Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Kada je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio „Deceniju izgradnje“ malo koji banjalučanin je mogao da pretpostavi da će se u samo četiri godine dogoditi istorijsko preobraženje grada na Vrbasu.

Banjaluka ovakav preporod nije doživjela još od vremena Bana Milosavljevića, a tragovi uloženog truda i vizije koju rijetki posjeduju ostaće ispisana zlatnim slovima u decenijama koje su pred nama.

Mnogo puta osporavan, napadan i neshvaćen od strane onih koji su naučili da „tavore“ u svakodnevnom sivilu kojem je Banjaluka bila izložena gotovo 30 godina, Stanivuković je ostao nepokolebljiv i postojan, pa je tako krajiška ljepotica danas jedno veliko gradilište, a život se po prvi put nakon dugo vremena, kako kažu građani, osjeti u vazduhu.

Jedan od projekata je i najveća kružna raskrsnica koja će prije svega rasteretiti saobraćaj i riješiti dugogodišnji problem građana koji su na uključenje u saobraćaj baš na ovom mjestu znali čekati i po deset minuta, a vrlo česte su bile i saobraćajne nezgode.

Kada radovi budu završeni saobraćaj, na raskrsnici kod dobro poznate “Kulture” i zgrade “Ekvatora” će se kružno odvijati ulicama Zdravka Čelara, Teodora Kolokotronisa, Tržničkom i Kralja Petra I Karađorđevića. Ali ono što je vanvremensko i drugačije, te svemu daje posebnu draž je što će  po prvi put u centru kružnog toka biti novi park, te monumentalan spomenik srpskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

-Ovo će biti najveća kružna raskrsnica i prelijepi park, peti koji gradimo u ovom mandatu. U parku, koji će se nalaziti između tvrđave Kastel i knjižare “Kultura, biće postavljen spomenik srpskom vladaru Tvrtku I Kotromaniću, trajno i sa svim potrebnim dozvolama. Ovo će biti  nova Banja Luka – poručio je Stanivuković.

Istakao je da će za samo 45 dana biti završena kružna raskrsnica, a u narednim mjesecima i ovaj veličanstveni park.

-Snovi o Banjoj Luci kao evropskom gradu postaju realnost – zaključio je gradonačelnik.

O Stanivukovićevoj viziji evropske Banjaluke građani imaju samo riječi hvale.

Jedna od njih je i Darinka Pejić dipl. Građevinski inženjer, banjalučanka koja je ponosna na svoj grad i smatra da Banjaluka zaista poprima obrise kakvi do sada nisu viđeni u ovom dijelu BiH.

Darinka Pejić / privatna arhiva

Ovdje je riječ o jednom sasvim drugačijem pristupu rješavanja problema saobraćaja na takozvanom Bulevaru i rješenje koje obezbjeđuje kružni protok vozila. Pomalo navikli na do sada izvedene kružne tokove, ovaj svojim projektom obuhvata dio postojećih saobraćajnica i stvara predivnu zelenu oazu sa spomenikom u centralnom dijelu, koja će dati dušu ovom projektu.

Grad oplemenjuju i daju mu sasvim novi izgled upravo ovakva rješenja, na zadovoljstvo njegovih građana. Smatram da će kada sve ovo bude realizovano ovakav podvig moći da izazove samo divljenje. Lično sam prezadovoljna i jedva čekam da tu ljepotu vidim i uživo, kaže Pejić.

Vozačima budući veliki kružni tok predstavlja ogromno olakšanje.

Godinama zaobilazim ovaj dio puta jer je na tom dijelu “vječita gužva”, ljudi su uvijek nervozni i svakog puta ste morali biti spremni na čekanje, tako da ako sam u žurbi, a uglavnom jesam, sadašnja raskrsnica gotovo nikada nije bila moj izbor. Park sam vidjela na idejnom rješenju i on mi se posebno dopao jer tako nešto nemamo u svom gradu, smatram da će u takvom ambijentu posebno uživati najmlađi koje će sigurno oduševiti fontane, ali i svi naši gosti koju dolaze u posjetu Banjaluci, rekla je za naš portal banjalučanka Gordana Milanović koja je i sama majka dvoje djece.

Gordana Milanović / privatna arhiva

Ravnodušan na ovaj projekat nije ostao ni bivši gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

Razvoj Banjaluke je vidljiv i za nas koji nismo iz Banjaluke, a svaki projekat koji se gradi u Republici Srpskoj je dobrodošao, ko god da ga radi. Kada je riječ o kružnom toku kod Ekvatora sasvim je sigurno da će takvo rješenje doprinijeti znatnom rasterećenju saobraćaja, a park je jedna druga priča koju ćemo po prvi put imati priliku da vidimo u Banjaluci. Nadam se da će ovakvih i sličnih projekata biti i u našem Prijedoru, kao i širom Republike Srpske, jer svi zajedno moramo da gradimo i čuvamo našu Republiku Srpsku. U svakom slučaju veoma pohvalno, kaže Pavlović.

Dalibor Pavlović / privatna arhiva

Građanima se ideja dopada, ali željeli smo da čujemo i šta kaže planer/urbanista te smo kontaktirali Dejana Puhala.

-Zeleni prostori ispunjavaju mnogobrojne funkcije u urbanim sredinama, koje unapređuju kvalitet urbanog konteksta. S tim u vezi, novi urbanističko-arhitektonski uređeni park u Banjaluci će imati održive razvojne elemente. Posmatrajući mikrocjelinu i njen granični pojas, park će gradu pružiti ekološki i estetski užitak, te oplemeniti urbani standard. Ovakav vid inkorporacije parka u urbanim matricama nije čest, ali je svakako opravdan urbanističkom vizijom, prostorno-funkcionalnim načelima i ukupnim estetskim komponentama mikrolokacije. Ovaj vid prostorno-funkcionalne organizacije parka ima za cilj prevazilaženje trenutnih izazova lokacije, te stvaranje ekološki i društveno održivog prostora koji pamti i evocira svoj jedinstveni karakter. Banjaluka bez zelenila i parkova malo obećava, a cilj parka je da postane urbani mehanizam koji će da posjeduje moć da inspiriše bližu i širu okolinu grada, kaže Puhalo.

Dejan Puhalo / Privatna arhiva

Sve u svemu građani, ali i stručnjaci izuzetno su zadovoljni ovim projektom koji istinski mijenja lice Banjaluke, a evo i šta vozači misle o novom kružnom toku.

Banjaluka 24

Banjaluka

VAŽAN KORAK KA RASTEREĆENJU SAOBRAĆAJA: U funkciji novi pametni semafor na raskrsnici kod Narodnog pozorišta

U funkciji je novi pametni semafor na raskrsnici između Ulice Kralja Petra I Karađorđevića i Aleje Svetog Save .

Potvrdio je ovo i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je izrazio zadovoljstvo što su prvi pametni semafori pušteni u rad!

-U sklopu projekta jednosmjernog saobraćaja u užem centru našeg grada implementirali smo pametne semafore na dvije najvažnije raskrsnice koji će svoj rad prilagođavati trenutnom opterećenju saobraćaja – istakao je gradonačelnik.

Kako je kazao, ovo je pretposlednji važan korak ka rasterećenju i uspostavi koncepta jednosmjernog saobraćaja

-Ostaje nam još najveća kružna raskrsnica, kod “Ekvatora”, a čiji završetak radova očekujemo u toku naredne sedmice. Kada završimo sve radove u sklopu projekta jednosmjernog saobraćaja, tek tada možemo vidjeti puni efekat svim preduzetih mjera – zaključio je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM: U Domu omladine okrugli sto na temu „Zloupotreba parking mjesta za osobe sa invaliditetom i moguća rješenja problema“

„Klub Budni“ u saradnji sa Filmskom produkcijom „Budni“, u ponedeljak 4. decembra sa početkom u 14.00 časova u Domu omladine organizovaće okrugli sto na temu „Zloupotreba parking mjesta za osobe sa invaliditetom i moguća rješenja problema“, a povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

-Ovo je tema kojom se Produkcija „Budni“ bavi u razvojnoj fazi dokumentarnog filma rediteljke Jelene Medić, koji sufinansira Audio-vizualni centar Republike Srpske. U okviru ovog projekta, nedavno smo organizovali i fotografsku intervenciju na bilbordima pod nazivom „Jesam li…?“ pod pokroviteljstvom Gradske uprave – navedeno je u saopštenju.

Iskoristili su priliku da pozovu sve zainteresovane da prisustvuju ovom događaju.

-Kako korisnici kolica, i pored svih zalaganja da se urbani prostor prilagodi njima, zbog sveopšte nekulture i dalje ne mogu uvijek nesmetano, samostalno da se kreću, smatramo vrlo važnim da se o ovome što češće govori u javnosti – dodali su iz kluba „Budnih“.

Ovom događaju prisustvovaće i predstavnici Grada.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJLUKA DOBIJA PRAZNIČNI IZGLED: Postavljeno klizalište i velika jelka, u parku kugla za slikanje

Na Trgu se nalazi klizalište sa velikom jelkom u sredini.

Centar Banjaluke polako dobija praznični izgled.

Iako je kiša postala svakodnevnica, Park “Petar Kočić” svakim danom se pomalo ukrašava, a na samom ulazu postavljena je kugla za fotografisanje.

Osim toga tu je tunel sa lampicama i statua ženske figure.

Monitrane su praznične kućice, jelka, kućica Djeda Mraza, kao i dio lampica.

Na Trgu se nalazi klizalište sa velikom jelkom u sredini.

U petak će Zimzobal biti otvoren za sve posjetioce, dok je veliko otvaranje najavljeno za nedjelju.

Organizatori su najavili puštanje lampiona, vile i vilenjake, ali i mnoštvo poklona koje će mališanima donijeti Djed Mraz.

Nastavi čitati

Aktuelno