Connect with us

Banjaluka

ŠOKANTNO SAZNANJE! Najmlađi ovisnik od kokaina u Banjaluci IMA SAMO 12 GODINA!

Dok marihuana godinama drži neslavno prvo mjesto po zloupotrebi kod mladih ljudi, u posljednje vrijeme raste broj adolescenata koji zloupotrebljavaju stimulanse, između ostalog i kokain.
Načelnica Klinike za psihijatriju u Banjaluci Nera Zivlak Radulović kazala je da je posljednjih godina primjećeno povećanje korišćenja psihoaktivnih supstanci kod mlađih grupa.

“Uočili smo da je sve veći problem upotrebe narkotika kod mladih ljudi. Na žalost, takva je generalna situacija u društvu. Vjerovatno je jednim dijelom uzrokovano i kovidom, odnosno posljedicama koje je pandemija imala na mentalno zdravlje stanovništva, ali i instant rješenjima koji mladi danas traže za svoje probleme”, kazala je Zivlak Radulović.

Marihuana je, kaže, i dalje vodeća psihoaktivna supstanca koja se zloupotrebljava, ali je sve veći broj onih koji koriste stimulanse, pa čak i maloljetnici.

“Imamo odjeljenje za djecu i adolescente u kojem smo primili pacijente starosti 12 i 13 godina koji koriste kokain. Inače po istraživanjima Evropskog centra za zloupotrebu droga, i po našim istraživanjima na nivou države, koji su zadnji put rađeni 2011. godine među adolescentima (ESPAD istraživanje) najčešće se koristi marihuana. Prema našim kliničkim iskustvima povećana je zloupotreba stimulansa”.

Zivlak Radulović smatra da digitalizacija velikim dijelom utiče na povećanje broja mladih koji koriste opijate, jer žele brza rješenja za sve.

“Naša djeca odrastaju u vremenu gdje je njihova pažnja podijeljena. Njihovi mozgovi funkcionišu na drugačiji način. Traže brza rješenja i brzo zadovoljstvo koje misle da postižu kroz zloupotrebu supstanci, a koje onda oštećuju njihov mozak”, pojašnjava ona.

Porodica je, smatra Zivlak Radulović, ta koja tim saznanjem bude najviše pogođena, ali i ta koja mladima sa ovim problemom može da pomogne.

“Najbolje su se pokazale psihološke strategije kojima se, popravljajući odnose unutar porodice i dovodeći do boljeg razumijevanja problema, dolazi do efikasnijeg načina rješavanja istog”, objasnila je Zivlak Radulović.

Na kraju je istakla da se radi na metodi i njenoj implementaciji koja se odnosi na porodične intervencije kod adolescenata koji upotrebljavaju psihoaktivne supstance, a za koji naše stručnjake obučava Kancelarija za droge i kriminal UN-a.

Zivlak Radulović ističe da je najbitnije, u borbi protiv bolesti zavisnosti, kontinuirana doedukacija stručnjaka kako bi nove metode prilagodili novonastalim uslovima.

(Banjaluka.com)

Banjaluka

UMJESTO “PROPALE” GARAŽE NA KLIZIŠTU UKC-A, Banjaluka je mogla dobiti 20 vrtića! (FOTO)

U Banjaluci, glavnom gradu Republike Srpske, moglo se izgraditi dvadeset vrtića umjesto propale investicije u garažu na klizištu pri Univerzitetskom kliničkom centru (UKC), koja se gradi već četiri godine i čiji završetak je i dalje neizvjestan. Ova garaža, koja je procijenjena na 42 miliona konvertibilnih maraka (KM), predstavlja ogroman financijski teret, a njena korisnost i sigurnost ostaju pod velikim upitnikom, dok su radovi na istoj nedavno u potpunosti obustavljeni zbog dugova novca izbođaču radova.

“Obraz đon”! STALI RADOVI NA UKC-u, lijekova nema, ali Đajić organizuje “KONCERT KRAJIŠKE PJESME”

 

Prema stručnim procjenama, izgradnja jednog vrtića u Banjaluci košta oko 2 miliona KM. To znači da bi se za sredstva uložena u garažu moglo izgraditi dvadeset novih vrtića, koji bi pružili sigurno i kvalitetno okruženje za hiljade djece. Ovih dvadeset vrtića bi značajno smanjilo liste čekanja za upis djece u predškolske ustanove, ali bi takođe pomoglo i rješavanju problema izjednačavanje cijene privatnih i državnih vrtića koje neki od vlasnika privatnih predškolskih ustanova itekako zloupotrebljavju.

FRAPANTNA ZLOUPOTREBA SUBVENCIJA: Ima li kraja bahatosti vlasnika vrtića Zvjezdica?

 

Građani Banjaluke su ogorčeni zbog ovakvog rasipanja javnih sredstava, posebno kada se uzme u obzir koliko bi izgradnja vrtića mogla unaprijediti kvalitet života u gradu, ali kada pričamo o Đajiću sve je moguće i sve je očekivano.

Umjesto toga, Banjaluka sada ima poluzavršenu garažu koja ne zadovoljava osnovne kriterije sigurnosti i funkcionalnosti, parking bolnice i dalje je u haosu, a roditelji i dalje bore sa nedostatkom mjesta u vrtićima za svoju djecu.

Banjaluka24

Nastavi čitati

Banjaluka

GRADONAČELNIK UPUTIO ČESTITKU ŠAHOVSKOM KLUBU „GAMBIT“ na tituli najuspješnijeg šahovskog kluba u BiH

Čestitam šahovskom klubu “Gambit” iz Banje Luke na tituli najuspješnijeg šahovskog kluba u BiH.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da je osvajanje ove prestižne titule značajno ne samo za klub, već i za šahovsku zajednicu u Banjoj Luci i šire, jer doprinosi popularizaciji i razvoju šaha među mladima.

– Uspjeh kluba “Gambit” je primjer kako timski rad, upornost i strategija mogu dovesti do vrhunskih rezultata. Još jednom čestitke svim članovima kao i predsjedniku kluba Nemanji Šipki uz želje za mnogo uspjeha u budućim takmičenjima – kazao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

Kanalizacija poplavila Daun sindrom centar, NASTALA OGROMNA ŠTETA

U banjalučkom Daun sindrom centru obustavljen je rad nakon izlivanja kanalizacije u prostorije, zbog čega iz ove ustanove apeluju da im nadležne institucije izađu u susret i pomognu u teškim trenucima.

Prostorije Centra poplavljene su u noći između četvrtka i petka i pričinjena je ogromna šteta, saopšteno je iz ovog centra.

Na teren je izašla i Komunalna policija koja je konstatovala ogromnu materijalnu štetu i da je kompanija koja u istoj ulici kopa temelje za novu zgradu bagerom prignječila već dotrajalu i staru kanalizaciju, te ju je tako začepilo.

-Na staru kanalizaciju se i danas priključuju nove velike zgrade bez obzira što nema kapaciteta, tako da se sva ta otpadna tečnost nakupljala i izlila u Daun sindrom centar i susjedne poslovne prostore – naveli su iz ovog centra. Iz Daun sindrom centra dodaju da niko nije sanirao i pročistio otpadnu tečnost iz kanalizacije, iako su stalno apelovali.

-Rad u Centru je zaustavljen, a sve osobe sa Daunovim sindromom su vraćene kućama.

Nastavi čitati

Aktuelno