Connect with us

Politika

SDA ne može blokirati formiranje Vlade FBiH

Iako SDA i DF imaju većinu, odnosno 13 delegata od ukupno 23 u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, to ne znači da će moći blokirati formiranje vlasti koju su već dogovorili HDZ i stranke “osmorke”.

Naime, nakon što su žrebanjem dobili 13. delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, a samim tim i kontrolu nad ovim klubom, SDA i DF imaju mogućnost da predlože predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, međutim, pitanje je da li taj njihov prijedlog može proći u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“Ima raznih matematika. Može se desiti da SDA u prvom krugu predloži kandidata za predsjednika, odnosno potpredsjednika i oni, s obzirom na to da imaju 11 ruku u Klubu Bošnjaka, to jedini mogu i predložiti, ali ne moraju dobiti podršku u Predstavničkom domu. Nije isključeno ni da HDZ u prvom krugu namjerno ne predloži svog kandidata, pa da se onda ide u drugi krug, u kojem je dovoljno sedam delegata da se predloži kandidat”, ispričao je izvor “Nezavisnih novina”.

Inače, Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, na dan izbora nametnuo je izmjene Izbornog zakona BiH na način da u prvom krugu 11 delegata predlaže predsjednika, odnosno potpredsjednika iz tog naroda, a ako ne bude podrške za tog delegata, da se onda smanjuje broj onih koji predlažu, pa tako u drugom krugu može njih sedam predložiti kandidata, u trećem četiri, ali na kraju odlučuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

“Razlog nametanja Izbornog zakona je bio da se spriječi blokada formiranja izvršne vlasti. Pošto ‘osmorka’ ima 10 delegata, a SDA i DF 13, u prvom krugu oni mogu predložiti svoje kandidate, ako oni ne prođu, onda sedam delegata može predložiti, pa zatim četiri i na kraju Predstavnički dom odlučuje”, rekao je Vehid Šehić, bivši predsjednik CIKa.

Kada je riječ o ostalim klubovima naroda, u Klubu Hrvata dominantu većinu imaće HDZ, dok u Klubu Srba stvari još nisu najjasnije jer SDP i stranke “osmorke” imaju najmanje osam delegata, s tim da trojica još nisu izabrana.

U ovom trenutku izabrano je 70 od ukupno 80 delegata, koliko broji Dom naroda Parlamenta FBiH. U “prvom krugu” nije izabran jedan delegat iz reda Bošnjaka, tri delegata iz reda Srba i čak šest od ukupno 11 iz reda ostalih.

“Dva delegata će biti izabrana jer ima ‘viška’ Srba koji su izabrani u drugim kantonima i oni će po automatizmu ući, a jednog će odrediti CIK”, rekao je Goran Broćeta, aktuelni i budući delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH. Dakle, kako stvari sada stoje, a s obzirom na to da su HDZ i “osmorka” već dogovorili vlast, jedina koja donekle može blokirati proces uspostavljanja Vlade FBiH, a koja je u tehničkom mandatu već četiri godine, jeste SDA.

“Svi zaboravljaju i nekako svrstavaju DFovog delegata uz SDA, što mislimo da nije u redu. Taj jedan delegat DFa može biti u perspektivi 11. delegat u deset delegata ‘osmorke’, ali to je već na DFu i njihovoj odluci hoće li učestvovati u blokadi”, rekao je Damir Mašić, poslanik SDPa u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, dodajući da je SDA sa 12 delegata samo stekla pravo predlaganja predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije.

S druge strane, u SDA ne odustaju i tvrde da će predložiti predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda jer su pobjednik izbora i jedina stranka koja sa svojim partnerima ima većinu u Klubu Bošnjaka.

U saopštenju iz ove stranke naveli su da će u narednim danima uputiti poziv svim relevantnim parlamentarnim strankama kako bi se postigao dogovor o formiranju vlasti u Federaciji BiH. Na ovaj poziv SDA, odmah su odgovorili iz HDZa, pa je tako Dragan Čović, predsjednik HDZa, u petak, nakon sjednice Glavnog odbora ove stranke, rekao da se neće odazvati, te da se finalizuju razgovori sa “osmorkom” i da će sljedeće sedmice ta priča već biti završena.

Politika

Drinić: Ninković funkcije u Gradskoj upravi ilustrovao mojom fotografijom, tužiću ga

Poslanik PDP- a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Drinić reagovao je na izlaganje predsjednika Skupštine grada Banjaluke LJube Ninkovića da iznosi neistine i naveo da nije u stanju da za dva mjeseca pripremi sjednicu Skupštine grada.

– Šta očekivati od predsjednika Skupštine koji za 70 dana nije pripremio nijednu sjednicu?! Zato sve važne odluke za grad čekaju, a ispaštaju građani. S obzirom na to da je riječ o čovjeku koji danima ne dolazi na posao, ne treba ni da čudi što ne zna ni ko je zaposlen u Gradskoj upravi. Navodi plate i funkcije zaposlenih, a sve to ilustruje fotografijom gdje sam ja u prvom planu, aludirajući na ne znam ni ja šta, a svima je poznato da sam ja dao otkaz u Gradskoj upravi čim sa izabran za narodnog poslanika. Ne znaju svi ko je predsjednik sindikalne organizacije, pojedini ljudi su pomislili da sam to ja – kaže Drinić.

Dodao je još jednom da ne prima ni platu, niti ima bilo kakav ugovor, te da ne dobija nijednu marku od Gradske uprave.

-Iznosi laži i mašući mojom fotografijom dovodi kontekst navodno dobro plaćenih gradonačelnikovih saradnika, te će za to odgovarati pred sudom jer ću ga tužiti za klevetu – poručio je Drinić.

Dodao je da je paradoksalno da Ninković govori o visokim platama kada se zna kako se prvi on dočepao enormno velike plate za nerad.

– Predsjednik Skupštine otkako je preuzeo funkciju ne priprema sjednice, ne ide na komisije, ne zna šta se radi u Gradskoj upravi, ali zna da naplati svoj nerad i uzima redovno platu od 5.100 KM. Da ima imalo morala ne bi nikome držao slovo već bi se pokrio po ušima i ćutao – zaključio je Drinić.

Insajder.in

Nastavi čitati

Politika

Skupštinska većina predložila zaključke u vezi sa rezolucijom o Kosovu i Metohiji, evo šta piše u njima

Republika Srpska podržava zaštitu prava i sloboda srpskog naroda i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i osuđuje terorističke aktivnosti kosovskih Albanaca i njihovih vlasti koje predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti, prvi je predloženi zaključak skupštinske većine u vezi sa rezolucijom o zaštiti Srba na Kosmetu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Klubova poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe SPS-a i DNS-a predlažu i zaljučak koji glasi da Republika Srpska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 usvojenom 10. juna 1999. godine i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od kosovskih Albanaca i njihove vlasti.

Pozivaju se država članice UN, Savjeta Evrope i EU, koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

U prijedlogu zaključaka navodi se da će oni biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezbjednosti UN, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Predloženo je da ovi zaključci stupe na snagu narednog dana od dana donošenja.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

Srpska se zadužuje po duplo većoj kamatnoj stopi od FBiH: Višković priznao “Oni su bili malo pametniji”

U Banjaluci zasjeda Narodna skupština Republike Srpske. Treća redovna sjednica počela je Aktuelnim časom tokom kojeg poslanici pitanja postavljaju predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću.

Prvi se za riječ javio šef poslaničkog kluba PDP Igor Crnadak koji je premijera upitao o novom zaduženju Republike Srpske u iznosu od 210 miliona maraka po kamatnoj stopi od čak 6,1 odsto.

– Molim premijera da objasni zašto je ova kamata ovoliko visoka, ako imamo informaciju da je u maju na Sarajevskoj berzi obavljena emisija obveznica federalne Vlade na šest godina za 3,8 odsto – upitao je Crnadak.

Višković je potvrdio njegove navode ističući da se novo zaduženje radi prema planu koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske još u novembru prošle godine.

– Kamatna stopa jeste ta koju ste rekli, ali ona je jednostavno ta kamatna stopa na prostoru Republike Srpske i smatramo da je to najniža kamatna stopa koju smo mogli u ovom trenutku postići na finansijskom tržištu Republike Srpske – rekao je Višković, a onda ponudio zanimljivo obrazloženje za duplo veću kamatnu stopu.

– Ima jedan prosti razlog, Federacija je bila malo pametnija u proteklom vremenu i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane. Napravila je i ostavila svoju razvojnu banku koja diktira kamatne stope u drugom entitetu – rekao je Višković na šta je poslanik Nebojša Vukanović burno reagovao što je premijera potaknulo da mu poruči da izađe napolje, piše N1.

Ovakav odgovor premijera, Igor Crnadak komentarisao je kao potvrdu onoga o čemu opozicija priča godinama.

– Plaćamo veću stopu zato što ne postoji visok nivo povjerenja prema Republici Srpskoj, prema našoj sposobnosti da vraćamo kredite i prema ukupnoj stabilnosti – zaključio je Crnadak.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuleno