su svakodnevno cijene veće, a da je život sve teži i teži. Kako se približava zima, vjerovatno nas očekuju dodatna poskupljenja, jer će ova situacija na Bliskom istoku rezultirati povećanjem cijena energenata i nafte, a zbog većih cijena nafte nam sve poskupi. Najavljena ograničenja određenih cijena proizvoda sasvim sigurno nisu dovoljna da zadovolje potrebe građana, tako da se nalazimo u zaista teškoj situaciji. Država definitivno može puno više uraditi, posebno za najugroženije kategorije kao što su penzioneri, za roditelje sa puno djece, za ljude sa niskim primanjima, za socijalno ugrožene građane. Sredstva koja su prikupljena bi mogla pomoći i svim građanima kroz subvencioniranje određenih cijena”, naglasio je Arnautović.

Ekonomista Milenko Stanić ističe za “Nezavisne novine” da je evidentan rast direktnih i indirektnih prihoda.

“Ovo pokazuje da je inflacija još uvijek prisutna, ili da bar ključne kategorije koje doprinose prihodu po osnovu poreza još uvijek održavaju visok rast cijena, odnosno visoke stope inflacije. Povećane prihode je trebalo dijelom vratiti onima od kojih su uzeti (građanima), jer oni nisu rezultat nikakvog rada ni aktivnosti bilo koje institucije. Takođe, dio prihoda je trebalo vratiti privredi. Ulazimo u težak period, i sa aspekta dugova koji su ostali i sa aspekta činjenice da ne možemo pretjeranu javnu potrošnju koja je generisana na inflacionim osnovama zadržati i naredne godine jer nećemo imati tolike prihode. Stanovništvo će manje kupovati, vršiće se promjena u strukturi potrošačke korpe, koncentracijom na osnovne životne namirnice i prehranu koja već guta 50 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj. Taj procenat će se u narednom periodu povećavati”, naglasio je Stanić.
NEZAVISNE

Društvo

KRIZA U JAVNIM SERVISIMA: BHRT gasi 15 emisija, FTV se obratio pismom

Usljed krize javnih servisa Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) danas ukida 15 emisija iz svog programa, a neke emisije će biti skraćene.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

Federalna televizija je uputila novi poziv BHRT-u, u kojem od njih traže zakonsko postupanje i Poslodavni odbor FTV-a je ponudio rješenje za koje tvrde da će spasiti oba javna emitera.

“S tim u vezi bismo, prethodito potpisivanju ugovora, uspostavili bankovni račun s trajnim nalogom, gdje bi po automatizmu BHRT-u od strane Elektroprivrede BiH i dalje Radio-televizije Federacije BiH stizao pripadajući procenat RTV takse kako ga je zakon definisao, dok bi nakon potpisa ugovora Radio-televizija Federacije BiH promptno uplaćivala iznose za redovne mjesečne tehničke usluge BHRT-u, uz dodatni iznos mjesečne rate po osnovu nastalog duga za tehničke usluge u proteklih pet mjeseci od kada je naplata RTV takse prekinuta”, naveli su.

Istakli su kako bi redovnost uplata iz tri opisana osnova svakomjesečno na računu BHRT donijela 1,8 miliona KM.

“Posljednji nemili događaj s gašenjem signala Radio-televizije Federacije BiH od strane BHRT-a pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni. Čekamo vaš pisani odgovor i poziv na zajednički sastanak najkasnije iduće sedmice da bi finalizirali gore opisane detalje i spasili naše kuće i radnike potpisivanjem ugovora u skladu sa zakonom, član 18. Zakona o javnom sistemu BiH i član 57. Zakona o Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine”, istakli su iz FTV-a, prenosi “Avaz”.

Nastavi čitati

Društvo

ZNATE LI ŠTA JE NAJVEĆI GRIJEH po riječima PATRIJARHA PAVLA?

Patrijarh Pavle već 15 godina nije među nama, a u našim srcima i dalje odzvanjaju njegove blage, ali britke riječi koje su nekad utjeha i lijpoek, a nekad dobra lekcija.

Ovo su samo neki od mudrih citata patrijarha Pavla.

– Sujeta je jedna gordost, najveći srpski greh. Kada se ona dogodi onda dolazi do svađe, netrpeljivosti. Kad se javi sujeta tu nema ni vere ni ljubavi.

– Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana. Ali često kod nas dolazi do onog što nije razlika u mišljenju. Toga se moramo osloboditi. Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo i to gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cepa i deli.

– Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa „što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima“, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja.

– Moral nije „ne treba“ ili „ne sme se“. Moral je „neću“. Nije vrlina ne grešiti, nego moći, a ne hteti grešiti. Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate.

– Ne zaboravimo nikada da je zlo uvek kratkog veka i samo naizgled uspešno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu, prevari, ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život.

– Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo. Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste.

– Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi. Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.

– Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda.

– Porodicu smatram osnovom ljudske zajednice i nezamenjivom za duhovni razvoj čoveka. U porodici se čuva vera predaka, drži se do osnovnih duhovnih vrednosti, koje nas vode kroz život; porodica je izvor ljubavi, u njoj se učimo dužnosti, žrtvovanju, zajedničkom podnošenju nevolja, kao i podeli radosti. Porodica nam stvara osećanje da smo zajedno u svemu i kad odemo iz svojih kuća, kuda nas život vodi. Porodica je „mala crkva“. Njenih svetinja i običaja ko se drži, taj ne može zalutati u ovom otuđenom, ispražnjenom, posuvraćenom svetu!

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ponovo kiša, pljusko i GRMLJAVINA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH će biti nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a najviša temperetura vazduha biće do 27 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne biće promjenljivo uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda, na jugu i istoku pretežno sunčano, a uz rijeke i po kotlinama biće magle, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Od sredine dana kiša i pljuskovi sa grmljavinom javiće se uglavnom na jugu i jugozapadu, dok na sjeveru ostaje pretežno suvo sa sunčanim intervalima.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 10 do 15, u višim predjelima od šest stepeni, a dnevna od 22 na jugu i jugozapadu do 27 na sjeveru, u višim krajevima od 16 stepeni Celzijsuvih.
Duvaće slab vjetar, istočnog i jugoistočnog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavi čitati

Aktuelno