Connect with us

Svijet

Rusija SB UN podnijela nacrt rezolucije, Sirene u Kijevu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros u Kijevu i drugim ukrajinskim regionima, saopštila je nadležna služba.
Opasnost je oglašena u Kijevu, Nikolajevu, Dnjepropetrovsku, Kirovogradu, Hmelnickom, Žitomiru, Čerkasiju, Černjigovu, Vinici i regionu Černovici, prenio je TASS.

U Kijevu, Odesi i Dnjepropetrovksu hitno je isključena struja, saopštila je energetska kompanija DTEK.

U Hmelnickom, na zapadu zemlje, odjeknule su dvije eksplozije, a šef regionane administracije Sergej Gamali pozvao je stanovnike da ostanu u skloništima.

Rusija SB UN podnijela nacrt rezolucije o istrazi eksplozija na Sjevernom toku

Rusija je predložila nacrt rezolucije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija o istrazi prošlogodišnje sabotaže gasovoda Sjeverni tok 1 i 2, izjavio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Poljanski je napisao sinoć na Telegramu da je Rusija proslijedila nacrt rezolucije za sprovođenje nezavisne istrage pod okriljem generalnog sekretara UN da bi se ispitale eksplozije na Sjevernom toku.

Sjednica Sajveta bezbjednosti UN o prošlogodišnjim eksplozijama na Sjevernom toku biće održana 22. februara, prenio je TAS S.

U rezoluciji, koja je jednoglasno usvojena na plenarnom sastanku u četvrtak, ruska Državna duma pozvala je Savjet bezbjednosti da istraži sabotažni napad na Sjeverni tok i kazni nalogodavce i počinioce.

U tekstu tog dokumenta ukazuje se na podatke koje je iznio američki novinar Simor Herš o tome da iza napada na Sjeverni tok stoje SAD i Norveška.

Rusija je predložila rezoluciju Savjetu bezbjednosti UN o istrazi eksplozija koje su prošle godine pogodile gasovode Sjeverni tok 1 i 2, a predviđa formiranje specijalne komisije advokata koju će izabrati generalni sekretar UN, rekao je izvor u UN za TAS S.

Izvor je rekao da dokument potencijalne članove komisije opisuje kao “nepristrasne, sa međunarodnim priznanjem i stručnošću”, kao i da u komisiji treba da bude i potreban broj stručnjaka.

Ukoliko rezolucija bude usvojena, generalni sekretar UN će u roku od 14 dana podnijeti izvještaj Savjetu bezbjednosti o konkretnim načinima formiranja komisije.

U predloženom dokumentu takođe se osuđuje činjenica da jednom broju zainteresovanih strana, uključujući operatera gasovoda, nije bilo dozvoljeno da istraže eksplozije, naveo je izvor.

Svijet

Ukrajinski komandant: Bitka za Bahmut može postati prekretnica rata

Komandant jedne od ukrajinskih jedinica, pukovnik Jevgenij Meževikin, ocijenio je da bitka za Bahmut može postati prekretnica u ratu i da je Ukrajina u stanju da zadrži grad i potisne ruske trupe.

Meževikin smatra da bi, ako Ukrajinci uspiju da sačuvaju svoje nedavne uspjehe, bitka za Bahmut mogla biti prekretnica u odbrani Ukrajine protiv Rusije, ne samo zbog zaustavljanja ruske ofanzive, već i zbog pripreme jakog uzvratnog udara, prenosi Ukrajinska pravda.

Prema Meževikinu, ruski napadi u Bahmutu su usporeni i neposredna pretnja od opkoljavanja je izbegnuta. On je dodao da su ruske snage “iscrple sve svoje rezerve”.

Meževikin je rekao da su na sjevernoj i južnoj strani Bahmuta, gdje su ruske trupe pokušale da opkole grad, Rusi naišli na najmotivisanije ukrajinske jedinice i da “više nisu imali snage”.

Ipak, dodao je Meževikin, centar grada ostaje žarište, gdje ruske snage napadaju znatnom snagom.

Ukrajinski vojnici koji su se borili u Bahmutu rekli su da su ruske trupe fokusirale svoje napore na prodor ka centru grada, koristeći tešku artiljeriju i vazdušne napade, navodi Ukrajinska pravda.

Nastavi čitati

Hronika

“Ekološki teroristi” izazvali više od 100 požara na sjeveru Španije

“Ekološki teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji gore u petak na sjeveru Španije, prema lokalnim vlastima.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore sa 116 aktivnih šumskih požara koji su doveli do evakuacije oko 300 ljudi.

“Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode u opasnost živote, mjesta i gradove”, napisao je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Tviteru.

Požari gutaju zelenilo od planina do obale. Prekinut je saobraćaj na pet autoputeva.

Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, takođe je u plamenu, a plamen je došao na stotine metara od crkve iz 9. vijeka, koja je na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Alehandro Kalvo, zvaničnik regionalne vlade, rekao je da je vjerovatno riječ o namjerno izazvanim požarima.

Ove sedmice u Španiji su bile natprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Na sjeveru jaki vjetrovi otežavaju gašenje požara.

U Galiciji je ove sedmice u velikom požaru izgorjelo 1.600 hektara zemljišta.

Požar je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošle sedmice počeo prvi veliki požar ove sezone u Španiji.

Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

Nastavi čitati

Svijet

Si Đinping poručio Evropi: Odbranite stratešku nezavisnost ako želite zdrave odnose sa Kinom

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je Evropsku uniju da odbrani svoju stratešku nezavisnost ukoliko namjerava da razvija zdrave odnose sa Kinom.

– Za razvoj zdravih odnosa Kine i EU neophodno je da Brisel čvrsto brani svoju stratešku nezavisnost – rekao je Đinping tokom sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sančezom u Pekingu.

On je istakao i da se Kina i EU pridržavaju principa multilateralizma, svih ciljeva i principa Povelje UN, te da se zalažu za mirno rješavanje međunarodnih sporova.

Naveo i je i da obje strane treba da budu partneri na putu modernizacije i da zajednički rješavaju globalne probleme.

Si je takođe rekao da je Kina spremna da se uključi u svestrani dijalog i saradnju sa EU u duhu nezavisnosti, uzajamnog poštovanja i obostrane koristi i izrazio nadu da će Španija igrati aktivnu ulogu u promovisanju dijaloga i saradnje između Kine i EU.

Nastavi čitati

Aktuleno