Connect with us

Društvo

ŠTA TI JE SUDBINA! Čekajući u redu na šalteru PRONAŠLA MAJKU nakon 23 godine

Bekira se iz BiH u Hrvatsku doselila se kao dijete. Kad su se rastali roditelji, izgubila je kontakt s porodicom.

Te 1992. obećala samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmoro braće i sestara. Uspjela je prije sedam dana. Bekira nije imala lako djetinjstvo. Nekad su živjeli u BiH, u Velikoj Kladuši. Njeni roditelji Džemila i Ahmet imali su osmoro djece, najstarija je Bekira. Još dok su djeca bila malena, preselili su se u Hrvatsku u Cetingrad.

Roditelji su se rastali, Džemila je sa sinom Emirom i svojim bratom Mujom otišla u Irsku, a ostala djeca su ostala sa ocem.

Djeca koja su ostala s ocem, takođe su se razišla na sve strane. Najstarija Bekira zaklela se da će kad-tad ponovno skupiti svu svoju braću i sestre. Troje je našla sama, a troje joj je 2008. godine našao novinar 24sata.

Ni nije znala što je s onima koji su otišli u Irsku.

Prije sedam dana Bekira je iz Zadra došla u Veliku Kladušu sa suprugom Ivanom (40) i sinom Alenom (2) iz Zadra, gdje živi, da produži pasoš. Pred šalterima su bili dugi redovi, a mali Alen je počeo plakati. Svi su ih gledali, no odjednom je žena koja je bila prva u redu ponudila da je zbog djeteta pusti preko reda.

Bekira joj je zahvalila i pogled joj se zaustavio na njenom licu. Crte lica su joj se odjednom učinile tako poznate i shvatila je da bi to mogla biti njena majka. No, nesigurna i u dvojbi nije znala što učiniti. Zaključila je da će se poslije kajati ako ništa ne poduzme, pa je pitala ženu za ime. Kad je čula da se žena zove Džemila Ćufurović, djevojački Nadarević, Bekira je uspjela izustiti: “Ti si moja majka! Ja sam Bekira!”

Obje su počele plakati, grliti se i ljubiti. Policajci, službenice i stranke bili su u čudu, a neki ljudi zaplakali su zajedno s njima. Mladić u zelenoj košulji i trapericama koji je bio iza majke progurao se do njih i rekao Bekiri:

“A ja sam ti brat Emir!”

Opet iznenađenje. Zagrlili su se i izljubili, a onda još jedno iznenađenje, čovjek koji je stajao iza Emira progovorio je:

“Što, zar nećeš pozdraviti i mene, ja sam ti dajdža Mujo”.

Čuđenju i iznenađenjima jedva da je bilo kraja. Otišli su na kavu u robnu kuću preko puta policije da nastave druženje na koje je Bekira čekala godinama, pitajući se gdje joj je porodica. I eto, Bekira je zaokružila svoju priču i odradila sve što je još davno planirala.

Kada se sve sagleda, da se mali Alen nije rasplakao, prema svemu sudeći, njegova majka nikad ne bi stupila u razgovor sa starijom gospođom. Obje bi toga dana obavile svoj posao i otišle svaka na svoju stranu, prenosi Dijaspora.info.

Dok ne budu gotovi pasoši, viđaće se svaki dan i pokušaće nadoknaditi izgubljeno, a onda će Džemila, Mujo i Emir nazad u Irsku, a Bekira, Ivan i Alen u Zadar. A budućnost je tek pred njima, prenosi Krajina.ba.

Društvo

Sutra nam se sprema kiša: Nazire li se kraj TROPSKOG TALASA

U BiH sutra će biti sunčano i toplo vrijeme sa maksimalnom temperaturom od 32 do 38 stepeni Celzijusovih, dok se poslije podne očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina.

Ponegdje se očekuje tropska noć, ujutro i prije podne biće pretežno sunčano, dok je kiša moguća samo ponegdje na sjeveru, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Poslije podne će biti veoma toplo, povremeno sa kišom u svim predjelima izuzev Hercegovine.

Očekuju se i pljuskovi sa grmljavinom, lokalno su moguće nepogode uz obilnije padavine, jake udare vjetra i pojavu grada ponegdje, pretežno na sjeveru i sjeveroistoku.

Duvaće slab do umjeren sjeverni vjetar, poslije podne u Semberiji pojačan, a u Hercegovini slab do umeren južni.

Nastavi čitati

Društvo

Regionalni raspad elektro-energetskog sistema, UBRZO STABILIZACIJA

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je za RTRS da se desio regionalni raspad elektro-energetskog sistema, ali da se očekuje vrlo brzo stabilizacija sistema.

“Desio se regionalni raspad elektro-energetskog sistema koji je obuhvatio BiH, cijelu Dalmaciju, dijelove Hrvatske do Ogulina i cijelu Crnu Goru i nezavisni operateri u ovim zemljama rade na podizanju kapaciteta kako bi se sistem stablizovao. Očekivati je da se vrlo brzo po tehničkim instrukcijama sistem stabilizuje”, rekao je Petrović.

Na pitanje šta je razlog iznenadnog nestanka električne energije, Petrović je rekao da to mogu znati samo nezavisni operateri sistema ovih zemalja, ali da je u pitanju prenosna mreža, visoki napon.

Nastavi čitati

Društvo

DOBRODOŠLI MALIŠANI: U Srpskoj rođeno 17 beba, najviše u Banjaluci

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 17 beba, 13 dječaka i četiri djevojčice, rečeno je u porodilištima.

UBanjaluci je rođeno sedam beba, po tri bebe u Bijeljini i Istočnom Sarajevu, dvije u Zvorniku i po jedna beba u Prijedoru i Doboju.

U Banjaluci je rođeno pet dječaka i dvije djevojčice, u Bijeljini dva dječaka i jedna djevojčica, i u Istočnom Sarajevu dva dječaka i jedna djevojčica, u Zvorniku dva dječaka i po jedan dječak u Prijedoru i Doboju.

Poroda nije bilo u Trebinju, Nevesinju, Gradišci i Foči.

Nastavi čitati

Aktuelno