Connect with us

Društvo

Skuplji kredit, jeftiniji kvadrat

Da će neimari u Republici Srpskoj ove sezone imati pune ruke posla, pokazuje podatak da je u martu ove godine izdato 126 građevinskih dozvola, što je za čak 28,6 odsto više u odnosu na isti period lani, ali u građevinskim preduzećima strahuju da će im planove pomrsiti rast kamatnih stopa na kredite, što bi se moglo negativno odraziti na potražnju za stanovima.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najviše građevinskih dozvola u martu izdato je za objekte visokogradnje i to 92 dozvole, od kojih se 72 objekta odnose na novogradnju.

Statističari su izračunali da će u objektima za izdate dozvole biti izgrađena 523 stana, a prednjače oni dvosobni.

Izvršni direktor prnjavorskog građevinskog preduzeća “Gradip” Milan Bijelić kaže da su već ugovorili poslove za čitavu godinu.

– Očekujemo dobru sezonu i trebalo bi da budemo uposleni u punom kapacitetu. Riješili smo problem sa nedostatkom radnika, a cijene repromaterijala trenutno miruju, što je dobro, i nadamo se da će tako ostati. Istina, cijene jesu više nego što smo naučili, ali tako je kako je – kazao je Bijelić.

I vlasnik građevinske firme “Marković invest” Rade Marković smatra da će sezona zasigurno biti dobra što se tiče gradnje, ali da je pitanje kako će se završiti budući da je u opticaju mnogo stanova, a potražnja opada.

– Prodaja u ovom momentu ne ide sjajno. Radimo zgradu u Laktašima, ali nismo prodali ni 30 odsto. Međutim, raditi moramo da bismo zadržali operativu, radnike, da bismo se održali na tržištu na kojem u ovom momentu nema dovoljno poslova za sve građevinske firme pa smo prisiljeni da budemo i investitori i graditelji – rekao je Marković za “Glas” i dodao da bi dio firmi ove godine mogao stati sa radom.

Marković kaže da se može očekivati da u narednim mjesecima dođe do pada cijena stanova.

– Čim potražnja stane, a stala je, cijene će morati ići dolje u roku od nekoliko mjeseci ili će se zadržati na ovom nivou – kazuje Marković.

Direktor firme “Jokić invest” iz Zvornika Ivo Jokić kaže da je veliko pitanje da li će krenuti gradnja svih objekata za koje su izdate građevinske dozvole.

– Rast cijena nekretnina na tržištu podstakao je mnoge investitore da krenu u projekte, sređuju dokumentaciju i dozvole, ali posljednjih mjeseci došlo je do velikih promjena kada su u pitanju banke i rast kamatnih stopa, što će sigurno doprinijeti manjoj potražnji za stanovima – rekao je Jokić.

Direktor banjalučke Agencije za nekretnine “Remaks” Dragan Milanović ističe da je potražnja za stanovima u novogradnji već pala za oko 30 odsto.

– Pomjerio se fokus interesovanja na nekretnine druge vrste, kuće, vikendice, placeve, pa čak i stare stanove. Ako potražnja nastavi padati, vjerovatno će se i cijene korigovati ka dolje, ali veliko pojeftinjenje se ne može očekivati, ne više od pet odsto, što je na sadašnje cijene oko 100 do 200 maraka po kvadratu – istakao je Milanović.

Kriza

Dragan Milanović kaže da je lani bilo manje izdatih dozvola zbog krize koja je izazvana sukobima u Ukrajini.

– Proljeće je početak građevinske sezone i obično se tada izda najviše dozvola. Prošla godina je bila specifična zbog poskupljenja materijala, krize u Ukrajini, velike inflacije pa je to razlog zašto je lani bilo manje dozvola – rekao je on.

Glas Srpske

Društvo

U NAREDNA TRI DANA NESTABILNO! Hladno vrijeme, a kišobran obavezno nosite

U Republici Srpskoj će i u naredna tri dana biti hladno vrijeme, povremeno sa kišom, prognoza je Hidrometeorološkog zavoda Srpske.
Sutra će biti oblačno i hladnije uz ponegdje slabe padavine na istoku i sjeveru, a u ostalim predjelima suvo. Tokom dana biće pretežno suvo uz djelimično razvedravanje i sunčane periode.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od jedan do šest, u višim predjelima od minus dva, a maksimalna od 10 do 16, u višim predjelima od pet stepeni Celzijusovih.

U utorak, 23. aprila, u prvom dijelu dana biće suvo uz sunčane periode i malo toplije. Poslije podne očekuje se kiša povremeno i pljuskovi na jugu i zapadu, a u noći na srijedu, 24. april, padavine će zahvatiti većinu predjela.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od dva do šest, na jugu do devet, u višim predjelima od minus dva, a maksimalna od 10 na zapadu do 18 na istoku, u višim predjelima od pet stepeni Celzijusovih.

U srijedu će biti oblačno i hladnije sa kišom, ponegdje i uz jače pljuskove sa grmljavinom. Na istoku će biti malo toplije uz slabije padavine.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od dva do osam, a maksimalna od osam na zapadu do 16 na istoku, u višim predjelima od četiri stepena Celzijusova.

Nastavi čitati

Društvo

HOĆE LI NAGLO ZAHLAĐENJE i snijeg negativno uticati na pčelarstvo?

Posljednje padavine i naglo zahlađenje negativno utiču na pčelarstvo i sigurno će smanjiti ovogodišnje medobranje.

Pčelar iz Poveliča kod Srpca Željko Ignjatić kaže da ne pamti da je bagrem ikada ovako rano počeo da cvjeta. Visoke dnevne temperature proteklih dana pojačale su unos polena, i do tri kilograma dnevno.

Međutim, naglo zahlađenje i pored odličnog početka sezone, ipak donosi neizvjesnost.

– Što znači da će one to što su donijele da pokupe, odnosno da pojedu, da bi se prehranile tako da mi sa sigurnošću ne možemo reći da je ova godina krenula dobro i da će biti dobra, loša ili srednja dok ne podvučemo crtu na kraju sezone – naveo je Ignjatić.

RTRS

Nastavi čitati

Društvo

OVO SU neobični VASKRŠNJI OBIČAJI širom svijeta

Kod brojnih naroda ostalo je mnogo čudnih običaja za najradosniji hrišćanski praznik.

Kada kod nas spomenete Vaskrs, gotovo svakome će prve asocijacije biti porodično okupljanje, farbanje jaja, bogata trpeza, vaskršnje korpice i dekoracija i sl. Ali, mnogi narodi širom svijeta, praktikuju mnogo čudne običaje kada je u pitanju najradosniji hrišćanski praznik.

Francuzi se okupljaju na glavnom trgu u svom gradu i prave džinovski omlet od po nekoliko hiljada jaja! Najčešće se upotrijebi preko 4 hiljade jaja, a veliki broj ljudi se hrani ovim omletom.

U Finskoj na Vaskrs običaj je da se odrasli međusobno šibaju po leđima brezovim grančicama, a djeca svom snagom i svim sredstvima prave buku na ulicama kako bi najavila kraj posta.

Kod Holanđana postoji čudna tradicija da se dječacima simbolično “ispraši tur”, odnosno dobiju batine, jer se smatra da se tako iz njih “istjeruje” đavo. Ovaj običaj postoji i kod Škota, pa se kod njih ustalila i izreka “istučen kao za Vaskrs”.

Grci sa Krfa, moglo bi se reći, imaju jedan od najčudnijih običaja: naime, oni na Vaskrs bacaju lonce kroz prozor.

U Bugarskoj tradicija nalaže da najstarija žena u porodici prvim crveno obojenim jajetom prinese licu svakom djetetu u porodici, za zdravlje i sreću, a vjernici poslije liturgije lupaju šarena jaja o zid crkve.

Iako je zeka najpopularniji i najčešći simbom uskršnjim praznika, u Australiji je to – kengur! Tamošnji vjernici tada odlaze na obližnji potok ili rijeku da zahvate malo vode, koju čuvaju do vjenčanja, kad će se njom međusobno poprskati za sreću u braku.

U Norveškoj postoji, možda, najbizarnija tradicija: naime, na dan Vaskrsa kod nje se održao običaj rješavanja ubistava! Na njihovoj televiziji se na Veliku subotu emituju kriminalistički i detektivski filmovi, a časopisi objavljuju priče o misterioznim i neriješenim ubistvima.

U Americi ustalila se zanimljiva tradicija:”lov” na farbana jaja. Ukućani tada sakrivaju jaja u kući ili dvorištu, a djeca ih traže, vjerujući da ih je preko noći uskršnji zeka tu ostavio zajedno sa slatkišima i drugim poklonima.

U dalekoj Polineziji se za Vaskrs krste školjke! Razlog zašto se praktikuje ovo jeste taj što se vjeruje da su povezane s morskim duhovima. One se nakon utvrđenog obreda vraćaju u more.

Nastavi čitati

Aktuelno