Connect with us

Politika

Hoće li parlament Srpske oteti funkcionerima „BIJELI HLJEB“ iz usta

Formiranjem novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske u fokus se vratila stara priča – treba li ukinuti „bijeli hljeb“ i koliko će navedena privilegija ovaj put da „olakša“ budžet Srpske.

Naime, prema važećim zakonima, izabrani funkcioneri u Srpskoj po završetku mandata imaju pravo da u narednih 6 mjeseci primaju platu, uključujući poreze i doprinose koje idu na nju. Naknada se ukida ako se u tom periodu zaposle na neodređeno na drugom mjestu.

To pravo imaju predsjednik, premijer, ministri, njihovi zamjenici, savjetnici, te poslanici u NSRS, delegati u Vijeću naroda RS, odbornici u lokalnim skupštinama, gradonačelnici, načelnici opština i njihovi zamjenici, predsjednici skupštine grada, predsjednici skupštine opštine, potpredsjednici skupštine grada i potpredsjednici skupštine opštine.

Osim njih, pravo na platu po prestanku funkcije imaju i sva druga lica koja bira NSRS, a to su desetine funkcionera entitetskih i državnih tijela.

Već sada je poznato da je 20 poslanika bivšeg saziva Narodne skupštine Republike Srpske ostvarilo pravo na “bijeli hljeb”, a svaki od njih koštaće nas oko 18.000 KM.

Zanimljivo je da je među onima koji će primati „bijeli hljeb“ i milioner Miladin Stanić, ali i Nevenka Marilović, poslanica SDS koja je zakletvu položila u oktobru ove godine i učestvovala na svega dvije ili tri sjednice.

Poslanica PDP, Tanja Vukomanović već je najavila da će ova stranka predložiti ukidanje „bijelog hljeba“, te je izrazila očekivanje da će prijedlog biti podržan.

FOTO/GRAD BL

Da to nije nemoguće, dodaje ona, pokazuje primjer iz 2017. godine kada je Savjet ministara ukinuo ovu privilegiju na nivou Bosne i Hercegovine, a kada je na vlasti bila sadašnja opozicija, uključujući i PDP.

Podsjećam da su poslanici PDP ranijih godina predlagali da se ova privilegija ukine i na nivou Republike Srpske, ali to nije bilo podržano. S obzirom na posljedice inflacije i krizu u kojoj se nalazimo, nadam se da će kolege narodni poslanici iz ovog sastava podržati ukidanje ovog „hljeba bez motike“, te da ćemo svi zajedno bar malo vratiti nadu građanima i postati saziv koji se unaprijed odrekao svojih privilegija i postao primjer nekim sljedećim sastavima parlamenta – poručuje Vukomanovićeva.

Da je u prošlosti bilo inicijativa o ukidanju „bijelog hljeba“ nije nikakva novost.

Osim opozicije, ukidanje je u prošlom sazivu NSRS tražio i poslanik Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, stranke koja je dio vladajuće koalicije.

On je prije dvije godine predložio dva nacrta zakona čijim usvajanjem bi se stekli uslovi za ukidanja “bijelog hljeba”, ali ni njegov prijedlog nije dobio potrebnu podršku poslanika, iako je njegova stranka dio vladajuće većine.

Da li se nešto u međuvremenu promijenilo i da li bi ovaj saziv NSRS mogao podržati inicijativu da se ukine famozni “bijeli hljeb”, oko kojeg već godinama traje žestoka rasprava u javnosti, ili će to biti kamen spoticanja i razlog za nova politička prepucavanja i u narednom periodu?

Politički analitičar Nebojša Tojagić je skeptičan.

On ističe da nakon svakog izbornog ciklusa dolazi do pokretanja iste inicijative koju vladajuća većina odbaci.

Ne bi se ništa, kaže on, promijenilo ni da imamo opozicionu većinu, odnosno kada bi došlo do neke promjene vlasti.

– Mislim da bi i dalje se zadržala stara praksa zadržavanja „bijelog hljeba“. Ne vidim ni volju ni želju, ni sa jedne strane, da se tu nešto drastičnije promijeni. Objektivno i sadašnja vlast i opozicija su imali prilike u prošlosti da pokažu volju za jednom takvom odlučnijom akcijom, ali je nisu iskoristili – zaključuje Tojagić.

Izvor: srpskainfo

Politika

Petrović najavio kampovanje pred Vladom ako ne bude raspuštena Skupština grada

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović u Vladu Srpske predao je inicijativu za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv.

Petrović je inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mnjesta, nazvao kaolicijom “Pokradimo Bijeljinu”.

– Danas smo po obećanju došli u Vladu Republike Srpske, da podsjetimo ministarstva na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, jer su neki zvaničnici govorili da oni ne znaju šta treba Bijeljini i da im se niko ne obraća – istakao je dr Ljubiša Petrović.

Kaže da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Republike Srpske, bila više od 40 miliona KM.

– Smatramo da preko 114 hiljada građana grada Bijeljina zaslužuju i više od tih 40 miliona KM. Samo jedan ATP turnir u Banjaluci koštao je preko 50 miliona KM. Postavljamo pitanje da li je važniji jedan ATP turnir koji košta preko 50 miliona KM ili 40 miliona KM projekata za preko 114 hiljada građana grada Bijeljine – upitao je Petrović.

Nastavi čitati

Politika

Nele Karajlić meta napada: Odbio da optuži vlast za zločin u školi na Vračaru VIDEO

Beograd – Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, meta je napada zbog izjave da ga neko teško može uvjeriti da je tragedija u Beogradu povezana sa vlašću.
Naime, Nele je rekao da mu ono što se dogodilo u školi “Vladislav Ribnikar” više liči na film “Terminator”.”Sarajevska nemoralna hulja, sa adresom u Beogradu, Nele Karajlić, danas je u emisiji “NU 2” na HRT-u, oslobodio “Vučićevu vlast” i “rijaliti programe”, od bilo kakve odgovornosti za stravične zločine u Srbiji , okrivivši “Terminatora” i “Holivud”… Za kraj je raspisao i izbore”, poručio je jedan tviteraš, prenose Novosti.

 

GLAS SRPSKE

Nastavi čitati

Politika

Višković zatražio da se riješi problem zdravstvenog osiguranja građana u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od resornog ministarstva da u saradnji sa Fondom zdravstva omoguće da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije u Srpskoj, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Šezdeset dana je predviđeno, kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaze zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno