Connect with us

Region

SDP NAVEO RAZLOGE zbog kojih Ustavni sud ne može ZABRANITI KANDIDATURU predsjednika Hrvatske

Predsjednik SDP Peđa Grbin pripremio je dopis u kojem od Ustavnog suda traži “da se očituje može li Predsjednik Republike za vrijeme obavljanja dužnosti biti kandidat na izborima za Hrvatski sabor”.

U relativno kratkom dopisu, koji sadrži stranicu i pet redaka, Peđa Grbin se najprije poziva na član 96. stav 1. Ustava, koji propisuje da predsjednik ne može obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost, dok stav 2. kaže da predsjednik Republike nakon izbora podnosi ostavku na članstvo u političkoj stranici i o tome obavještava Hrvatski sabor.

Osim toga, citiraju se zakoni koji Ustavnom sudu daju nadležnost kontrole ustavnosti i zakonitosti izbora, a potom zakoni koji propisuju uslove za kandidate za zastupnike u Saboru.

Članovi SDP koji su proučavali ustavnu poziciju ove neobične kandidature kažu da je ustavna odredba iz člana 96, koja kaže da predsjednik ne može obavljati nijednu drugu profesionalnu ili javnu dužnost, ista kao što je bila u vrijeme polupredsjedničkog sistema, kada je predsjednik Republike bio Franjo Tuđman.

Jedina je razlika, kaže sagovornik iz SDP, u tome što je predsjednik tada mogao biti član i predsjednik političke stranke, piše Jutarnji list.

Podsjeća da je Tuđman na izborima 1992. i 1995. kao predsjednik države bio nosilac i kandidat na HDZ-ovim listama, te da je Vlatko Pavletić kao predsjednik Sabora obavljao i dužnost predsjednika Republike nakon što je Tuđman umro, a istovremeno bio HDZ-ov kandidat na izborima za Sabor u 7. izbornoj jedinici. Pošto je HDZ izgubio izbore, Pavletić je mandat za sastavljanje Vlade povjerio Ivici Račanu.

– Ustavni sud ne može drugačije ocijeniti ovu situaciju osim da kaže kako ono što je dopušteno HDZ nije dopušteno SDP – zaključio je on.

Ustavni sud Hrvatske saopštio je da će se u ponedjeljak, 18. marta, izjasniti o najavi kandidature predsjednika Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima na listi SDP.

Region

GLASAO ZORAN MILANOVIĆ, Šmita nazvao NJEMAČKOM BUBAŠVABOM, a Dodiku poslao prijateljsko upozorenje

U Hrvatskoj se danas održavaju parlamentarni izbori, a jedan od kandidata za premijera, aktuelni predsjednik Zoran Milanović, glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “Petar Zrinski” u Zagrebu.

Nakon što je glasao, obratio se i medijima. Nije propustio prozvati aktuelnog hrvatskog premijera i svog rivala, Andreja Plenkovića.

– Imate premijera koji ni danas nije odolio kršiti tu simboličnu izbornu šutnju, divljati i pričati gluposti o kršenju ustava, poštovanju zakona. Za pješački da, ali krivični zakon ne – kazao je Milanović.

Milanović se u svom obraćanju dotakao i BiH, te Kristijana Šmita, kojeg je nazvao “njemačkom bubašvabom”, piše Avaz.

– Mogu puno bolje, ali dok imaju nekakve njemačke isprašene bubašvabe. Znam, ovo zvuči oštro, ali to je upravo to. Ne može se to zvati drugačije. Naši preci pamte kolonijalnu upravu u BiH. Srbima nije valjala od početka, a na kraju nije valjala ni Hrvatima i Bošnjacima. To je kolonizacija, ali ne na steroidu, nego na C vitaminu – kazao je Milanović, pa dodao:

– Što se tiče Dodika, on pretjeruje. Svaki put ga prijateljskim upozorim da to ne radi. On je predstavnik Srba, to je jako bitno. On nije postavljen kao totalni anonimac, kao dogovor ljudi koje ne poznajemo i zacario se nasred Sarajeva i tamo mu se dolazi na megdan i čeka se sabah sa šejtanom. On je nasilu tamo uguran.

Milanović je naglasio da Rezoluciju o Srebrenicu podržava, kao i članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

Nastavi čitati

Region

NERADNI DAN: Danas parlamemtarni izbori u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je jutros otvoreno više od 6.500 biračkih mjesta za parlamentarne izbore.

Birališta su otvorena u 7.00 časova i građani će moći da glasaju do 19.00 časova.

Ovo su parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora, prenose hrvatski mediji.

U biračke spiskove upisana su 3,773 miliona birača ili 127.000 manje nego prije četiri godine.

Sa prebivalištem u Hrvatskoj je 3,511 miliona glasača, a 222.300 bez prebivališta u zemlji.

Nastavi čitati

Region

SNIJEG ZABIJELIO HRVATSKU I SLOVENIJU! Ujutru ljeto, popodne zima

Najavljeno zahlađenje donijelo je snijeg Hrvatskoj i Sloveniji. Snijeg je počeo da pada u Sloveniji i već je zabijelio Ljubelj, Korensko sedlo, Roglu, a ima ga i u Štajerskoj na nadmorskoj visini ispod 500 metara.

Agencija za životnu sredinu (Arso) izdala je narandžasto upozorenje za jugozapad i centralni dio Slovenije zbog jakog vjetra, a za južni dio zbog snježnih uslova.

Arso navodi da u višim predjelima, iznad oko 800 metara, može pasti oko 20 centimetara snijega.

Temperatura vazduha je pala, ponegdje i za 10 stepeni Celzijusovih.

Na sjeveru zemlje su počele i oluje, a padavine će se u sljedećih nekoliko časova jačati, navodi Arno, prenose slovenački mediji.

Snijeg pada i u susjednoj Hrvatskoj, a u poslijepodnevnim časovima očekuje se i u brdsko-planinskim krajevima BiH.

U narednim satima nagli pad temperatura očekuje sjeverozapad, sjever i sjeveroistok BiH, piše Mondo.

Vjetar u Zagrebu i Osijeku rušio stabla
Za samo nekoliko časova zagrebački vatrogasci imali su brojne intervencije zbog jakog vjetra, koji je lomio grane i obarao drveće u Zagrebu i u Osijeku.

Nagli pad temperature u Hrvatskom zagorju donio je snijeg, dok je istovremeno u Šibeniku temperatura iznosila 25 stepena Celzijusa.

Jaka promjena vremena stigla je danas na područje Hrvatske, pa u Zagorju, gdje je juče bilo gotovo 30 stepeni Celzijusa, danas pada snijeg.

Nastavi čitati

Aktuelno