Connect with us

Hronika

ŠIRI SE AFERA “RESPIRATORI”! Ko će odgovarati za umrle u KCUS?

Trideset “malina respiratora”, zbog čije kriminalne nabavke na robiju idu Fadil Novalić (SDA), bivši premijer FBiH (4 godine), Fahrudin Solak, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite (6 godina), i Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” (5 godina), ostavljeno je na milost i nemilost vremenu u zgradi stare hirurgije KCUS-a jer ničemu ne služe.

Stotine građana
Još jedan dokaz da je 10,5 miliona KM bačeno, da se uređaji koji su, evidentno je, neispravni više ne koriste i da nisu poslužili nikakvoj svrsi, što je, između ostalog, utvrđeno presudom Suda BiH.

Njihovo skladištenje u tamni podrum zgrade stare hirurgije najveći je dokaz za to da skupocjeni respiratori nisu ni namijenjeni za liječenje kovid pacijenata.

Kao kada djetetu kupite igračku koju odmah odbaci u podrum, duboko u tamu. Nažalost, ovdje se ne radi o igračkama, nego o aparatima koji su trebali da spasavaju ljudske živote, u vremenu kada su se stotine građana borile za dah.

Otkako je Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, smijenjena sa čela Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), vrata ove institucije su otvorena i građanima i medijima, koji prethodno godinama nisu mogli ni do kapije KCUS-a.

Tako je reporter Avaza Evelin Trako juče ušao u zgradu stare hirurgije, koja je u vrijeme pandemije služila kao Privremeni respiratorni centar (PRC).

“Malina respiratori”, ili ACM812, njih 30 komada, poredani su jedan do drugog. Jesu li korišteni ili nisu, najbolje znaju Sebija Izetbegović i Amela Katica-Mulalić, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a.

Upravo je Katica-Mulalić javljala podobnim medijima da su “malina respiratori” u pogonu, dakle da rade. Bez obzira na to što su mediji u to vrijeme prenosili jeziva svjedočenja oboljelih od koronavirusa koji su se bojali priključivanja na respiratore ubice. Dobar tužilac ili istražitelj to vrlo lako može utvrditi.

Takođe, ko je pratio suđenje u najvećoj poslijeratnoj aferi “Respiratori”, sjetiće se da je Sebija Izetbegović pred Sudom BiH naglasila da je svih 30 respiratora ACM812 A koje su dobili od Federalne uprave civilne zaštite u funkciji upravo u ovoj zgradi stare hirurgije, odnosno tadašnjem Privremenom respiratornom centru.

– Koriste se za invazivnu i neinvazivnu ventilaciju bolesnika kojima taj protok kisika odgovara – rekla je Izetbegović 24. marta 2021. godine, za šta postoji najmanje 30 medijskih izvještaja.

I kada se sve sagleda, sve je i više nego jasno. Nabavka kineskih uređaja, plaćenih 10,5 miliona KM, djelo je Stranke demokratske akcije i tadašnje Uprave Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), sa Sebijom Izetbegović na čelu, suprugom Bakira Izetbegovića.

Sve je znala
Sebija Izetbegović, prva dama u Bošnjaka, bez čijeg znanja ni čistačica u KCUS-u nije mogla obrisati staklo, od prvog dana bila je uključena u nabavku respiratora i, u jeku najveće pandemije, aktivno je učestvovala u odabiru uređaja, zbog kojih sada Bakirov Fadil Novalić i operativci Fahrudin Solak i Fikret Hodžić moraju u zatvor. Već po gradu kruže priče da je riječ o jedinoj zasluženoj petnaesci u Sarajevu.

Ulogu Sebije potvrđuju svjedočenja od 15. oktobra 2021. godine u Sudu BiH.

Naime, tada je bivši šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović rekao u sudnici da je djelimično izbrisao dio poruka u Viber grupi “Gensek”, preko koje je komunicirao s Editom Kalajdžić.

Ganibegović i Kalajdžić vodili su razgovor 23. aprila 2020., kada je Ganibegović dobio od Fahrudina Solaka ugovor sa “Srebrenom malinom” o kupovini respiratora. Taj ugovor je proslijedio Kalajdžić, naglasivši da je štetan, da nisu ispoštovani rokovi i da ga treba raskinuti.

Iako je Fadil Novalić rekao da je riječ o dobrim respiratorima, o njima najbolje govore poruke u Viber prepisci.

U komunikaciji od 28. marta 2020. u Viber grupi “Gensek” Kalajdžić se obratila Ganibegoviću:

– Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant.

Jasne poruke
Posebno što su svjedoci potvrdili da je Seb bila Sebija Izetbegović.

U javnosti se sve glasnije govori i o aferi “Respiratori 2”.

Koliko pacijenata je bilo priključeno na “malina respirator”? Koliko ljudi je stradalo? Ko je tjerao pacijente da budu spojeni na ove neupotrebljive uređaje?

I to će vrlo brzo pokazati nova optužnica. Ko je neispravnim “malina respiratorima” ubijao bh. građane? Na desetine je krivičnih prijava.

Pismo anesteziologa
Šta je sa istragom koja je pokrenuta nakon pisma 13 anesteziologa KCUS-a još 2021. godine koje su uputili Upravi KCUS-a sa Sebijom Izetbegović na čelu?

U tom pismu anesteziolozi su naveli da respiratori ACM812 A ne posjeduju karakteristike koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju pacijenata zaraženih koronavirusom.

Ciljano izabrana “Malina”
Prema presudi, Solak je ciljano odabrao pogrešan i nezakonit postupak upravo iz razloga netransparentnosti i diskrecionog odlučivanja, kako bi se odabranom i favoriziranom Hodžiću i “Srebrenoj malini” omogućilo da pribave imovinsku korist. To je, kako se navodi, rezultiralo nabavkom 100 respiratora za 10.530.000 KM, koji najvećim dijelom nisu odgovarali svrsi.

Avaz

Hronika

UČENIK DONI SKALPEL U ŠKOLU, zadobio teške tjelesne povrede

U Osnovnoj školi “Šip” u Sarajevo u četvrtak, protekle sedmice, odvijala se velika drama, kada je jedan od učenika u školu došao i donio skalpel, saznaje portal “Avaza”.

Dalje kako piše Avaz, učenik je mahao tim skalpelom, na šta su se drugi učenici prepali.

Došlo je i do naguravanja tog učenika sa skalpelom i njegovog vršnjaka. Na kraju je d‌ječak, koji je donio skalpel, sam sebe povrijedio, a u bolnici u koju je odvezen ustanovljene su teške tjelesne povrede.

Uznemireni roditelji kada su saznali za ovaj incident pozvali su policiju. Obaviješteno je i Vijeće roditelja, te je sazvan hitni sastanak sa upravom škole.

Roditelji traže od uprave škole, prema saznanjima Avaza, da se uvedu mjere koje bi ubuduće zaustavile, odnosno spriječile ovakve incidente, jer postavlja se pitanje kako i zašto je učenik donio skalpel u školu.

Takođe, postavlja se pitanje šta ga je inspirisalo da izuzetno opasno sječivo donese u školu.

Nastavi čitati

Hronika

ZAŠTO JE SARAJEVSKA ŠKOLA čekala dva dana da se oglasi o STRAVIČNOM INCIDENTU?

U Osnovnoj školi “Šip”, koja se nalazi u istoimenom sarajevskom naselju, došlo je do incidenta u kojem se učenik samopovrijedio, dok je prijetio svojim drugarima iz školskih klupa sa skalpelom.

Nakon što je “Avaz” objavio detalje ovog incidenta, koji su potvrđeni i iz policije, sada se i oglasila škola.

Iz Osnovne škole “Šip” navode da se nije došlo ni do kakvog naguravanja, niti prijetnji.

Takođe, tvrde da su odmah postupili po važećim pravilnicima i zakonom.

Pa se postavlja pitanje zašto su onda čekali dva dana i medijska pisanja da bi se oglasili o ovom nemilom događaju koji se desio u njihovoj školi. Da li bi se čekalo i da je imalo drugačije posljedice, a ne “lakše tjelesne povrede” kako navode?

Saopštenje OŠ “Šip” prenosimo u cijelosti.

– Povodom nemilog događaja koji se, nažalost, dogodio u četvrtak, 22. februara 2024. godine u prostorijama naše škole, ovim putem želimo obavijestiti roditelje i javnost da je škola odmah po saznanju šta se desilo postupila u skladu sa važećim pravilnicima i Zakonom.

Naime, tačno je da je navedeni učenik u školu donio skalpel, ali ne s namjerom da bilo koga povrijedi. U prostoriji gdje se desio ovaj događaj, nije bilo nikakvog naguravanja među učenicima, dječak ranije nije pravio probleme, niti je prijetio drugim učenicima, kako pojedini mediji tvrde. Nažalost, učenik je samog sebe povrijiedio, a kako su nam potvrdili roditelji, nakon ukazane |jekarske pomoći, radi se o lakšim tjelesnim povredama.

Objava OŠ “Šip”. Facebook

Odmah nakon ovog događaja, s roditeljima učenika 6. razreda održan je hitan roditeljski sastanak kome je prisustvovala Uprava škole, Stručna pedagoška služba i policija. Unutar naše ustanove sve procedure sprovode se u skladu s važećom legislativom i u tom smislu interes učenika nam je na prvom mjestu. Kako se u konkretnom slučaju radi o mlađem maloljetniku, molimo da se podaci ne iznose javno od strane onih koji nisu nadležni za davanje informacija o istom.

Zaposleni i Uprava OŠ, “Šip” iskreno žali zbog ovog incidenta, te su svi maksimalno angažirani kako se ovakvi ili slični događaji ne bi dešavali u našoj školi.

Povrijeđenom učeniku želimo brz i uspješan oporavak – navodi se u saopštenju.

Avaz

Nastavi čitati

Hronika

HOFMANU 10 MJESECI ZATVORA zbog šamaranja konobara

Miljan Vidović Hofman iz Bijeljine osuđen je danas u Osnovnom sudu u Rumi na kaznu zatvora od 10 mjeseci zbog sumnje da je počinio krivično djelo zlostavljanje i mučenje.

On je danas u Rumi osuđen za kivično djelo zlostavljanje i mučenje. Njemu se sudilo zbog sumnje da je maltretirao i šamarao konobara koji je radio u jednom restoranu u Irigu, prenosi Telegraf.

Kako se vidi na snimku na društvenim mrežama, tri muškarca su prišla radniku ugostiteljskog objekta u Irigu, a Miljan je nasrnuo na njega.
Čovjek je pokušao da se odbrani, ali mu je Miljan Vidović naredio da spusti ruke. Pokušao je da ga ujede za lice, unosio mu se u lice vukao ga za uši i udarao mu šamare.

– Spusti ruke. Hoćeš zaklati papagaja? Je l’ hoćeš da zakolješ papagaja pred mojom ćerkom? Što si rekao da ćeš da zakolješ, njoj da daš? Je l’ njoj da serviraš mrtvog papagaja? – rekao je, udarajući šamare.

Čovjek je refleksno podigao ruke kako bi napravio distancu između njih, a Miljan Vidović ga je udario pesnicom u stomak. Konobar je govorio da nije tako mislio i da je pogrešio, da neće nikad više.
– Ne smiješ mom djetetu da kažeš bilo šta. Ja sam tebe gledao kao druga, uvijek sam bio kulturan. Jesi rekao triput mojoj kćerki da ćeš da zakolješ papagaja? Jesi pogriješio? – pitao je, a konobar je odgovorio da je to izgovorio i da je pogriješio.

Nasilnik mu je onda pružio ruku.
– Evo ti ruka, pogrešio si. Nikad te nisam dirao, jesi čuo? Moja žena mi i dalje spominje što si to rekao pred mojom kćerkom, je l’ shvataš? Spusti ruku, nemoj da dižeš ruku! Nemoj više nikad, aj ćao – rekao je Hofman i otišao.

Braća Hofman uhapšeni su u novembru prošle godine. oni su, nakon obavljenog informativnog razgovora.

Oni su takođe privukli veliku pažnju javnosti nakon što su objavljeni snimci na društvenim mrežama na kojima prijete konobarima i vlasnicima kafića u Modriči.

Telegraf

Nastavi čitati

Aktuelno