Connect with us

Banjaluka

SAVIĆ BANJAC DEMANTOVALA ĐAJIĆA “Nije istina da nije izgrađen nijedan vrtić, IZGRAĐENA SU DVA” (FOTO)

Narodni poslanik PDP Mirna Savić Banjac oštro je demantovala današnje navode predsjednika GrO SNSD Banjaluka Vlade Đajića koji je rekao kako za vrijeme mandata Draška Stanivukovića u Banjaluci nije izgrađen nijedan vrtić! Njen odgovor Đajiću prenosimo u cjelini:

-Povodom netačnih tvrdnji, da se malo podsjetimo i uporedimo sa proteklim periodom i bivšim administracijama:
Banja Luka je u protekle tri i po godine načinila najveći iskorak u predškolskom obrazovanju, kada je od aprila 2022. godine započela sufinansiranje troškova usluga boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama na teritoriji Banje Luke.
Tako je Banja Luka postala prvi grad u Republici Srpskoj koji je započeo ovu politiku , a koju sada po ugledu na Banju Luku počinju i drugi gradovi.
Uz ovu i druge brojne mjere podrške porodici koje je uvela aktuelna gradska administracija, izgrađena su i dva nova vrtića – u naseljima Kuljani i Vrbanja.
Prvi vrtić u Kuljanima otvorio je vrata za najmlađe sugrađane u ovom dijelu grada u avgustu 2022. godine. Ovaj vrtić bio je prijeko potreban mališanima i roditeljima u ovom naselju, jer je riječ o jednom od najbrže rastućih naselja. Ukupna vrijednost investicije, koju je Grad Banja Luka realizovao u saradnji sa Razvojnim programom UN-a (UNDP), iznosila je oko 800.000 KM. Grad je za mališane tog dijela Banje Luke sagradio i dječije igralište koje se nalazi na ulazu u naselje Kuljani i ujedno to je i prvo igralište, koje je Grad Banja Luka izgradio u ovom naselju.
Kada je riječ o vrtiću u Vrbanji, svi radovi su okončani takođe krajem 2022. godine, a u njemu su formirane jedna jaslička i vrtićka grupa. S obzirom na to da je objekat sagrađen u neposrednoj blizni škole u Vrbanji, što graniči sa Debeljacima, korist imaju roditelji iz oba naselja. Vrijednost objekta u Vrbanji je oko 800.000 KM. Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske je učestvovao u sufinansiranju radova u iznosu od 47.500 KM.
Ova gradska administracija uhvatila se i u koštac sa rješevanjem višedecenijskih pitanja u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te je u februaru 2022. godine potpisan kolektivni ugovor, koji su zaposleni čekali od 2008. godine i koji je donio povećanje plate vaspitačima.
Najviše je urađeno i na polju obnove škola i ulaganja u obrazovanje, za šta je u protekle tri godine uloženo više od 17 miliona maraka. Ulagalo se u sanaciju, opremanje i održavanje osnovnih škola, a kako bi učenici lakše stizali do svojih škola, značajan dio sredstava se izdvaja i za besplatan prevoz učenicima iz porodica sa četvoro i više djece. Učenicima osnovnih škola, već treću godinu za redom, od petog do devetog razreda Grad kupuje udžbenike, za šta se, na godišnjem nivou izdvaja više od 1.600.000 KM. Nakon više od 20 godina u gradu je izgrađena nova škola u Adi, koja je počela sa radom 2023. godine. Pored izgradnje škole u Adi, novu školu dobiće i naselje Paprikovac. Takođe, u oblasti srednjeg obrazovanja, značajna je pomoć Grada u opremanju kabineta za praktičnu nastavu, za šta je samo prošle godine izdvojeno 100.000 KM. Grad stipendira i 1.351 učenika srednjih škola, za šta se na godišnjem nivou izdvaja više od 1.400.000 KM, kazala je Mirna Savić Banjac.

Banjaluka

POJEDINI DIJELOVI BANJALUKE sutra “u mraku” – evo koji tačno

Zbog radova pojedini dijelovi Banjaluke sutra (subota) neće imati električnu energiju.
Kako navode iz “Elektrokrajine”, od deset sati do 10.30 časova bez struje će biti dijelovi ulica: Koste Vojinovića, Vojvode Pere Krece i Put banjalučkog odreda, te dijelovi naselja Srpske toplice, Novoselija, Grab i Banj brdo”, istakli su oni.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ NA LAUŠU! “Izgradili smo preko 2 kilomera vodovodne mreže, NAŠA DJELA SU VIŠE OD RIJEČI”

-Naša djela su uvijek više od riječi, istakao je večeras gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenim mrežama.
On je dodao da je izgrađeno preko 2 kilomera vodovodne mreže na Laušu.
-Realizacijom ovog projekta riješeno je vodosnabdijevanje za preko 100 domaćinstava!
Kao po običaju, nakon završetka radova organizovali smo druženje sa mještanima kako bismo im uručili vaučere za besplatan priključak na vodovodnu mrežu, ali i porazgovarali o budućim projektima koji će doprinijeti poboljšanju standarda života u ovom dijelu našeg grada!
Nastavljamo dalje putem pobjede, kaže Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Prepoznali smo potrebu roditelja čija djeca pohađaju PRIVATNE PREDŠKOLSKE USTANOVE”

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske“ da je Gradska administracija na čelu sa Draškom Stanivukovićem prepoznala potrebu roditelja čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove.
– To potvrđuje jer samo prva Gradska uprava koje je uvela subvencije za boravak djece u vrtićima. Već tada smo izrazili želju i potrebe da se taj iznos poveća, ali moramo uzeti realne budžetske mogućnosti – rekao je Kresojević.
Prema njegovim riječima, na održanom sastanku prije skoro mjesec dana zajedno sa roditeljima došli su do zaključka, odakle, na koji način i u kojem iznosu se mogu obezbijediti sredstva. – Poznato je da budžetska sredstva raspređuje Skupština grada a predlaže gradonačelnik.

Na tom sastanku, Gradska administracija se obavezala da će uputiti takav prijedlog, ali da takav prijedlog razmatra Skupština grada i usaglašeno je da roditelji sa “drugom stranom“ političke scene grada to usaglasiti.

Nismo dobili informaciju da li prijedlog koji smo mi dogovorili dobio podršku – rekao je Kresojević.

Nastavi čitati

Aktuelno