Connect with us

Svijet

SLUČAJ “DORMEO”: Firmu kupio novi vlasnik, šta je sa garancijama građana

Već nekoliko mjeseci priča se o praznim izlozima i zatvorenim prodavnicama firme “Dormeo”. Iako je firmu kupio novi vlasnik, radnici brinu za neisplaćene zarade i posao, a kupci za to da li im važe garancije za kupljene proizvode.

Kako RTS nezvanično saznaje od radnika “Dormea”, firmu u Srbiji kupio je novi vlasnik, pa su odnedavno pojedine prodavnice ponovo počele da rade.

U njih danas uglavnom dolaze zabrinuti potrošači koji ne znaju da li i dalje važe garancije za proizvode koje su kupili. Ipak, odgovor na ovo pitanje radnici nemaju, jer, kako kažu, novi poslodavac im još ništa nije rekao.

Iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine kažu da ovaj problem reguliše Zakon o zaštiti potrošača i da ako prodavac prestane da radi, potrošač treba da se obrati direktno davaocu garancuje, a to mogu biti uvoznik, proizvođač ili trgovac na veliko.

“Neko pravno lice bi trebalo da preuzme garancije, stečajna masa i dalje ima mogućnost da sa svojim koorespodentima odgovara na garancije građana”, kaže advokat Vojislav Vujović.

U ovakvim situacijama ne brinu samo potrošači, već i radnici. Kako kažu u Asocijaciji nezavisnih sindikata Srbije, zaposleni, a ima ih više od hiljadu, ne znaju da li će im biti isplaćene plate i da li će do kraja godine ostati bez posla.

“Uglavnom sve kompanije koje odlaze u stečaj imaju malu aktivu, dakle imaju malo novca ili finansija. Ukoliko imaju određene nekretnine one se prodaju, ali iz te prodaje se prvo naplaćuje država, sva ona potraživanja po osnovu poreza, onda banke, dobavljači i tek posle svega toga, tog niza onih koji imaju prioritet, dolaze radnici”, objašnjava Ranka Savić, predsjednica Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije, prenosi RTS.

Kako tvrdi predsjednica sindikata, u ovakvim situacijama radnici uglavnom ostanu neisplaćeni. Mnogi mediji prethodnih dana prenijeli su i vijest da je direktorka filijale u Srbiji dala ostavku.

“Puno toga je nejasno u pogledu svih ovih dešavanja. Pre svega koliko ja imam informaciju nijedan od rukovodilaca nije ostao na radnom mestu. Ne znam o čemu se radi, ni radnicima nije jasno o čemu se radi. Ostaje u narednom periodu da vidimo šta je u pitanju i da li ima neke šanse da ‘Dormeo’ na neki drugi način, možda kroz neku prodaju ili preuzimanje od strane, evo u ovom slučaju, kineske neke kompanije, ipak preživi”, dodaje Savićeva.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da ovakve slučajeve reguliše Zakon o radu i ako ima novca na računu firme u stečaju za isplatu potraživanja radnika, oni dobiju minimalac i otpremninu u visini dve prosječne zarade u Srbiji, ukoliko stečajni upravnik drugačije ne odredi.

Svijet

“NAJVEĆI TRGOVAC MEĐU POLITIČARIMA”: Tramp je ovako opisao ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog

Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski možda najveći trgovac od svih političara jer svaki put kada dođe u SAD ode sa 60 milijardi dolara.

Tramp je to rekao u subotu u obraćanju na konvenciji republikanaca u Detroitu u američkoj državi Mičigen

– Ali, on je najveći trgovac svih vremena – naveo je Tramp, misleći na Zelenskog, prenio je američki medij American Wire.

vladimir zelenski
FOTO: MICHAEL BUHOLZER / POOL/EPA

Tramp je tvrdio da će moći da riješi sukob u Ukrajini između predsjedničkih izbora u SAD 5. novembra i svog prvog dana u potencijalnom drugom mandatu.

– To ću riješiti prije nego što preuzmem Bijelu kuću kao izabrani predsjednik – obećao je Tramp.

Nastavi čitati

Svijet

“IMAMO DVA PROTIVNIKA, TREBA BITI SPREMAN” Cijeli svijet u strahu zbog Stoltenbergovih riječi

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izjavio je za britanski Telegraf da članice NATO razmatraju mogućnost stavljanja nuklearnih bojevih glava alijanse u stanje borbene gotovosti.

Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba biti u borbenoj gotovosti… ali moramo se konsultovati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo – piše britanski Telegraf.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izjavio je da članice NATO razmatraju mogućnost stavljanja nuklearnih bojevih glava alijanse u stanje borbene gotovosti.

Kako prenosi ovaj list Stoltenberg je objasnio da NATO mora svijetu pokazati svoj nuklearni arsenal kako bi poslao jasan signal neprijateljima Severnoatlantskog saveza.

Stoltenberg je dodao da Kina aktivno ulaže u svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim rečima, porasti do hiljadu bojevih glava početkom 2030-ih godina.

I to znači da će NATO, u ne tako dalekoj budućnosti, vjerovatno biti suočen s nečim sa čime se ranije nije suočavao – sa dva potencijalna protivnika sa nuklearnim oružjem, Kinom i Rusijom. I, naravno, to ima svoje posljedice – prenosi list reči Stoltenberga.

Ranije, na Sankt-Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, predsjednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je da Moskva ne zvecka nuklearnim oružjem. Predsjednik je upozorio da se ne smije olako pristupiti pitanju upotrebe oružja za masovno uništenje.

Scenariji u kojima bi Rusija teoretski mogla da upotrijebi nuklearno oružje navedeni su u ruskoj vojnoj doktrini i u “Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja”.

Prema tim dokumentima, to bi bilo moguće u slučaju agresije na Rusiju ili njene saveznike upotrebom oružja za masovno uništenje, ili agresije upotrebom konvencionalnog naoružanja kada je ugroženo postojanje same države, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Svijet

ZELENSKI OTKRIO PREDUSLOV za mirovne pregovore sa Rusijom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas na kraju globalne Mirovne konferencije o Ukrajini održane u švajcarskom gradu Birgenštoku da bi Moskva trebalo da se povuče sa ukrajinske teritorije kako bi “već sutra počeli mirovni pregovori”, ali, prema njegovim riječima Rusija i njeno rukovodstvo “nisu spremni za pravedan mir”.

“Zelenski je izjavio da bi prisustvo Rusije na drugom mirovnom samitu o Ukrajini pokazalo ‘njihovu volju za mir, njihovu želju da stave tačku na rat'”, prenosi švajcarski RTS.

Ukrajinski predsjednik, prenosi Tanjug, je ukazao da bi Kina, koja je odbila da učestvuje na mirovnom samitu u Švajcarskoj, trebalo direktno da saopšti Ukrajini svoje mirovne prijedloge umjesto što to čini preko medija, prenosi Ukrinform.

On je zahvalio svim učesnicima mirovnog samita što su zajedno napravili prve korake ka miru, podsjetivši da je na skupu u Birgenštoku učestvovala 101 država i međunarodna organizacija.

Zelenski je posebno naglasio da su svi učesnici podržali teritorijalni integritet Ukrajine.

Nastavi čitati

Aktuelno