Connect with us

Svijet

Sijarto: Najvažnije izbjeći direktan sukob Rusije i NATO-a

Mađarska smatra da je u ovom trenutku najvažnije da se ne dozvoli da napetost u odnosima Rusije i NATO-a preraste u otvoreni vojni sukob, čije posljedice nisu potrebne nijednoj od strana, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Sijarto je ističe da rizik od prerastanja napetosti u odnosima zemalja NATO-a i Rusije u otvoreni sukob neće nestati dok god traje kriza u Ukrajini.

On vjeruje da su UN i dalje najpogodnije mjesto za razmatranje pitanja u vezi sa ponovnim uspostavljanjem mira na raznim tačkama planete.

Prema njegovom mišljenju, kriza u Ukrajini neće biti riješena ukoliko ne bude postignut dogovor Rusije i SAD, nezavisno od toga da li on odgovara drugim zemljama.
– Zaista smatram da bez razgovora i dogovora Rusije i SAD ovu situaciju neće biti moguće riješiti, sviđalo se to nama ili ne. To je naš stav. On može biti pogrešan, ali smatram da je za rješavanje ove situacije neophodan rusko-američki dijalog što je moguće prije – rekao je Sijarto za „Sputnjik“.

On ističe da se, kao i mnogi drugi pripadnici njegove generacije, ranije nadao da nikada neće doživjeti rat koji su preživjeli njegovi roditelji.

– To očekivanje se krajem februara pokazalo kao iluzija. Ne želimo da dovodimo u opasnost postojanje planete, jer direktan sukob NATO-a i Rusije nema kraj i svima je jasno šta to znači. Eto zašto svaki put kada se sastajemo s kolegama iz NATO-a imamo kao zadatak broj jedan da ne dopustimo sukob Rusije i NATO-a – rekao je Sijarto.

Komentarišući mogućnost upućivanja snaga NATO-a u Ukrajinu, Sijarto je rekao da su do sada sporazumi zemalja NATO-a omogućavali da se izbjegne razmještanje snaga Alijanse u Ukrajini.

– Voljeli bismo da te odluke ostanu na snazi – rekao je Sijarto.

Svijet

BLIŽE SE NAJVEĆI IZBORI NA SVIJETU! Ankete pokazuju Bajden ili Tramp

U novembru će se održati predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, a najveće šanse za novi mandat u Bijeloj kući imaju bivši predsjednik Donald Tramp i aktuelni Džo Bajden.

U trku za fotelju u Ovalnoj kancelariji uključio se i Robert Kenedi Mlađi, ali kao nezavisnom kandidatu, ne daju mu se prevelike šanse.

Po dosadašnjim anketama, drugom mandatu bliži je republikanski kandidat, ali i demokrate imaju svoju računicu.

Kako se bliži dan izbora, sve češće se vrši ispitivanje pulsa nacije, a jednu takvu anketu pokrenula je stranica “World of Statistics”.

Kao mogući odgovori, ponuđeni su Donald Tramp, Džo Bajden, treća opcija, a kao i mogućnost da se ne izađe na izbore.

Pomenuta stranica ima skoro četiri miliona pratilaca, a samo u prvih 10 minuta od pokretanja ankete, glasalo je više od 5.000 ljudi.

Nastavi čitati

Svijet

PAPA UPOTRIJEBIO UVREDLJIVU RIJEČ! Vatikan se izvinio LGBT osobama

Vatikan se izvinio nakon što je papa Franjo upotrijebio veoma uvredljivu riječ za gej muškarce.

– Papa Franjo upoznat je sa nedavno objavljenim člancima o razgovoru iza zatvorenih vrata sa biskupima. Kao što je u više navrata izjavio: `U Crkvi ima mjesta za svakoga, za sve! Niko nije beskoristan, niko nije suvišan, ima mjesta za svakoga` – navodi se u saopštenju.

U objavi se dodaje da papa “nikada nije namjeravao da vrijeđa ili koristi homofobične izraze i izvinjava se onima koji su se osjetili uvrijeđenim upotrebom termina koji su drugi prijavili”.

Papa je na sastanku iza zatvorenih vrata sa biskupima upotrijebio uvredljiv izraz za gej populaciju, te navodno ponovio da takvim muškarcima ne bi trebalo dozvoliti da postanu sveštenici.

Nastavi čitati

Svijet

RASTE BROJ ŽRTAVA: Više od 2.000 mrtvih u klizištima, do sada pronađeno svega šest tijela

Vlada Papua Nove Gvineje saopštila je danas da se strahuje da je u nedavnim klizištima u unutrašnjosti zemlje poginulo više od dvije hiljade ljudi.

Selo koje je zatrpano blatom broji više od 4.000 stanovnika i nalazi se u zabačenom području u unutrašnjosti te siromašne ostrvske zemlje sjeverno od Australije, čineći potragu i spasavanje komplikovanim i opasnim.

Broj mrtvih koji je saopšten gotovo je trostruko veći od procjene UN da je poginulo 670 ljudi. Do sada su pronađeni ostaci samo šest osoba.

U pismu rezidentnom koordinatoru Ujedinjenih nacija u nedjelju, u koje je Asošiejted pres imao uvid, vršilac dužnosti direktora Nacionalnog centra za katastrofe Papue Nove Gvineje Luseta Laso Mana rekao je da je klizište “zatrpalo više od 2.000 ljudi” i izazvalo “velika razaranja” u selu Jambali u centralnoj provinciji Enga.

Procjene o žrtvama uveliko su varirale od kada se katastrofa dogodila, a nije odmah jasno kako su zvaničnici stigli do tog broja stradalih.

Vlada Papue Nove Gvineje danas je zvanično zatražila veću međunarodnu pomoć.

Preživjeli su oklijevali da dozvole upotrebu teške mašinerije jer ne žele da se oštete tijela njihovih rođaka, rekao je šef misije agencije UN za migracije u Papui Novoj Gvineji Serhan Aktoprak.

Konvoji sa humanitarnom pomoći mogu da putuju samo po danu zbog bezbjednosnih rizika, a sa dvosatnom vožnjom u oba smjera, njihovo vrijeme na licu mjesta je ozbiljno ograničeno, rekao je Aktoprak.

Dugogodišnji plemenski rat u provinciji Enga nije popustio uprkos katastrofi, što znači da vojnici moraju da obezbijede konvoje pomoći koji su krenuli ka Jambaliju.

Nastavi čitati

Aktuelno