Connect with us

Svijet

U OVOM ZATVORU SPROVODE TORTURU: Evo kakav HOROR čeka zatvorenike

Takve torture koju prolaze zatvorenici u Iranu gotov da nema nigde drugde u svijetu.

Tagi Rahmani je prema podacima nevladine organizacije Reporteri bez granica “najčešće zatvarani novinar u Iranu”.

“Samica u Iranu ne može se uporediti sa izolacijom u zapadnim zatvorima. U samici u Iranu ste zatvoreni i nemate nikakav oblik komunikacije. Nema posjeta, nema knjige, nema mogućnosti za pisanje. Nosite povez preko očiju i čujete samo zvukove”, ispričao je Rahmani za DW na projekciji filma “White Torture”.

Dokumentarac razotkriva metode psihološke torture, kojima su izloženi politički aktivisti u Islamskoj Republici.

Njegova supruga Narges Mohamadi takođe je aktivistkinja za zaštitu ljudskih prava i potpredsjednica iranske organizacije “Defenders of Human Rights Center”, koji je iranska vlada zabranila 2008. godine. I ona je u posljednjih 25 godina više puta hapšena i osuđivana na dugogodišnje zatvorske kazne. Islamskoj Republici se ne sviđa kada se preispituje da li i koliko krši ljudska prava. Mohamadi je zbog kritike tamošnje vlade prvi put zatvorena na godinu dana 1998. Kasnije su usledile druge zatvorske kazne. U maju 2016. je u Teheranu osuđena na čak 16 godina zatvora jer je “osnovala pokret za zaštitu ljudskih prava koji se zalaže za ukidanje smrtne kazne”.

Uprkos svim naporima režima: neuspješni su bili pokušaji da se Mohamadi ućutka. Ona je počela da dokumentuje patnje onih koji su bili s njom u zatvoru. Ti intervjui su objavljeni u knjizi “White Torture”. Istoimeni dokumentarni film dodatno predočava brutalno postupanje prema političkim zatvorenicima u samicama. Izraz “bijela tortura” odnosi se na psihološku metodu koja se primjenjuje u Iranu: zatvorenici su na duže, neodređeno vremensko razdoblje zatvoreni u izolacijskoj ćeliji u kojoj je sve potpuno bijelo. Film “White Torture” upravo je prikazan u Berlinu. Projekciju je organizovala grupa za zaštitu ljudskih prava “Hawar”. Na projekciji su bili aktivistkinje i aktivisti, bivši politički zatvorenici i rođaci zatvorenika sa dvojnim državljanstvom, a koji se trenutno nalaze u zatvoru u Iranu. Film je “vrlo težak za gledanje” jer se mučenje eksplicitno prikazuje, kaže Mariam Klaren, ćerka Nahida Tahavija, jednog od političkih zatvorenika u Iranu. Iranske vlasti nisu dozvolile prikazivanje filma, kaže Klaren – jer “Bijela tortura” na svjetlost dana iznosi upravo ono što se “ne vidi”.

Očigledno je bilo nekih situacija koje su bile previše šokantne da bi bile prikazane. “Boravak u samici je zaista bolna situacija”, kaže autor Gelareh Kakavand. “Iza kulisa ovog dokumentarca bilo je mnogo emocija u intervjuima, koje nije bilo moguće snimiti. Nadam se da će se gledaoci nakon gledanja filma moći da se poistovete sa zatvorenicima.” Veliki dio snimanja ovog dokumentarnog filma obavljen je između pretposlednjeg i sadašnjeg boravka u zatvoru Nargese Mohamadi. Taj zadatak je bio sve samo ne lak: kako bi se izbjegle tamošnje vlasti, snimalo se u tajnosti.

“Uslovi u kojima je film sniman bili su teški”, kaže Vahid Zarezadeh, iranski režiser koji je bio prisiljen da pobjegne iz zemlje. Prije toga je bio na ispitivanjima jer je u svojim filmovima ukazivao na grozne uslove u zatvorima u Iranu. “U prvim minutama filma gledalac vidi scenu u kojoj jedan od agenata iz Ministarstva informisanja telefonom zove Narges Mohamadi. Otišli smo kod nje spontano, kako bi napravili neke intervjue. Ali grupa, koja je radila na filmu, na tu lokaciju nije išla zajedno. Narges se, na primer, vozila odvojeno, na motociklu, kako bi mogla da pobjegne onima koji su ju uhodili.”

U međuvremenu se nastavlja paćenički put Narges Mohamadi: ona se, od svog prvog hapšenja 1998. godine, po peti put našla iza rešetaka. U decembru 2022., za vrijeme protesta izazvanih smrću Džine Mahe Amini, Mohamadi je u jednom svom izvještaju, koji je objavio BBC, opisala seksualno i fizičko zlostavljanje zatvorenih žena. U januaru 2023. usljedio je mučan izveštaj u kojem se detaljno opisuje stanje žena u zatvoru Evin, uključujući popis od 58 zatvorenica i ispitivanja i mučenja kojima su bile podvrgnute. Zatvor Evin je, inače, najvažnija lokacija kada je reč o zatvaranju političkih zatvorenika u Iranu od 1972. godine.

Svijet

ORBAN KATEGORIČAN “Neprihvatljiva odluka o kažnjavanju Budimpešte”

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je nevjerovatna i neprihvatljiva odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku jer ne primjenjuje zajedničku politiku evropskog bloka prema azilantima.

“Odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku sa 200 miliona evra plus jedan milion evra dnevno za odbranu granica EU je nečuvena i neprihvatljiva. Čini se da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama nego njihovi sopstveni evropski građani”, napisao je Orban na platformi “Iks”.

Sud pravde EU saopštio je ranije danas odluku o kažnjavanju Mađarske sa 200 miliona evra jer ne primjenjuje zajedničku politiku evropskog bloka prema azilantima.

“Mađarskoj je naloženo da plati paušalni iznos od 200 miliona evra i kaznu od milion evra po danu kašnjenja zbog nepoštovanja presude Suda pravde. Taj propust, koji se sastoji u namjernom izbjegavanju primjene zajedničke politike EU u cjelini, predstavlja neviđenu i izuzetno ozbiljnu povredu zakona EU”, navodi se u saopštenju suda.

Portparol Evropske komisije za unutrašnje poslove i migracije Anita Hiper rekla je da je Komisija primila k znanju odluku suda i da očekuje da će se Mađarska povinovati toj odluci.

“Komisija će stupiti u kontakt sa Mađarskom da se raspita o mjerama koje namjerava da preduzme da bi ispunila danas donesenu presudu”, rekla je Hiperova na dnevnom brifingu u Briselu.

Portparol Evropske komisije Balaž Ujvari rekao je da će Komisija potraživati novac od Mađarske u utvrđenim intervalima, a u suprotnom će Komisija odbiti naznačeni iznos od budžetskih izdvajanja EU toj zemlji.

Nastavi čitati

Svijet

NIKO NE ZNA ŠTA SE DEŠAVA SA KEJT MIDLTON! Tračevi sve glasniji

Kejt Midlton se već mjesecima liječi od karcinoma, a informacije o njenom zdravstvenom stanju su uglavnom polovične i preplavljene teorijama zavjere.

Pravilo kraljevske porodice da se u jeku skandala ne oglašava, nije učinilo da cijela situacija izgleda nešto bolje, pa tako gotovo svakodnevno postoje rasprave i tračevi o tome gdje je princeza.

Ipak, nakon različitih glasina o mjestu liječenja princeze, Kensingtonska palata je, piše HjustonHronikl, prekinula ćutanje.

Naime, kada su američki mediji objavili kako se princeza liječi u Anderson centru za rak u Hjustonu u Teksasu, pojavile su se informacije kako se princeza sprema za odmor sa Vilijamom i djecom, prenosi Entertejnment Tunajt. Na društvenim mrežama se pokrenula rasprava o tome gdje se Kejt nalazi, pa su tako neki uvjereni da je ipak u Americi, dok drugi tvrde da je sigurno sa svojom porodicom u Britaniji.

“Mislim da ova teorija o Kejt i njenom mjestu gdje se nalazi ima mnogo smisla kada prestanete da razmislite o tome”, jedan je od komentara.
Neki su, s druge strane, vjerovali da glasine možda imaju nešto istine, prenosi B92.

“Ima smisla da ona traži najbolji tretman, bez obzira gde se nalazi”, napisao je korisnik.

Hjuston Hronikl prenosi da je Kenisingtonska palata navela da informacije o mjestu liječenja princeze u SAD nisu tačne.

Predstavnici Centra za rak MD Anderson rekli su da bolnica ne može da komentariše da li je pojedinac pacijent ili ne zbog zakona o privatnosti pacijenata, prenosi Hjuston Hronikl

Dodatno je ohrabrilo ljude i to što je princ Vilijam na proslavi veterana istakao kako se princeza osjeća bolje i jako bi voljela da bude s ljudima na takvom događaju.

Nastavi čitati

Svijet

SPREMA SE HAOS U PAKISTANU! Jake monsunske kiše pogodiće 200.000 ljudi

Procjenjuje se da bi 200.000 ljudi u Pakistanu moglo da bude pogođeno predstojećom sezonom monsuna, za koju se očekuje da će donijeti obilnije kiše nego inače, upozorio je danas visoki zvaničnik UN.

Ujedinjene nacije su uz pomoć lokalnih vlasti pripremile plan za vanredne situacije za koji je izdvojeno 40 miliona dolara, rekao je novoimenovani humanitarni koordinator u Pakistanu Mohamed Jahja, prenosi AP.

Međutim, saopšteno je da kiše neće biti tako jake kao 2022. godine kada je u poplavama poginulo 1.739 ljudi, i uništeno dva miliona kuća.

Poplave te godine izazvale su štetu veću od 30 milijardi dolara.

Ove godine, Pakistan je zabilježio najvlažniji april od 1961. godine, sa više nego dvostruko većim količinama uobičajenih mjesečnih padavina.

Ranije ove nedelje, meteorolozi u Pakistanu pozvali su ljude da ostanu u zatvorenom prostoru jer je počeo treći toplotni talas u toj zemlji.

Danas je temperatura u raznim dijelovima zemlje dostigla 48 stepeni Celzijusa zbog čega su vlasti apelovale na građane da izbjegavaju nepotrebna putovanja i ostanu u zatvorenom.

Nastavi čitati

Aktuelno