Connect with us

Banjaluka

SRIJEDA U BANSKOM DVORU: Izložba „Soba hipersenzibilnosti i snova“ akademske slikarke Božane Grubor

Izložba „Soba hipersenzibilnosti i snova“ akademske slikarke Božane Grubor biće otvorena u srijedu, 24. januara u Malom izložbenom salonu Banskog dvora sa početkom u 19.00 časova.

Izložba predstavlja jedinstveno putovanje kroz našu psihičku i emotivnu stvarnost, istražujući dubine uma kroz spoj umjetnosti i psihologije.

-Ova raznolika postavka likovnih radova mami posjetioce da zarone u kompleksnost ljudske duše i da istraže neslućene aspekte sopstvenog unutrašnjeg svijeta – ističe prof. dr Milica Drobac Pavićević.

Kako je kazala, jedan od ključnih elemenata izložbe je art terapija, koja se poigrava kreativnošću kao sredstvom introspekcije.

Pojašnjava da nas posmatranjem apstraktnih oblika, Božanini radovi podstiču da istražimo svoje podsvjesne misli i asocijacije.

-Njeni likovni fragmenti postaju ogledalo unutrašnjeg svijeta, otkrivajući skriveni jezik simbola koji često nosimo u sebi, a koji se manifestuje kroz nepregledne oblike i linije – dodala je ona.

Inače, Božana Grubor, je akademska slikarka rođena 1997. godine u Banjoj Luci, gdje je završila srednju školu, a potom svoje školovanje nastavila na Akademiji umjetnosti u Banja Luci na smjeru slikarstvo. U svom dosadašnjem radu koristi se raznim tehnikama: slikanjem, crtežom, grafikom, kolaž tehnikom kao i drugim.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ NA LAUŠU! “Izgradili smo preko 2 kilomera vodovodne mreže, NAŠA DJELA SU VIŠE OD RIJEČI”

-Naša djela su uvijek više od riječi, istakao je večeras gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenim mrežama.
On je dodao da je izgrađeno preko 2 kilomera vodovodne mreže na Laušu.
-Realizacijom ovog projekta riješeno je vodosnabdijevanje za preko 100 domaćinstava!
Kao po običaju, nakon završetka radova organizovali smo druženje sa mještanima kako bismo im uručili vaučere za besplatan priključak na vodovodnu mrežu, ali i porazgovarali o budućim projektima koji će doprinijeti poboljšanju standarda života u ovom dijelu našeg grada!
Nastavljamo dalje putem pobjede, kaže Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Prepoznali smo potrebu roditelja čija djeca pohađaju PRIVATNE PREDŠKOLSKE USTANOVE”

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske“ da je Gradska administracija na čelu sa Draškom Stanivukovićem prepoznala potrebu roditelja čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove.
– To potvrđuje jer samo prva Gradska uprava koje je uvela subvencije za boravak djece u vrtićima. Već tada smo izrazili želju i potrebe da se taj iznos poveća, ali moramo uzeti realne budžetske mogućnosti – rekao je Kresojević.
Prema njegovim riječima, na održanom sastanku prije skoro mjesec dana zajedno sa roditeljima došli su do zaključka, odakle, na koji način i u kojem iznosu se mogu obezbijediti sredstva. – Poznato je da budžetska sredstva raspređuje Skupština grada a predlaže gradonačelnik.

Na tom sastanku, Gradska administracija se obavezala da će uputiti takav prijedlog, ali da takav prijedlog razmatra Skupština grada i usaglašeno je da roditelji sa “drugom stranom“ političke scene grada to usaglasiti.

Nismo dobili informaciju da li prijedlog koji smo mi dogovorili dobio podršku – rekao je Kresojević.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ “Banjaluka je odlučna da pokloni bolje uslove života SVAКOM PENZIONERU”

Iskustvo u vezi sa izdavanjem i korišćenjem penzionerskih kartica bilo je povod i tema mog razgovora sa g. Borisom Jevtićem, direktorom filijale PIO fonda Srbije u Novom Sadu.

Napisao je na Instagramu narodni poslanik PDP-a u NSRS Nebojša Drinić.

– Banjaluka je odlučna da pokloni bolje uslove života SVAКOM PENZIONERU. Кako? Uz penzionersku karticu, pri obavljenoj kupovini ili plaćanju određenih usluga korisnici veoma jednostavno ostvaruju popuste.

Uz dodatne bodove u društveno-odgovornim institucijama mogu da ostvare i dodatne pogodnosti.

Javni gradski prevoz više ne može biti finansijski problem, a i pitovanja u banjske turističke destinacije postaju dostupnija.

Ovdje nećemo stati! Želimo maksimalan broj zadovoljnih penzionera Banjaluke. Želimo im zahvaliti na decenijama rada i truda uloženog u grad kojim se ponosimo i u kojem sada mi gradimo budućnost za neke nove generacije. – zaključio je Drinić.

Nastavi čitati

Aktuelno