Connect with us

Društvo

Šta je u prodavnicama u Srpskoj poskupjelo, A ŠTA POJEFTINILO?

Brojne cijene proizvoda u Srpskoj, koje svako domaćinstvo kupuje, nastavile su da rastu, pokazuju najnoviji podaci, oni za januar, koje je objavio Republički zavod za statistiku.

Poređenje tih cijena, sa cijenama u istom mjesecu prošle godine, pokazuje da su poskupjele mnoge prehrambene namirnice.

Kilogram riže je sa 3,80 poskupio na 4,10 KM, a kg bijelog hljeba od pšeničnog brašna sa 3,03 na 3,49 KM, dok je kilogram makarona, u prosjeku, sa 4,18 “otišao” na 4,35 maraka.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, znatno su povećane i cijene mesa. Recimo, junetina sa kostima je sa 12,86 poskupjela na 13,75, a teletini bez kosti je cijena povećana sa 24,46 na 25,99.

Zabilježen je i skok cijene svinjetine bez kosti i to sa 11,31 na 12,90 maraka, dok su i ljubitelji piletine loše prošli, jer pile po kilogramu, umjesto 6,33, plaćaju 6,73.

Ništa bolja situacija nije ni kada su u pitanju pileći fileti, čiji je kilogram sa 10,28 otišao na 12,39 KM.

Cijena suvog svinjskog vrata je otišla sa 20,30 na 22,99, a šunkarice sa 15,70 na 17,32. Poskupjela je i mortadela, sa 14,72 na 16,35, kao i čajna kobasica sa 20,90 na 24,19. Svježa pastrmka je sa 11,67 “otišla” na 12,44 KM.

U međuvremenu je, prema statističkim podacima, došlo i do pojeftinjenja nekih od artikala. Recimo, so je poskupjela sa 1,09 na 1,29, ali je šećer sa 2,27 pojeftinio na 2,15 po kilogramu.

Umjesto 1,86, pšeničnom brašnu je u januaru ove godine cijena iznosila 1,69 po kilogramu, a ulje je pojeftinilo sa 3,94 na 2,64.

Jeftinije plaćamo i mlijeko u tetrapaku, čija je cijena u januaru 2023. iznosila 2,43, a u istom mjesecu ove godine 2,31 KM.

Banane smo po kilogramu, umjesto prošlogodi-njih 3,34, plaćali 2,82, ali su jabuke sa 1,81 poskupjele na 2,13 KM.

Kada je riječ o povrću, poskupio je kupus, sa 0,89 na 1,21, a pojeftinio pasulj, sa 6,08 na 5,84 KM/kg. Krompir je, za godinu dana, po kilogramu sa 1,56 poskupio na 2,10 maraka.

U udruženjima za zaštitu potrošača smatraju da nas očekuje novi rast cijena, što je, smatraju, bez osnova. Primjera radi, Murisa Marić, izvršna direktorica u Udruženju građana DON Prijedor, u izjavi za “Nezavisne novine” kaže da opravdavaju pojeftinjenje dijela artikala, kao što su, recimo, ulje i mlijeko, a to je, ističe, dokaz da i druge ci-jene mogu biti znatno niže.

“Međutim, trgovci stalno imaju svoja opravdanja i sada im je dobrodošlo ovo opravdanje sa po-većanjem minimalca. Čini se da se kraj ne vidi. Dok god nema ograničenja marži i dok god je slobodno formiranje cijena, apsurdno je da uop-šte pričamo o tome koliko će one ići ka gore”, naglasila je Marićeva u izjavi za “Nezavisne novine”.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno, uz uslove za lokalne nepogode

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz uslove za lokalne nepogode, jače padavine ponegdje i moguću pojavu grada.

Ujutru i prijepodne biće promjenljivo, uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda i uglavnom suvo. Sredinom dana na jugu razvoj oblaka donijeće kišu i pljuskove sa grmljavinom, a popodne i do večeri kiša i pljuskovi će se širiti ka zapadu i istoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Vjetar će biti slab do umjeren sjevernog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće između 10 i 16, a najviša dnevna između 18 i 25, na jugu do 28 stepeni Celzijusovih.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

Federalna “Elektroprivreda” traži POSKUPLJENJE STRUJE

Federalna “Elektroprivreda” uputila je prijedlog Regulatornoj komisiji za energiju Federacije BiH (FERK) za linearno povećanje cijena električne energije za 10 odsto za domaćinstva i 8,1 odsto za ostalu potrošnju, u šta je uključena mrežarina.

Iz ovog preduzeća navode da je to predloženo nakon što je FERK odbio prijedlog o posebnom cjenovnom modelu sa tri tarife, koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca – oko 60 odsto.

“Da bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije, `Elektroprivreda` smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se obezbijedila operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca”, ističu iz ovog preduzeća.

Generalni direktor “Elektroprivrede” Sanel Buljubašić rekao je da će, uprkos FERK-ovom odbijanju modela sa tri tarife, “Elektroprivreda” u razgovoru sa Vladom FBiH pronaći najbolja rješenja i načine za subvencionisanje ugroženih kategorija stanovništva.

“Cjenovni model sa tri tarife je bio dobar i održiv prijedlog za sistem snabdijevanja električnom energijom, ali i dobar model za naše građane. I uz povećanje, naši kupci će plaćati najnižu cijenu električne energije u regionu”, tvrdi Buljubašić

Iz “Elektroprivrede” su naveli da su prilikom predlaganja linearnog povećanja cijena vodili računa o trenutnim ekonomskim i tržišnim uslovima, te da je prijedlog usmjeren na postizanje balansa između potrebe za obezbjeđenjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

“Elektroprivreda” FBiH električnom energijom snabdijeva više od 800.000 kupaca.

Nastavi čitati

Društvo

NAJLJEPŠE VIJESTI! Srpska bogatija za 27 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, 16 djevojčica i 11 dječaka.

U Banjaluci je rođeno 10 beba, u Foči četiri, tri u Prijedoru, po dvije u Doboju, Trebinju, Gradišci i Nevesinju, a po jedna u Bijeljini i Istočnom Sarajevu, rečeno je Srni u porodilištima u ovim lokalnim zajednicama.

Četiri djevojčice i šest dječaka rođeno je u Banjaluci, tri djevojčice i jedan dječak u Foči, tri djevojčice u Prijedoru, po dvije djevojčice u Trebinju i Nevesinju, djevojčica i dječak u Gradišci, dva dječaka u Doboju, jedna djevojčica u Bijeljini i jedan dječak u Istočnom Sarajevu.

U Zvorniku nije bilo porođaja u protekla 24 časa.

Nastavi čitati

Aktuelno