Connect with us

Banjaluka

Karavan 55. Praznika mimoze stiže u Banjaluku: “ZA SVE GUŠTE”

Praznik mimoze, najpopularnija zabavno-turistička manifestacija u regionu, biće predstavljena u srijedu, 24. januara, u Banjaluci.

“Duh Mediterana zagospodariće Trgom Krajina u Banjaluci u srijedu, u 12 časova. Uz promotivni program, mažoretke i maškare će dijeliti mimozu, trombonjeri će na sebi svojstven način označiti da je sve spremno za Feštu, a za zabavu je zadužena klapa Castel Nuovo”, saopšteno je iz Turističke organizacije Banjaluka.

Ovogodišnje 55. izdanje Fešte nosi slogan “Za sve gušte” i, kako navode iz TOBL, obećava odličan provod od 15. februara do 3. marta u Herceg Novom, uz preko 50 muzičkih, gastro, kulturnih, dječjih i sportskih programa uz koncerte regionalnih zvijezda Halida Bešlića, Svetlane Cece Ražnatović i Prljavog kazališta, kao i bendova Teška industrija, Trio gušti, Inspiracija, Tap 011, Indira Levak, te domaćih sastava.

Ovogodišni Praznik mimoze donosi tradicionalne pučke svečanosti poput najpopularnijeg programa – berbe mimoze duž hercegnovske rivijere uz prženu ribu i vino, zatim maskenbale, čak i na otvorenom, zatim VII Međunarodni karneval uz učešće više desetina grupa iz regiona i ostalih evropskih država, trodnevnu izložbu cvijeća, salon vina, neke tradicionalne, a veoma atraktivne manifestacije poput trke karića, turnir u piciginu, ali i briškuli i trešeti, a sve to uz mažoretke, Gradsku muziku i trombonjere.

Svečano otvaranje u petak, 16. februara, počeće prazničnom povorkom Gradske muzike i Mjesne muzike Đenović, mažoretki i trombonjera ulicama Herceg Novog do platoa u Igalu gdje će ključevi grada biti uručeni Kapu Mimozinog karnevala. Atmosferu će „ugrijati“ bend Teška industrija od 18.30, dok će koncert Halida Bešlića početi u 21.30 časova.

Organizatori su Opština Herceg Novi, Javna ustanova kulture Herceg fest i Turistička organizacija Herceg Novi, uz brojne sponzore i prijatelje. Kompletan program pogledajte na praznikmimoze.me, fb profilu Praznik Mimoze Herceg Novi, instagram profilu praznik_mimoze.

Banjaluka

IZLOŽBE U ČAST kralja Petra Prvog Karađorđevića u BANJALUCI I BEOGRADU

U Muzeju Republike Srpske otvorena je izložba slika „Kralj Petar Prvi“ francuskog slikara Luja Valda Barbija povodom 180 godina od rođenja kralja Petra Prvog Karađorđevića Oslobodioca.

U isto vrijeme u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu svečano je predstavljena slika “Ustanak Petra Mrkonjića“ Spiridona Špire Bocarića, prvog upravnika Muzeja Republike Srpske, koji je osnovan kao Muzej Vrbaske banovine. Ova slika „Ustanak Petra Mrkonjića“, krasi prostorije Gradske uprave Grada Banje Luke i po završetku izložbe u Beogradu biće ponovo postavljena u Gradsku upravu.

Sinoćnjem svečanom otvaranju izložbe u Muzeju Republike Srpske u ime Grada Banja Luka prisustvovala je šef Odsjeka za kulturu, socijalnu zaštitu, udruženja građana i vjerske zajednice Nevena Blagojević – Podrić, koja je izrazila zadovoljstvo što je prisustvovala jednom tako značajnom događaju.

Izložbe su pripremljene u saradnji dvije krovne muzejske ustanove u Republici Srpskoj i Republici Srbiji i dogovorene kao dio kulturne saradnje na Svesrpskom saboru održanom u Beogradu.

-Izložbe postavljene u oba grada svakako će doprinijeti jačanju veza između Republike Srpske i Republike Srbije – kazala je Blagojević – Podrić.

Naime, izložbe u Muzeju Republike Srpske u Banjoj Luci i u Beogradu u Narodnom muzeju Srbije biće otvorene do 28. jula.

Nastavi čitati

Banjaluka

SASTANAK STANIVUKOVIĆA I VUČEVIĆA propraćen brojnim POZITIVNIM REAKCIJAMA građana Srbije i Srpske

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković razgovarao je juče sa predsjednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem o važnim političkim temama za narod, ali i o neizostavnim temama Banjaluke, njenog razvoja i aktuelnih dešavanja u najvećem gradu Srpske.

Nakon sastanka Stanivukovića i Vučevića nizale su se brojne pozitivne reakcije građana Srbije i Srpske, pa su tako neki od njih poručili da je Stanivuković veliki prijatelj Srbije, dok su drugi poručivali da je ovaj sastanak primjer kako Srbi sa obje strane Drine treba da funkcionišu i sarađuju.

Podsjećamo nakon ovog sastanka gradonačelnik Banjaluke je još jednom naglasio da je predsjednik Vlade počasni građanin najvećeg grada Srpske.

“Napredak svakog našeg grada sa ove strane Drine, posebno Banjaluke, uvijek izaziva radost i zadovoljstvo kod predsjednika Vlade koji je od ove godine i počasni građanin našeg grada”, naglasio je Stanivuković.

U nastavku teksta pogledajte neke od reakcije korisnika društvenih mreža na održani sastanak:

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ DOŠAO NA POZIV GRAĐANA: Mještani Borika se bore protiv izmjena regulacionih planova

Nekoliko stanara naselja Borik okuplja se ovih dana kako bi iskazali nezadovoljstvo planiranim izmjenama regulacionog plana, koji u njihovom naselju predviđa nove zgrade.

Oni su u pomoć pozvali i gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića, koji je večaras otišao i razgovarao sa nekoliko okupljenih mještana u ovom naselju.

Kako kažu prisutni, u toku u otvoreni razgovori, a mještanima je već laknulo jer su naišli na razmijevanje gradonačelnika.

Nastavi čitati

Aktuelno