Connect with us

Svijet

SKANDAL U ŠVEDSKOJ! Djevojka (15) u Švedskoj optužila taksistu za silovanje, NJENA BRAĆA GA OBJESILA!

Četiri tinejdžera, od čega trojica braće, i 15-godišnja djevojka osuđeni su na švedskom sudu za ubistvo muškarca kojeg je optužila za silovanje.

Žrtva, inače taksist, pronađena je obješena u prirodnom rezervatu Jenšeping, u centralnoj Švedskoj, u martu.

Sud u Upsali ustvrdio je da je zbog ranijih optužbi u vezi s djevojkom ondje namamljen obećanjem seksualnih usluga. Tada su ga savladali i njegovo tijelo nije pronađeno punih sedmicu dana, ustvrdio je sud.

Najstariji od trojice braće, koji je u trenutku ubistva imao 18 godina, dobio je doživotnu robiju. Ostali optuženi, svi maloljetnici u vrijeme događaja, osuđena su na između tri i četiri godine u ustanovi za mlađe prestupnike.

Tri brata proglašena su krivima za ubojstvo. No, za djevojku i njenog dečka, koji su imali 15 godina kada se ubojstvo dogodilo, utvrđeno je da nisu bili na mjestu događaja te su osuđeni za pomaganje i poticanje na ubistvo.

Tijelo taksista pronađeno je obješeno o stablo. Sud je zaključio da su ubice pokušali prikazati smrt kao samoubistvo. Iako je svih pet tinejdžera zanijekalo umiješanost, sud ih je osudio na temelju posrednih dokaza koje su iznijeli tužioci.

Poruke koje su tinejdžeri razmjenjivali tužilaštvo je predstavilo kao dokaz da se radilo o ubistvu s predumišljajem. Dana 20. marta, četiri dana prije nego što je žrtva nestala, djevojka je napisala prijatelju: “Moja braća idu se naći s mojim silovateljem.”

Jedan od braće je napisao: “Trebali bismo odraditi petak (dan ubistva, op.a.)”, na što je drugi brat odgovorio: “OK.”

Nakon ubistva jedan od braće je mobitelom žrtve prebacio novac s njegovog bankovnog računa.

Djevojka je negirala da je znala da su braća namjeravala ubiti muškarca, rekavši da je samo mislila da će ga pretući.

Ali Lars Holmgard, predsjednik Okružnog suda u Upsali, presudio je da su braća planirala ubistvo čovjeka barem od trenutka kada su kupili uže pronađeno na mjestu gdje je umro.

“Plan je morao biti da žrtva bude obješena o uže, smatra sud”, zaključio je Holmgard, a prenosi Index.

Svijet

ZELENSKI ĆE BITI U PROBLEMU, AKO POBIJEDI TRAMP! Nećemo davati novac Ukrajini, MOŽE SAMO ZAJAM

Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da će republikanci podržati pomoć Ukrajini u američkom Kongresu, ali samo “u obliku zajma”.
Što se tiče zakona o pomoći Ukrajini, mi ga trenutno razmatramo. Razmišljamo da to uradimo u vidu zajma, a ne samo poklona. Nastavljamo da dajemo poklone od milijarde i milijarde dolara, istakao je Tramp.

On je dodao da su mnogo važniji koraci Evrope.

– Treba da daju novac. Moraju da nam pariraju. Ako to ne urade, biću veoma razočaran – rekao je Tramp nakon sastanka sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Majkom Džonsonom, na kojem je razgovarano o pomoći Ukrajini i američkim izborima.

Tramp je mjesecima izražavao skepticizam u pogledu pružanja američke pomoći Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije, tvrdeći da podrška Ukrajini nije vitalni američki interes i da Evropa treba da pruži najveći dio pomoći.
Njegovi stavovi su uticali na njegove saveznike u Kongresu, što je otežavalo prolazak pomoći Ukrajini u Domu koji kontrolišu republikanci.
SAD su pružile milijarde dolara pomoći Ukrajini u vidu vojne i humanitarne pomoći, ali su krajem prošle godine ostale bez sredstava koje odobrava Kongres.

Američki predsjednik Džozef Bajden je više puta upozoravao da je podrška Ukrajini u interesu Sjedinjenih Američkih Država, jer “ako Rusija pobijedi Ukrajinu, mogla bi da izvrši invaziju na saveznicu NATO što bi uvuklo američke snage u širi sukob”.
Senat je prošlog mjeseca usvojio paket finansiranja nacionalne bezbijednosti vrijedan 95 milijardi dolara, koji je uključivao 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Nastavi čitati

Svijet

SKANDAL U ITALIJI! Zvaničnik italijanske vlade dostavljao POKVARENO MESO izraelskom ambasadoru

Neimenovani zvaničnik italijanskog Ministarstva obrazovanja osumnjičen je da je u dva navrata poslao pokvareno meso izraelskom ambasadoru u Italiji, Alonu Baru.

Istraga Divizije za generalne istrage i specijalne operacije (DIGOS) provincija Rim i Latina otkrila je da je čovjek prilikom dostavljanja pokvarenog mesa u februaru i martu dolazio obučen u istu odjeću, sa upakovanim paketom i naznakom nepostojećih pošiljalaca na poštanskim paketima, prenosi Ađencia nuova, napominjući da je osumnjičeni od ranije poznat policiji kao član ljevičarskih propalestinskih grupa.

U petak ujutru, izvršen je pretres kuće ovog zvaničnika (51) u mjestu Sece, u Latini, a istražitelji su tom prilikom pronašli i oduzeli odeću za koju se pretpostavlja da je bila nošena tokom nezakonitih radnji i druge elemente korišćene pri dostavi mesa.

U toku su uviđaji o zaplijenjenim stvarima, a istraga se nastavlja.

Nastavi čitati

Svijet

UKRAJINCI NE ODUSTAJU! Danas napali Lugansk

Dvije eksplozije odjeknule su u Lugansku, gradu koji se nalazi pod ruskom kontrolom.

Pojavilo se više snimaka koji prikazuju dim koji se uzdiže iznad mjesta udara.

Rusi su saopštili da su se eksplozije dogodile u blizini autobuske stanice. Prema prvim izvještajima, radilo o raketnom napadu.

– Prema preliminarnim podacima, ukrajinske trupe ispalile su dvije rakete Storm Shadow na Lugansk – izjavio je neimenovani funkcioner Narodne Republike Lugansk za rusku državnu novinsku agenciju Tass.

Novinar Tassa je s mjesta događaja javio kako je u napadu oštećeno više stambenih zgrada i da su na teren izašli pripadnici hitnih službi.

Rusi navode kako je ovo bio prvi napad na grad od maja prošle godine, prenosi Index.

Nastavi čitati

Aktuelno