Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Kada je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio „Deceniju izgradnje“ malo koji banjalučanin je mogao da pretpostavi da će se u samo četiri godine dogoditi istorijsko preobraženje grada na Vrbasu.

Banjaluka ovakav preporod nije doživjela još od vremena Bana Milosavljevića, a tragovi uloženog truda i vizije koju rijetki posjeduju ostaće ispisana zlatnim slovima u decenijama koje su pred nama.

Mnogo puta osporavan, napadan i neshvaćen od strane onih koji su naučili da „tavore“ u svakodnevnom sivilu kojem je Banjaluka bila izložena gotovo 30 godina, Stanivuković je ostao nepokolebljiv i postojan, pa je tako krajiška ljepotica danas jedno veliko gradilište, a život se po prvi put nakon dugo vremena, kako kažu građani, osjeti u vazduhu.

Jedan od projekata je i najveća kružna raskrsnica koja će prije svega rasteretiti saobraćaj i riješiti dugogodišnji problem građana koji su na uključenje u saobraćaj baš na ovom mjestu znali čekati i po deset minuta, a vrlo česte su bile i saobraćajne nezgode.

Kada radovi budu završeni saobraćaj, na raskrsnici kod dobro poznate “Kulture” i zgrade “Ekvatora” će se kružno odvijati ulicama Zdravka Čelara, Teodora Kolokotronisa, Tržničkom i Kralja Petra I Karađorđevića. Ali ono što je vanvremensko i drugačije, te svemu daje posebnu draž je što će  po prvi put u centru kružnog toka biti novi park, te monumentalan spomenik srpskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

-Ovo će biti najveća kružna raskrsnica i prelijepi park, peti koji gradimo u ovom mandatu. U parku, koji će se nalaziti između tvrđave Kastel i knjižare “Kultura, biće postavljen spomenik srpskom vladaru Tvrtku I Kotromaniću, trajno i sa svim potrebnim dozvolama. Ovo će biti  nova Banja Luka – poručio je Stanivuković.

Istakao je da će za samo 45 dana biti završena kružna raskrsnica, a u narednim mjesecima i ovaj veličanstveni park.

-Snovi o Banjoj Luci kao evropskom gradu postaju realnost – zaključio je gradonačelnik.

O Stanivukovićevoj viziji evropske Banjaluke građani imaju samo riječi hvale.

Jedna od njih je i Darinka Pejić dipl. Građevinski inženjer, banjalučanka koja je ponosna na svoj grad i smatra da Banjaluka zaista poprima obrise kakvi do sada nisu viđeni u ovom dijelu BiH.

Darinka Pejić / privatna arhiva

Ovdje je riječ o jednom sasvim drugačijem pristupu rješavanja problema saobraćaja na takozvanom Bulevaru i rješenje koje obezbjeđuje kružni protok vozila. Pomalo navikli na do sada izvedene kružne tokove, ovaj svojim projektom obuhvata dio postojećih saobraćajnica i stvara predivnu zelenu oazu sa spomenikom u centralnom dijelu, koja će dati dušu ovom projektu.

Grad oplemenjuju i daju mu sasvim novi izgled upravo ovakva rješenja, na zadovoljstvo njegovih građana. Smatram da će kada sve ovo bude realizovano ovakav podvig moći da izazove samo divljenje. Lično sam prezadovoljna i jedva čekam da tu ljepotu vidim i uživo, kaže Pejić.

Vozačima budući veliki kružni tok predstavlja ogromno olakšanje.

Godinama zaobilazim ovaj dio puta jer je na tom dijelu “vječita gužva”, ljudi su uvijek nervozni i svakog puta ste morali biti spremni na čekanje, tako da ako sam u žurbi, a uglavnom jesam, sadašnja raskrsnica gotovo nikada nije bila moj izbor. Park sam vidjela na idejnom rješenju i on mi se posebno dopao jer tako nešto nemamo u svom gradu, smatram da će u takvom ambijentu posebno uživati najmlađi koje će sigurno oduševiti fontane, ali i svi naši gosti koju dolaze u posjetu Banjaluci, rekla je za naš portal banjalučanka Gordana Milanović koja je i sama majka dvoje djece.

Gordana Milanović / privatna arhiva

Ravnodušan na ovaj projekat nije ostao ni bivši gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

Razvoj Banjaluke je vidljiv i za nas koji nismo iz Banjaluke, a svaki projekat koji se gradi u Republici Srpskoj je dobrodošao, ko god da ga radi. Kada je riječ o kružnom toku kod Ekvatora sasvim je sigurno da će takvo rješenje doprinijeti znatnom rasterećenju saobraćaja, a park je jedna druga priča koju ćemo po prvi put imati priliku da vidimo u Banjaluci. Nadam se da će ovakvih i sličnih projekata biti i u našem Prijedoru, kao i širom Republike Srpske, jer svi zajedno moramo da gradimo i čuvamo našu Republiku Srpsku. U svakom slučaju veoma pohvalno, kaže Pavlović.

Dalibor Pavlović / privatna arhiva

Građanima se ideja dopada, ali željeli smo da čujemo i šta kaže planer/urbanista te smo kontaktirali Dejana Puhala.

-Zeleni prostori ispunjavaju mnogobrojne funkcije u urbanim sredinama, koje unapređuju kvalitet urbanog konteksta. S tim u vezi, novi urbanističko-arhitektonski uređeni park u Banjaluci će imati održive razvojne elemente. Posmatrajući mikrocjelinu i njen granični pojas, park će gradu pružiti ekološki i estetski užitak, te oplemeniti urbani standard. Ovakav vid inkorporacije parka u urbanim matricama nije čest, ali je svakako opravdan urbanističkom vizijom, prostorno-funkcionalnim načelima i ukupnim estetskim komponentama mikrolokacije. Ovaj vid prostorno-funkcionalne organizacije parka ima za cilj prevazilaženje trenutnih izazova lokacije, te stvaranje ekološki i društveno održivog prostora koji pamti i evocira svoj jedinstveni karakter. Banjaluka bez zelenila i parkova malo obećava, a cilj parka je da postane urbani mehanizam koji će da posjeduje moć da inspiriše bližu i širu okolinu grada, kaže Puhalo.

Dejan Puhalo / Privatna arhiva

Sve u svemu građani, ali i stručnjaci izuzetno su zadovoljni ovim projektom koji istinski mijenja lice Banjaluke, a evo i šta vozači misle o novom kružnom toku.

Banjaluka 24

Banjaluka

IZLOŽBE U ČAST kralja Petra Prvog Karađorđevića u BANJALUCI I BEOGRADU

U Muzeju Republike Srpske otvorena je izložba slika „Kralj Petar Prvi“ francuskog slikara Luja Valda Barbija povodom 180 godina od rođenja kralja Petra Prvog Karađorđevića Oslobodioca.

U isto vrijeme u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu svečano je predstavljena slika “Ustanak Petra Mrkonjića“ Spiridona Špire Bocarića, prvog upravnika Muzeja Republike Srpske, koji je osnovan kao Muzej Vrbaske banovine. Ova slika „Ustanak Petra Mrkonjića“, krasi prostorije Gradske uprave Grada Banje Luke i po završetku izložbe u Beogradu biće ponovo postavljena u Gradsku upravu.

Sinoćnjem svečanom otvaranju izložbe u Muzeju Republike Srpske u ime Grada Banja Luka prisustvovala je šef Odsjeka za kulturu, socijalnu zaštitu, udruženja građana i vjerske zajednice Nevena Blagojević – Podrić, koja je izrazila zadovoljstvo što je prisustvovala jednom tako značajnom događaju.

Izložbe su pripremljene u saradnji dvije krovne muzejske ustanove u Republici Srpskoj i Republici Srbiji i dogovorene kao dio kulturne saradnje na Svesrpskom saboru održanom u Beogradu.

-Izložbe postavljene u oba grada svakako će doprinijeti jačanju veza između Republike Srpske i Republike Srbije – kazala je Blagojević – Podrić.

Naime, izložbe u Muzeju Republike Srpske u Banjoj Luci i u Beogradu u Narodnom muzeju Srbije biće otvorene do 28. jula.

Nastavi čitati

Banjaluka

SASTANAK STANIVUKOVIĆA I VUČEVIĆA propraćen brojnim POZITIVNIM REAKCIJAMA građana Srbije i Srpske

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković razgovarao je juče sa predsjednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem o važnim političkim temama za narod, ali i o neizostavnim temama Banjaluke, njenog razvoja i aktuelnih dešavanja u najvećem gradu Srpske.

Nakon sastanka Stanivukovića i Vučevića nizale su se brojne pozitivne reakcije građana Srbije i Srpske, pa su tako neki od njih poručili da je Stanivuković veliki prijatelj Srbije, dok su drugi poručivali da je ovaj sastanak primjer kako Srbi sa obje strane Drine treba da funkcionišu i sarađuju.

Podsjećamo nakon ovog sastanka gradonačelnik Banjaluke je još jednom naglasio da je predsjednik Vlade počasni građanin najvećeg grada Srpske.

“Napredak svakog našeg grada sa ove strane Drine, posebno Banjaluke, uvijek izaziva radost i zadovoljstvo kod predsjednika Vlade koji je od ove godine i počasni građanin našeg grada”, naglasio je Stanivuković.

U nastavku teksta pogledajte neke od reakcije korisnika društvenih mreža na održani sastanak:

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ DOŠAO NA POZIV GRAĐANA: Mještani Borika se bore protiv izmjena regulacionih planova

Nekoliko stanara naselja Borik okuplja se ovih dana kako bi iskazali nezadovoljstvo planiranim izmjenama regulacionog plana, koji u njihovom naselju predviđa nove zgrade.

Oni su u pomoć pozvali i gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića, koji je večaras otišao i razgovarao sa nekoliko okupljenih mještana u ovom naselju.

Kako kažu prisutni, u toku u otvoreni razgovori, a mještanima je već laknulo jer su naišli na razmijevanje gradonačelnika.

Nastavi čitati

Aktuelno