Connect with us

Svijet

SIJARTO PREDOČIO STAV MAĐARSKE: Nećemo podržati sankcije Rusiji koje ograničavaju energetsku saradnju

Mađarska neće podržati bilo kakve sankcije koje ograničavaju energetsku saradnju sa Rusijom, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je naglasio da bez nuklearne elektrane Paks neće biti moguće da se osiguraju trenutne zalihe energije za Mađarsku, jer će bez izgradnje novih jedinica snabdijevanja biti nemoguće garantovati bezbjednost isporuke energije u narednim decenijama.

– Stoga mislim da je prilično očigledno da Mađarska neće podržati bilo kakve sankcije koje bi na bilo koji način ograničile saradnju sa Rusijom na polju nuklearne energije – rekao je Sijarto.

Sijarto je podsjetio da Mađarska koristi nuklearnu energiju iz Paksa već 40 godina i da je ugovor sa ruskom kompanijom „Rosatom“ u vezi sa izgradnjom novih jedinica potpisan prije devet godina.

Šef mađarske diplomatije napomenuo je da je Savjet EU za spoljne poslove samo uopšteno razgovarao o novim sankcijama Rusiji.

– Što se tiče konkretnih sankcija u polju nuklearne energije, za sada nismo vidjeli bilo kakve konkretne prijedloge – pisane ili verbalne. Već dugo se vode te opšte diskusije da treba uvesti sankcije `Rosatomu` i za saradnju sa Rusijom u sferi nuklearne energije – naveo je Sijarto.

EU je suočena sa ogromnom energetskom krizom i pokušava da napuni rezerve gasa nakon što su Rusiji uvedena sankcije zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini koja je počela 24. februara.

Ukrajinska kriza i sankcije Rusiji dovele su do ometanja lanaca isporuke i naglog rasta cijena energije u svijetu.

Svijet

NEMIRI U IZRAELU! Policija rastjerala demonstrante sa ulica Tel Aviva

Izraelska policija rastjerala je sa ulica Tel Aviva demonstrante koji su protestovali skandirajući slogane protiv vlade i pozivajući na oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Prethodnih nedjelja demonstranti su blokirali auto-put Ajalon, ali juče su šetali nekim od najprometnijih gradskih ulica poput Ibn Gabirola, Kralja Džordža i Dizengofa, prenosi Tajms of Izrael.

Bar Pakula, organizator i predvodnik protesta izjavio je da je cilj šetnje glavnim ulicama Tel Aviva da “probudi stanovnike grada iz njihovog samozadovoljstva”.

Tokom protestnog marša, demonstranti su se obraćali sugrađanima koji su sjedili u baštama kafića i restorana i opominjali ih zbog toga što se nisu pridružili protestu.

Policija je povorku zaustavila kod tržnog centra Dizengof i rasterala demonstrante, a u saopštenju policije je navedeno da nije bilo hapšenja i da nisu izricane novčane kazne.

Nastavi čitati

Svijet

GRANEL UPOZORAVA “Balkan je bure baruta”

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

– Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu – naveo je Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da je potreban pritisak da se sprovedu raniji dogovori do kojih se teško došlo.

– Lideri Balkana vas lično ne podržavaju povodom ove rezolucije u sadašnjem trenutku. Zaboga, nisu nam potrebni novi konflikti i rat – poručio je Grenel reagujući na objavu senatorke Džin Šahin, koja prethodno na mreži Iks između ostalog navela da se u Srebrenici dogodio genocid i da je američki Senat po tom pitanju bio jasan.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Aktuelno