Connect with us

Politika

SAVJETNIK PREDSJEDNIKA NSRS SINIŠA VIDOVIĆ: Rebalans za prošlu godinu je moguć i sada, USVAJALI SU GA I DRUGI

Usvajanje rebalansa budžeta za 2023. godinu, od kojeg zavise isplate po osnovu ostvarenih prava velikog broja građana Banjaluke, aktuelna je tema u prethodnih mjesec dana.

O ovoj temi za portal Banjaluka.net govorio je savjetnik predsjednika Narodne Skupštine Siniša Vidović.

Da li je formalno moguće da se u 2024. godini usvoji rebalans budžeta za 2023. godinu?

VIDOVIĆ: S obzirom da Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske nije definisan krajnji rok za usvajanje rebalansa budžeta ne postoji formalno ograničenje da se ovakav dokument usvoji. Nadalje, ovako usvojen rebalans budžeta ne može uticati na buduće aktivnosti, već samo uskladiti planirane vrijednosti sa realno ostvarenim u periodu od 1. januara do 31. decembra, što je članom 2. Zakona o budžetskom sistemu definisano kao period fiskalne godine.

Da li je prema Vašim saznanjima bilo slučajeva usvanja rebalansa po isteku poslovne godine?

VIDOVIĆ: U funkcionisanju javnih institucija i preduzeća u Republici Srpskoj u nekoliko navrata se dešavala da se rebalans planskog dokumenta donese po isteku poslovne godine. Npr. početkom 2024. godine usvojen je rebalans plana poslovanja MH Elektroprivreda Republike Srpske za 2023 godinu.

Grad mora da funkcioniše, ljudi moraju dobijati plate. Sud je taj koji donosi konačne presude, ne političari.

Podsjećamo da je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u skupštinsku proceduru uputio Prijedlog odluke o usvajanju rebalansa budžeta za 2023. godinu 29. decembra 2023. godine, a da su odbornici Skupštine Grada izglasali uvrštavanje ove odluke na 15. vanrednu sjednicu.

Zbog nedostatka kvoruma ova sjednica još uvijek nije završena, a nastavak je zakazan za sutra, 1. februara, kada Banjaluka iščekuje rješavanje problema isplata za više hiljada građana.

banjaluka.net

Politika

KAŽNJENI POLICAJCI KOJI SU “zažmirili” na ORUŽJE Šmitovog obezbjeđenja

Tri granična policajca kažnjena su smanjenjem plate od 15 odsto u naredna tri mjeseca jer su dopustili osiguranju Kristijana Šmita da unesu oružje u BiH.

Kako je potvrđeno Kliksu, kompletna smjena na Međunarodnom graničnom prelazu Gradiška odnosno policijski službenici Granične policije BiH inicijala B.Č., H.K. i S.B. juče je nakon sprovedenog disciplinskog postupka kažnjena novčanom kaznom umanjenja plate od 15 odsto u naredna tri mjeseca.

Kažnjeni granični policajci su, kako nezvanično saznaje Klix, Safet Badnjar, Hasan Krehmić i Boško Čivić.

Razlog kažnjavanja, po stavu Disciplinske komisije, leži u propuštanju ulaska u BiH oružja koje su unijeli pripadnici osiguranja Šmita, koga u Federaciji priznaju za visokog predstavnika a u Srpskoj tretiraju kao njemačkog diplomatu ili turistu.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je za RTRS, da se nada da je kažnjavanje graničnih policajaca, koji dozvolili obezbjeđenju da nelegalno unesu oružje u BiH početak rasvjetljavanja legalnosti boravka Šmita na teritoriji BiH i njegovog naoružanog obezbjeđenja.

Nešić je najavio da će u ponedjeljak tražiti da mu budu dostavljene sve informacije u vezi sprovedenog postupka, a u kojem su navodno kažnjena trojica graničnih policajaca.

Nastavi čitati

Politika

KOŠARAC TVRDI “Krišto BEZ SAGLASNOSTI Savjeta ministara potpisala deklaraciju u Tirani”

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je danas da je predsjedavajuća Borjana Krišto bez saglasnosti Savjeta ministara stavila potpis na deklaraciju u Tirani, na samitu “Ukrajina – Jugoistočna Evropa”.

Košarac je istakao da jednostrani pristup, samovolja i nekorektno političko ponašanje nikome neće donijeti ništa dobro, niti doprinose povjerenju i izgradnji partnerstva.

– Borjana Krišto ima pravo na vlastito mišljenje, ali kao predsjedavajuća Savjeta ministara apsolutno ne može govoriti u ime BiH bez prethodno usaglašenog stava i obaveznih instrukcija Predsjedništva BiH, koje je po Ustavu BiH nadležno za spoljnu politiku – naveo je Košarac.

On je dodao da je to slučaj i sa deklaracijom koju je potpisala u Tirani.

– Na Savjetu ministara niti smo razmatrali, niti dali saglasnost za potpisivanje ove deklaracije, kao što to nije uradilo ni Predsjedništvo BiH, kao jedini organ nadležan za spoljnu politiku – napisao je Košarac na Instagramu.

Podsjetio je da je stav Srpske o pitanju dešavanja u Ukrajini jasan i definisan, neutralan pristup je jedini mogući model.

– Zahvaljujući tome, BiH ima status neutralne zemlje i nedopustivo je da bilo ko, pa i Borjana Krišto, izlazi sa jednostranim pristupom o stvarima oko kojih konsenzus ne postoji – naveo je Košarac.

Krišto je stavila potpis na nešto što je njen lični stav, nikako na zvaničan i usaglašen stav BiH, naglasio je Košarac i napomenuo da to nije prvi put da ona glumi nekakvog “premijera BiH” umjesto onoga što jeste, predsjedavajuća Savjeta ministara.

Podsjetio je da je Savjet ministara tijelo koje čine ministri iz Republike Srpske i Federacije BiH i predstavlja pomoćni organ Predsjedništvu BiH.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆ SE OBRUŠIO NA PETROVIĆA “Treba da vas je sram, vas iz Elektroprivrede Republike Srpske”

Smanjite cijenu struje na onu koju smo imali prije vaših eksperimenata, poručio je dr Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke Upravi Elektroprivrede Republike Srpske.

“Treba da vas je sram, vas iz Elektroprivrede Republike Srpske! Kada ste nam povećali cijenu struje i ‘na naučnoj osnovi’ objašnjavali način obračuna, ubjeđivali ste nas da je poskupljenje za naše dobro.

Sada koristite presudu Ustavnog suda RS da nam opet ‘objasnite’ da će struja biti zbog presude još skuplja, opet za naše dobro”, istakao je Miličević.

Nastavi čitati

Aktuelno