Connect with us

Svijet

SONARNO ORUŽJE UZROK HAVANSKOG SINDROMA? Nova istraga sugeriše koja se država krije iza napada na diplomate

Mediji “The Insider”, “Der Spiegel” i “CBS” sproveli su zajedničku istragu koja sugeriše da je misteriozni Havanski sindrom, koji je pogađao američke diplomate u posljednjih nekoliko godina, može biti povezan sa ruskom obavještajnom službom.

Zajednička istraga je u okviru emisije “60 minuta” zaključila da bi Havanski sindrom “mogao biti povezan sa upotrebom sonarnog oružja od strane ruskih tajnih službi”.

U izvještaju se navodi da “otkriveni dokazi sugerišu da neobjašnjivi abnormalni zdravstveni incidenti mogu poticati od upotrebe usmjerenog energetskog oružja koje su koristili pripadnici ruske jedinice GRU 29155”.

Ruska jedinica GRU 29155 odgovorna je za operacije u inostranstvu, a do sada je već okrivljena za nekoliko incidenata, uključujući i pokušaj trovanja Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji 2018, piše Euronews.

Prvi put prijavljen 2016. godine, kada su američke diplomate u glavnom gradu Kube prijavile da su se razboljele i čule prodorne zvukove noću, Havanski sindrom je podstakao spekulacije da je strani faktor napadao američko osoblje koristeći nepoznato sonarno oružje.

Ostale simptome, među kojima su krv iz nosa, glavobolje i probleme sa vidom, potom je prijavilo i osoblje ambasada u Kini, Evropi i Vašingtonu.

Kremlj je odbacio ove optužbe
Fenomen je inače dobio ime po glavnom gradu Kube, jer se vjerovalo da je prvi slučaj otkriven 2016. godine, premda nova istraga sugeriše da je možda bio prisutan i u Njemačkoj 2014. godine.

Simptomi Havanskog sindroma
Neki od simptoma podrazumijevaju dugotrajne glavobolje praćene “senzornim pojavama”, poput zvukova, pritiska ili toplote. Uz to, prisutne su i vrtoglavica i mučnina praćene bolovima u glavi ili vratu.

Žrtve bi, kako se prenosi u brojnim izvještajima, iznenada začule čudan zvuk koji bi trajao u rasponu od 20 sekundi do 30 minuta. Često je počinjalo zvukom koji su ljudi opisivali kao “zujanje” i, “brušenje metala”, prenosi BBC. Oni koji nisu čuli zvuk, osjećali bi određenu toplotu i pritisak, a neki su se mjesecima mučili sa vrtoglavicom i umorom.

Prema podacima Stejt departmenta, u tom prvom naletu pogođeno je bilo više od 20 članova osoblja. Iako su SAD i Kuba 2015. godine obnovile diplomatske odnose, slučajevi su primorali Vašington u kom je u to vrijeme sjedio predsjednik Donald Tramp, da povuče gotovo polovinu osoblja.

Prije tri godine je kao prilično veliko iznenađenje stigla i vijest da je Centralna obaveštajna agencija (CIA) evakuisala službenika koji je služio u Srbiji i pretrpio “teška oštećenja nastala zbog neuroloških napada”. Tu informaciju prenio je “Wall Street Journal”, pozivajući se na saznanja tadašnjih zvaničnika SAD.

CIA osporila postojanje sindroma?
Prije dvije godine, CIA je u istrazi zaključila da iza misterioznog Havana sindroma ne stoje Rusija ili Kina, kao i da se simptomi ne mogu pripisati bolesti izazvanoj mikrotalasima. Većina od 1.000 prijavljenih slučajeva može se objasniti uzrocima okoline, nedijagnostikovanim zdravstvenim stanjima ili stresom, a ne kontinuiranom globalnom kampanjom strane sile, rekli su zvaničnici CIA.

“CIA je priznala da američke špijune/diplomate ne napadaju strani protivnici. ‘Havanski sindrom’ je masovna histerija”, napisao je tada poznati istraživački novinar Bendžamin Norton, dodajući da su oni “koji šire ovu lažnu teoriju zavere” mediji “New York Times”, “CNN”, “Fox”, “Guardian” i drugi.

Profesor sociologije koji je specijalizovan za fenomen masovne histerije i teorije zavjere, dr Robert Bartolomju, smatra da je Stejt department “odmah požurio da objasni slučaj koristeći najegzotičnija i nategnuta objašnjenja”.

“Ovo je slučaj lošeg novinarstva, loše vlade i loše nauke, i primjer miješanja politike sa naukom”, rekao je Bartolomju, koji je sa još jednim kolegom autor knjige o Havana sindromu.

Nakon izvještaja CIA u kome stoji da iza Havana sindroma ne stoje strane sile, saopšteno je ipak da će se nastaviti istraga u vezi sa više od 20 još neobjašnjenih slučajeva, i to u Beču, Parizu, Ženevi i Havani.

Pored tih slučajeva, još jedan značajan broj ostaje neobjašnjen, citirao je “NewYork Times” analizu jednog zvaničnika CIA.

Svijet

POTOP U DUBAIJU! Avion pliva po pisti! (VIDEO)

Obilne kiše pogodile su danas Ujedinjene Arapske Emirate, poplavile delove glavnih autoputeva.

Poplavljen je i aerodrom u Dubaiju, pa se tako mogu vidjeti avioni kako se kreću po pistama pretvorenim u rijeke.

Brojni letovi su obustavljeni.

Vlasti su poslale cisterne na ulice i autoputeve da ispumpaju vodu.

Kiša je neuobičajena pojava u UAE, sušnoj državi na Arapskom poluostrvu, ali se povremeno javlja tokom hladnijih zimskih mjeseci.

Kako prenose mediji, sve stoji u ovoj zemlji.

Nastavi čitati

Svijet

Si predložio četiri principa ZA MIR U UKRAJINI

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je danas da je predložio četiri principa kako bi se spriječilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen, prenijela je Sinhua.

“Prvo, prioritet treba da bude podrška miru i stabilnosti, udržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugo, treba da smirimo situaciju i da ne dodajemo ulje na vatru. Treće, treba da stvorimo uslove za obnovu mira i da se suzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija. Četvrto, treba da smanjimo negativan uticaj na svjetsku ekonomiju i da se suzdržimo od podrivanja stabilnosti globalne industrije i lanaca nabavke”, poručio je Si.

Si se susreo sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Pekingu, gde su dvojica lidera imala razmjenu mišljenja o krizi u Ukrajini.

Kineski predsjednik je naglasio da, prema trenutnoj situaciji, sa ciljem da se spreči širenje konflikta, sve strane treba da rade zajedno kako bi se obnovio mir što prije je moguće.

U tom kontekstu, predložio je četiri principa, dodaje se.

Nastavi čitati

Svijet

BEZ POMOĆI SAD Ukrajina neće imati šanse protiv Rusije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bez pomoći SAD, Ukrajina neće imati šanse da dobije rat sa Rusijom.

“Bez ove pomoći nećemo imati priliku da pobijedimo. Morate biti jači od neprijatelja da biste ga savladali”, rekao je Zelenski u intervjuu za američku televiziju PBS.

Prema njegovim rečima, Ukrajina danas ima jednu na 10 ruskih artiljerijskih granata.

“U svakom slučaju, sa takvom statistikom, svaki dan ćemo nazadovati. Ako želimo da branimo ono što je pod našom kontrolom, onda treba da imamo proporcionalne brojke – 10 prema 10”, rekao je Zelenski.

On je naveo primjer kako su Rusi uništili termoelektranu Tripilsku, koja je izvor električne energije u Kijevskoj oblasti.

“Poletjelo je 11 raketa. Uništili smo prvih sedam, ostale četiri su uništile stanicu. Zašto, jer (mi) nismo imali više projektila. Ponestalo nam je raketa koje su štitile Tripiliju”, istakao je predsjednik Ukrajine.

Zelenski je dodao da kada saveznici kažu da ne mogu da daju Ukrajini ovo ili ono oružje ili ne mogu biti prisutni u Ukrajini sa ovom ili onom silom, jer će izgledati kao da je Ukrajina uvukla NATO u rat, onda on želi da postavi pitanje u vezi Izraela.

“Izrael nije član Alijanse. Ali države članice NATO branile su Izrael, pokazale da Izrael nije ostavljen sam. Ovo je pouka i odgovor svima koji na različitim kontinentima govore da Ukrajini treba pomoći veoma pažljivo kako ne bi uvukli zemlje NATO u rat”, istakao je Zelenski.

Nastavi čitati

Aktuelno