Connect with us

Region

DOSIJE “KOSOVO” Dan kada su gorjeli vijekovi!

Pogrom, odnosno nezapamćeno nasilje nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, koji se desio 17. i 18. marta 2004. godine, nikada nije ni prestao i ono se i danas sprovodi, mnogo perfidnije i podmuklije.

Kaže ovo za “Glas Srpske” istoričar Aleksandar Raković povodom 20. godišnjice događaja u kojem je na prostorima KiM, od strane albanskih ekstremista izvršen pogrom u kojem je stradalo najmanje 19 srpskih civila koji su ubijeni na svojim kućnim pragovima, spaljeno 35 pravoslavnih svetinja, među kojima i 19 spomenika kulture prvog reda, protjerano i trajno raseljeno 4.000 Srba te etnički očišćeno šest gradova i devet sela. Prema riječima Rakovića, radi se o nekažnjenom zločinu, ali kasnije “nagrađenom” od strane zapadne međunarodne politike. Kako tada, tako i sada, kako kaže, cilj je da se čitav srpski narod natjera da se iseli sa KiM i svede na jedan folklorni element.

– To se i sada vidi na primeru proterivanja dinara iz platnog prometa sa KiM, menjanja ćiriličnih tabli, ali i otimanja srpske kulturne baštine. Koriste svaku priliku da isteraju srpski identitet sa KiM, a to rade tako što svakodnevni život Srba čine sve nepodnošljivijim i težim – kaže Raković, dodajući kako međunarodna zajednica to već toleriše punih 20 godina te sve ostaje na riječima, ali ne i ne djelima.

Profesor iz Kosovske Mitrovice Vladan Virijević smatra da se sve što se desilo tog marta 2004. godine, odnosno što je prethodilo i stvorilo jedno plodno tlo za stravični pogrom srpskog naroda sa KiM, u istorijskom smislu može upoređivati i može mjeriti sa Vartelomejskom noći iz 1572. godine, sa Noći dugih noževa u nacističkoj Njemačkoj 1938. ili sa daleko tragičnijom, po obimu razaranja i stradanja, Kristalnom noći. Navodi kako su ti crni dani za srpski narod bili posljedica klijanja jednog sjemena i realizaciji jednog procesa koji nije ad hok momenta ili trenutka.

Istina o stradanju

Na ovo ukazuje i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić, ističući da je došlo vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice izvrše pritisak na predstavnike privremenih institucija u Prištini i konačno pred lice pravde izvedu one koji su počinili zločine nad srpskim narodom. Smatra da oni bar toliko duguju srpskim žrtvama i njihovim porodicama te je istakla da je ovo prilika za podsjećanje “da u danima kada su gorjeli vijekovi”, niko od predstavnika međunarodnih snaga, onih koji su bili nadležni da osiguraju mir nije učinio ništa da se čuje o istini i stradanju srpskog naroda.

– Činili su sve da istina bude zataškana, ali zato smo svi mi živi svedoci ovog stradalništva i u obavezi smo da negujemo kulturu sećanja, kako zbog žrtava, tako i spaljenih domova koji nisu dočekali osmehe novih generacija, zbog spaljenih manastira i crkava, spaljenih vekova – poručila je Parlićeva.

Istoričar Marko Marković kaže da se radi o bolnoj temi, osjetljivoj za sve Srbe, a posebno za one koji su martovski pogrom brutalno doživjeli.

– Ako krenemo sa severa centralnog Kosova možemo uvideti da je u tom pogromu u Prištini nestalo i ono malo srpskog života u tom gradu. Stradala je crkva Svetog Nikole i stradala je zgrada Ju programa gde su živeli Srbi. Pored Prištine u velikoj meri stradalo je i susedno Kosovo Polje, gde je pored srpskih domova spaljena srpska škola, crkva, bolnica. U takvoj situaciji kada vam neko spali crkvu, bolnicu, školu, kakvu vam poruku šalje. Ne smemo zaboraviti ni centralno Kosovo, stradanje Lipljana i Lipljanaca, ali i stradanje ljudi u Bresju i pogotovo u Čaglavici, koja je bila epicentar nemilih dešavanja – kaže Marković.

Naglašava da je ovo bio napad na cjelokupnu srpsku zajednicu, jer je uništavano sve ono što ima bilo kakve veze sa Srbima: gorjele su crkve i manastiri, zapaljene su škole, bolnice, biblioteke, razarane su kuće i domovi, polomljeni su brojni grobovi, ubijane su domaće životinje i ono što je najstrašnije ubijeni su i pretučeni ljudi. Poruka je bila sasvim jasna. Pored želje da Srba više nama na KiM, Albanci su željeli da riješe i pitanje svoje nezavisnosti.

– I to je ono što je najtragičnije i najbolnije. Sve to razaranje, vandalizam, taj teror i zločin, umesto da donese kaznu, donio je nagradu. Samo četiri godine posle pojedine zemlje priznale su Kosovo. Posle toga više nije bilo razgovora o statusu Srba – dodaje Marković.

Inače ovim dešavanjima na KiM 17. marta 2004. prethodila je optužba, odnosno tvrdnja koja nikada nije dokazana, da su Srbi krivi za utapanje trojice albanskih dječaka u rijeci Ibar, koje se dogodilo dan ranije. I međunarodna istraga koju je pokrenuo UNMIK nije mogla to da dokaže. Lavina laži je pokrenuta, izmanipulisana masa izašla je na ulice i 17. marta “zapaljeno” je Kosovo. Po procjenama međunarodnih organizacija, između 50.000 i 70.000 Albanaca je toga dana bilo na ulicama Kosovske Mitrovice, Čaglavice, Prizrena, Kosova Polja, Uroševca, Peći, Gnjilana, Prištine… Gorjelo je cijelo Kosovo i Metohija. Neredi su nastavljeni i 18. marta, kada su gorjeli Obilić, selo Svinjare, manastir Devič… U Prizrenu je zapaljeno sve ono što je predstavljalo Srpsku pravoslavnu crkvu: zapaljena je zgrade Bogoslovije, zapaljena je crkva Svetog Đorđa, eparhijski dvor, gorio je toga dana i manastir Svetih arhangela, koji se nalazi u neposrednoj blizini Prizrena. Tada je u Prizrenu zapaljena i crkve Bogorodice Ljeviške iz 13. vijeka, crkva koju je UNESKO uvrstio na listu kulturne baštine.

Žrtve

Nekoliko hiljada Albanaca krenulo je iz Prištine ka Čaglavici, prvom većem srpskom selu. Riješeni su bili da Srbe iz toga sela protjeraju, strateški im je bila važna Čaglavica.

U Kosovskoj Mitrovici Albanci su probali da pređu most na Ibru i da dođu do sjevernog dijela grada. U svom stanu, koji se nalazio u blizini Ibra, od snajperske vatre stradala je Jana Tučev, a na ulici u blizini mosta od puščanog metka nastradao je Borivoje Spasojević. U Kosovu Polju pronađeno je ugljenisano tijelo Zlatibora Trajkovića, u Lipljanu je ispred svoje kuće ubijen Nenad Vesić, a u Gnjilanu je na smrt pretučen Slobodan Perić, njegova majka je od zadobijenih povreda ubrzo preminula. U zgradi Bogoslovije u Prizrenu ubijen je Dragan Nedeljković. Ispred kuće u selu Drajkovce u blizini Štrpca ubijeni su i otac i sin Dobri i Borko Stolić. Iako je forenzičkom analizom utvrđeno da su Stolići ubijeni iz puške koja je pripadala policajcu kosovske policije, niko nikada nije odgovarao za ovaj zločin. Sudske presude i pravda obesmišljene su pogrešnim optužnicama, zastarivanjem slučaja, odustajanjem svedoka ili mijenjanjem iskaza. U više od 60 odsto slučajeva – zatvorske kazne, koje su kosovski sudovi donijeli, bile su uslovne kazne.

Sveta zemlja

Švajcarski dnevnik “Veltvohe”, pišući o martovskom pogromu 2004. godine navodi da s pravom postoji živa kultura sjećanja, jer su tada Srbi nemilosrdno ubijani na KiM i to samo samo zato što su Srbi. Navodi kako tada ni groblja nisu pošteđena te da dvadeset godina kasnije, 200.000 raseljenih Srba živi van južne srpske pokrajine. Ovaj magazin dalje navodi da je posebno tragično što su se na udaru našle i crkve i manastiri, uz opasku da je Kosovo sveta zemlja za Srpsku pravoslavnu crkvu.

Region

U LEPOSAVIĆU I ZUBINOM POTOKU Na biračkim mjestima samo članovi izbornih komisija

Na teritorijama opština Leposavić i Zubin Potok glasačka mjesta za današnji referendum o smjeni nelegitimno izabranih gradonačelnika otvorena su u sedam časova, a Srbi su najavili da će bojkotovati glasanje jer je Priština učinila sve da referendum ne uspije.

Na biračkim mjestima prisutni su samo članovi izbornih komisija, glasača za sada nema, javlja izvještač Tanjuga.

Miloš Ilić iz OIK Zubin Potok izjavio je da je svih 11 biračkih mjesta na teritoriji ove opštine otvoreno na vrijeme.

Prema njegovim riječima, došlo je do spajanja, odnosno redukcije određenog broja biračkih mjesta.

– Za sada nemamo informaciju o izlaznosti. Sve normalno funkcioniše. Ovde u zgradi opštine nalaze se biračka mjesta koja je trebalo da budu u OŠ “Jovan Cvijić”. Ostala biračka mjesta se nalaze u Brnjaku, Maloj Jabuci, Bubinom mostu i imamo Zupče koje glasa u selu Čabra – rekao je Ilić.

Glasača za sada nema ni na biračkim mjestima u Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu, javlja izvještač Tanjuga.

Pripadnici tzv. kosovske policije raspoređeni su u velikom broju kod biračkih mjesta, kao i na putevima po čitavom sjeveru Kosova i Metohije.

Vlasti privremenih prištinskih institucija danas na sjeveru KiM organizuju referendum za smjenu nelegitimnih gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu 2023. godine glasovima oko 3 odsto albanskih birača.

Srpske stranke pozvale su na bojkot referenduma zbog uslova koje je Priština propisala za njegovo održavanje, a koji su takvi da onemogućavaju da referendum bude uspješan.

Tanjug

Nastavi čitati

Region

Priština organizuje referendum na sjeveru Kosova i Metohije, SRBI NAJAVILI BOJKOT!

Vlasti privremenih prištinskih institucija u nedjelju na sjeveru Kosova i Metohije organizuju referendum za smenu gradonačelnika Albanaca izabranih na izborima u aprilu 2023. godine glasovima oko 3 odsto albanskih birača.

Iako je najjednostavniji način za nove izbore bio da gradonačelnici podnesu ostavke, Priština je odlučila da proces ide na mnogo složeniji i duži način, putem peticija i referenduma.

Glasanje je zakazano nakon što su građani prikupili potpise 20 odsto birača.

Priština je proces referenduma na sve načine opstruisala, zbog čega su svi politički subjekti koji predstavljaju Srbe na Kosovu i Metohiji pozvali građane na bojkot.

Srpska lista je istakla da je Priština učinila sve da predstojeći referendum ne uspe i da su za glasanje predviđene nemoguće procedure, navodeći da je za razrešenje predsjednika opština potrebno 50 odsto plus jedan glas upisanih u birački spisak, a da se zbog stalnih pritisaka Prištine u posljednjih nekoliko mjeseci oko 15 odsto Srba iselilo sa severa KiM.

Osim toga, ukazano je da će glasanje biti održano uz prisustvo kamera, da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu jer je broj birača nesrazmjerno povećan pošto je veći broj Albanaca na biračkim spiskovima i da, i ako bi gradonačelnici bili smijenjeni, ostaju odbornici Albanci.

Jednostrane odluke Prištine, posebno ona o ukidanju dinara uticale su na nezainteresovanost građana da učestvuju u procesima koje organizuju privremene prištinske vlasti.

Jedan od građana Kosovske Mitrovice kaže da je njegov stav da se ne izlazi na referendum, pošto su stanovnici severa KiM potpisivanjem peticije pokazali da su za smenu gradonačelnika.

“Stvar je u tome da smo mi već predali peticiju za smenu, a sad je ovo već nova situacija. Zaista ne razumijem ovu matematiku za sutrašnji referendum” , rekao je on.

Penzioner iz Kosovske Mitovice izjavio je Tanjug da će poslušati apel političkih subjekata koji predstavljaju Srbe i da neće izaći na sutrašnji referendum.

“Ako su stranke apelovale da se ne izađe, onda ne želim da izađem na referendum”, kaže on.

Aleksandar Šljuka iz NVO “Nova društvena inicijativa” naglašava da su suštinski razlozi za bojkot referenduma opstrukcije Prištine, zbog čega su partije koje prezentuju Srbe odlučile da pozovu građane na bojkot.

“Jedno je opšteprihvaćeno mišljenje da je nemoguće skupiti dovoljan broj, 50 procenata plus jedan glas na severu. Samim tim izlazak na ovaj referendum dao bi legitimitet čitavom ovom procesu i legitimitet gradonačelnicima,” smatra Šljuka.

Dodaje da bi tada premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti bio u prilici da kaže kako je Priština omogućila da se referendum održi, a da nije bilo dovoljno glasova za smenu, što znači da su Srbi sa sjevera KiM zadovoljni aktuelnim gradonačelnicima.

“To je ono što su Srpska lista i druge partije želele da izbegnu”, ističe on.

Šljuka ukazuje da birački spisak nije ažuriran i da je na njemu daleko više glasača nego što to realno pokazuje situacija na terenu.

“Ovde u Mitrovici je potrebno sakupiti oko 9.000 glasova, a mnogi smatraju da uopšte nema toliko ljudi trenutno. Takođe su instalirali te kamere koje su pozajmili iz Albanije, što je neobična praksa, čak je OEBS rekao da je to nedemokratska praksa i da to ne bi trebalo da se radi. Znamo da škole koje funkcionišu po srpskom sistemu nisu dale saglasnost da se referendum održi u školama” , navodi on.

Zamjenik komandira tzv. kosovske policije za region sever Veton Eljšani kaže da je policija za predstojeći referendum pripremila operativni plan kojim je predviđeno postavljanje patrola u blizini biračkih mjesta i da će one, u skladu sa situacijom, reagovati ukoliko dođe do incidenata.

Glasačka mjesta biće otvorena od 7 do 19 časova, a prema odluci CIK-a u Prištini, ukupan broj biračkih mjesta u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici je 23.

Prištinske vlasti prvobitno su planirale da se glasa na 43 biračka mjesta, ali su direktori škola na sjeveru KiM odbili da ustupe školske objekte za održavanje glasanja.

Srbi su u novembru 2022. napustili privremene prištinske institucije i bojkotovali izbore na sjeveru KiM održane u aprilu prošle godine zbog toga što Priština ne poštuje Briselski sporazum i već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, kao i zbog upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sjever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Nastavi čitati

Region

PREMINULA PORODILJA U VRANJU: Istraga pokrenuta nakon objava na društvenim mrežama

Porodilja iz Preševa, stara 37 godina, preminula je u porodilištu u Vranju, potvrdilo je Više javno tužilaštvo.

Slučaj niko od nadležnih nije prijavio, već je tužilaštvo reagovalo nakon saznanja na društvenim mrežama, prenosi Telegraf.

“Nas niko nije obavestio, već smo nakon informacija sa mreža naložili policiji da izvrši provere. Oni su na terenu, imamo potvrdu da je porodilja preminula, ali rad na slučaju je u toku. Sa više informacija oglasićemo se kasnije”, kaže Danijela Trajkovic iz Višeg javnog tužilaštva u Vranju, prenosi B92.

Nastavi čitati

Aktuelno