Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Ljubo neće da radi, NATJERALI SMO GA da zakaže kolegijum! A, ČUDIĆ JE OZBILJAN FOLIRANT”

Imali smo sastanak koji je pokazao da predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković neće da radi, poručio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, nakon pregovora o porezu na nepokretnosti sa predstavnicima klubova odbornika.

“Mi smo ga, da tako kažem, natjerali da zakaže kolegijum. Sve u svemu, moram reći da su sve političke organizacije osim SNSD-a za održavanje bar jedne sjednice mjesečno, ali i žele porez na nepokretnosti”, ističe Stanivuković, koji je, usput, prozvao i potpredsjednika Skupštine Sašu Ćudića, nazivavši ga “ozbiljnim folirantom”, jer, kako kaže, šta on uopšte radi za svoju platu od 4.100 maraka.

“Taj čovjek za ove četiri godine ne znam je li jedan intervju dao, a kamoli nešto više. Pa ni poslovnik na sjednici ne objasni”, nastavlja Stanivuković.

Dodaje da većina odbornika želi preko deset miliona u kasi Grada, a na prethodnoj sjednici to nije usvojeno jer, tvrdi Stanivuković, tada nisu svi bili u Banjaluci.

“Predsjednik Skupštine Grada laže kada kaže izglasaće porez, ako te pare odu negdje tamo. Onda kritikuje gradnju parka, a za isti je glasao. Glasali su za budžet i porez unutar njega, a sad su kao protiv njega”, kaže Stanivuković.

Navodi i da će sjednica Kolegijuma biti održana u petak, kao i da vjeruje da će se odbornici naći u klupama već naredne sedmice.

“Podržaće da se na sjednici ponovo nađe porez na nepokretnost. Prihod od poreza je minimalan, a od njega se izdvaja za održavanje grada. Izgradnja parkova se finansira iz kredita. Prava istina glasi da je Đajić insistirao da se svi projekti u gradu rade putem kredita, a bilo ih je u budžetu. A, pošto je Ljubo pao s Marsa, njegov cilj je da udovolji Đajiću, ne bi li ga stavio tamo negdje na listu za izbore”, u svom stilu navodi Stanivuković.

Banjaluka

BANJALUKA DOBIJA SKEJT PARK! Velika žurka najavljena za subotu!

U subotu 1.juna u Banjaluci se otvara skejt park, na lokaciji D.K.C. Incel.

Od 14 časova biće organzivan bogat program za sve ljubitelje skejtanja, ali i onih koji vole da gledaju akrobacije.

Radovi na izgradnji ovog parka se privode kraju, a kako sve trenutno izgleda zabilježio je fotoreporter Blinka.

Organizatori su saopštili da su radovi tekli sjajno, te da je sve završeno za 10 dana.

Zahvalili su i mještanima na pomoći.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ NAKON SASTANKA SA “Zvjezdicom”! “Grad neće dopustiti ZLOUOPTREBU SUBVENCIJA”

Gradski menadžer Bojan Kresojević razgovarao je sa predstavnicima privatne predškolske ustanove „Zvjezdica“, a u vezi sa najavljenim poskupljenjem cijena boravka djece u ovoj privatnoj predškolskoj ustanovi.

Nakon sastanka Kresojević je poručio da ne postoji nikakva argumentacija koja opravdava povećanje cijena usluga boravka djece u predškolskoj ustanovi „Zvjezdica“ za 100 KM.

– Povećanje cijene usluge boravka djece za oko 30 odsto u periodu kada je samo prije tri mjeseca vršeno usklađivanje cijena u ovoj ustanovi je neopravdano i ne postoji niti jedan argument da je ovakva odluka ekonomski utemeljena, već je očigledno da se radi o zloupotrebi subvencija – istakao je gradski menadžer.

Kako je kazao, odluka o povećanju cijene je uslijedila neposredno nakon najave gradonačelnika da će povećati subvencije za vrtiće od juna.

– Više je nego očigledno da je cilj ovakve odluke da se budžetska sredstva ne usmjere prema roditeljima već prema vlasnicima privatnih predškolskih ustanova, a Grad Banja Luka to neće i ne smije dozvoliti. Zakon o javnim nabavkama propisuje da u situacijama kada subvencije za neke usluge prelaze 50 odsto, moraju se sprovoditi procedure za javne nabavke, kroz koje se daje garancija da subvencije ne mogu biti iskorištene za neracionalno i neopravdano povećanje cijena – istakao je Kresojević.

Takođe je dodao da je za Grad neprihvatljivo da se ide u „rat cijena“, u kojem će jedna ustanova povećanjem cijena izazvati reakcije i drugih ustanova, a što će najviše štete nanijeti roditeljima.

– Roditelji su ti koji takođe moraju zaraditi platu i kojima u protekla tri mjeseca plata nije porasla za 30 odsto i stoga je neopravdano da im se na teret stavljaju nova poskupljenja – rekao je gradski menadžer, koji je najavio da će biti nastavljeni pregovori s ciljem pronalaska najboljeg mogućeg rješenja.

– Za dva dana dogovorili smo još jedan sastanak, nakon kojeg ćemo moći govoriti o nekim konkretnijim rješenjima. Najvažnije od svega svakako je da zaustavimo zloupotrebu subvencija – rekao je Kresojević.

Takođe je dodao da Grad ima razumijevanje i za kadrovske izazove i nedostatak vaspitača, te da je spreman da u tom pogledu pruži podršku kroz legislativu i druge mehanizme.

– Iako se nalazimo u izazovnoj situaciji, kojom je pogođeno preko 1.000 roditelja, čija djeca pohađaju ovu predškolsku ustanovu, optimističan sam da ćemo pronaći rješenje za novonastalu situaciju – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ JOŠ JEDNOM PONOVIO! “Na lokaciji tzv. „Kupusišta“ biće izgrađen „Ćirilični park“, NEMA IZMJENE REGULACIONOG PLANA”

-Usvojena odluka od strane Skupštine Grada o izmjeni regulacionog plana Centar – Istok, odnosno regulacionog plana koji obuhvata prostor tzv. „Kupusišta“ biće zaustavljena te kao takva neće ići u dalju proceduru.

Poručio je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković naglašavajući još jednom da će na toj lokaciji biti izgrađen park, kako je i ranije najavljivano.

-Na pomenutoj lokaciji, odnosno lokaciji „Kupusišta“ u narednih mjesec i po dana počinje izgradnja prelijepog „Ćiriličnog parka“, koji će krasiti 30 azbučnih slova, kako smo i ranije najavljivali, te smatram da naziv „Kupusište“ treba trajno da bude zamijenjen ovim nazivom. Za daljom polemikom o nečemu što ne ide u proceduru i što neće biti razmatrano – nema potrebe – kazao je Stanivuković.

Iskoristio je priliku da zahvali na pozivu da budem dio ove javne rasprave koja će se ticati upravo ovog regulacionog plana.

Nastavi čitati

Aktuelno