Connect with us

Društvo

SOCIJALISTI NA ZELENU GRANU! Direktor „Šuma Srpske“ podnosi ostavku

Vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“ i funkcioner Socijalističke partije Slaven Gojković podnosi ostavku na tu funkciju, potvrđeno je danas za CAPITAL iz vrha partije Petra Đokića.

– Slaven Gojković će se povući sa čela „Šuma Srpske“ iz zdravstvenih razloga. On je kovertirao neopozivu ostavku i uputio je Nadzornom odboru. Socijalisti će zadržati funkciju direktora ovog javnog preduzeća, ali nije još odlučeno ko će naslijediti Gojkovića – kaže naš sagovornik iz samog vrha SP-a.

Naš izvor nije želio da komentariše špekulacije da će se novi direktor birati između izvršnog direktora HET-a i predsjednika Regionalnog odbora SP-a za Hercegovinu Slobodana Čomića i šefa mrkonjićkih socijalista i aktuelnog direktora APIF-a Blaška Kaurina.

– Odluka o novom direktoru je u rukama lidera socijalista Petra Đokića. On bi na toj funkciji rado vidio aktuelnog izvršnog direktora za komercijalne poslove Velibora Stanića, ali Stanić nije voljan da se prihvati te funkcije i radije bi se zadržao na mjestu prvog pomoćnika generalnog direktora. Za razliku od njega Čomić i Kaurin bi se rado prihvatili te funkcije, ali nije isključeno da lider SP-a na kraju pronađe neko treće kadrovsko rješenje – tvrdi naš izvor iz SP-a.

Podsjećamo, Slaven Gojković je peti funkcioner Socijalističke partije koji je u posljednjih 12 godine bio na čelu „Šuma Srpske“. Da se socijalistima nikako ne da na zelenu granu kada su u pitanju „Šume RS“ potvrđuje činjenica da nijedan od njihovih kadrova nije odradio puni direktorski mandat.

Pri tome se Slaven Gojković najduže zadržao u fotelji – skoro punih pet godina, ali je cijeli period proveo u mandatu vršioca dužnosti. Gojković nikada nije imenovan za direktora, već mu je stalno produžavan v.d. mandat.

Prvi socijalisti na čelu „Šuma RS“ bio je Srđan Ljubojević. On je na tu funkciju imenovan u julu 2011. godine umjesto tadašnjeg funkcionera SNSD-a Neđe Ilića. Ljubojević je u fotelji ostao nešto više od godine, jer je uhapšen u avgustu 2012. godine zbog primanja mita i kasnije je osuđen na zatvorsku kaznu.

Umjesto njega za v.d. direktora imenovan je dotadašnji komercijalni direktor i kadar SNSD-a Radenko Laketić, ali socijalisti su već krajem januara ponovo preuzeli kontrolu nad „Šumama“ kada je za v.d. direktora imenovan funkcioner SP-a iz Zvornika Jakov Galić.

Galić je već u aprilu 2013. godine podnio ostavku, a za v.d. direktora je ponovo kratkotrajno iskorišten isti džoker, Radenko Laketić. On se na čelu „Šuma“ zadržao tačno godinu dana kada ga je zamijenio funkcioner SP-a iz Modriče Dragan Grabovac.

Ni Grabovac se nije proslavio rukovođenjem, pa je smijenjen u julu 2015. godine, a za v.d. direktora je imenovan njegov stranački kolega i takođe funkcioner modričkih socijalista Risto Marić.

Marić je u februaru 2017. godine imenovan za direktora sa četvorogodišnjim mandatom, ali nije u fotelji dočekao kraj mandata, jer je polovinom novembra razriješen dužnosti. Umjesto Marića je za v.d. direktora imenovan dotadašnji izvršni direktor za plan i analizu i kadar SNSD-a Zoran Stojčić, ali on se u fotelji zadržao tek šest mjeseci.

U aprilu 2019. godine za v.d. direktora imenovan je šef modričkih socijalista i dotadašnji izvršni direktor za komercijalne poslove Slaven Gojković. On se sa skoro punih pet godina na mjestu v.d. direktora najduže od svih stranačkih kolega zadržao na čelu ovog javnog preduzeća.

Capital

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno, uz uslove za lokalne nepogode

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz uslove za lokalne nepogode, jače padavine ponegdje i moguću pojavu grada.

Ujutru i prijepodne biće promjenljivo, uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda i uglavnom suvo. Sredinom dana na jugu razvoj oblaka donijeće kišu i pljuskove sa grmljavinom, a popodne i do večeri kiša i pljuskovi će se širiti ka zapadu i istoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Vjetar će biti slab do umjeren sjevernog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće između 10 i 16, a najviša dnevna između 18 i 25, na jugu do 28 stepeni Celzijusovih.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

Federalna “Elektroprivreda” traži POSKUPLJENJE STRUJE

Federalna “Elektroprivreda” uputila je prijedlog Regulatornoj komisiji za energiju Federacije BiH (FERK) za linearno povećanje cijena električne energije za 10 odsto za domaćinstva i 8,1 odsto za ostalu potrošnju, u šta je uključena mrežarina.

Iz ovog preduzeća navode da je to predloženo nakon što je FERK odbio prijedlog o posebnom cjenovnom modelu sa tri tarife, koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca – oko 60 odsto.

“Da bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije, `Elektroprivreda` smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se obezbijedila operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca”, ističu iz ovog preduzeća.

Generalni direktor “Elektroprivrede” Sanel Buljubašić rekao je da će, uprkos FERK-ovom odbijanju modela sa tri tarife, “Elektroprivreda” u razgovoru sa Vladom FBiH pronaći najbolja rješenja i načine za subvencionisanje ugroženih kategorija stanovništva.

“Cjenovni model sa tri tarife je bio dobar i održiv prijedlog za sistem snabdijevanja električnom energijom, ali i dobar model za naše građane. I uz povećanje, naši kupci će plaćati najnižu cijenu električne energije u regionu”, tvrdi Buljubašić

Iz “Elektroprivrede” su naveli da su prilikom predlaganja linearnog povećanja cijena vodili računa o trenutnim ekonomskim i tržišnim uslovima, te da je prijedlog usmjeren na postizanje balansa između potrebe za obezbjeđenjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

“Elektroprivreda” FBiH električnom energijom snabdijeva više od 800.000 kupaca.

Nastavi čitati

Društvo

NAJLJEPŠE VIJESTI! Srpska bogatija za 27 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, 16 djevojčica i 11 dječaka.

U Banjaluci je rođeno 10 beba, u Foči četiri, tri u Prijedoru, po dvije u Doboju, Trebinju, Gradišci i Nevesinju, a po jedna u Bijeljini i Istočnom Sarajevu, rečeno je Srni u porodilištima u ovim lokalnim zajednicama.

Četiri djevojčice i šest dječaka rođeno je u Banjaluci, tri djevojčice i jedan dječak u Foči, tri djevojčice u Prijedoru, po dvije djevojčice u Trebinju i Nevesinju, djevojčica i dječak u Gradišci, dva dječaka u Doboju, jedna djevojčica u Bijeljini i jedan dječak u Istočnom Sarajevu.

U Zvorniku nije bilo porođaja u protekla 24 časa.

Nastavi čitati

Aktuelno