Connect with us

Banjaluka

POZITIVNE REAKCIJE GRAĐANA: Banjaluka sve čistiji grad, plan da svake godine bude ugrađeno 20 PODZEMNIH KONTEJNERA

Banjaluka postaje sve čistiji grad zahvaljujući postavljanju podzemnih kontejnera, što je nešto relativno novo na našim prostorima.

Prednosti
Najveća prednost podzemnih kontejnera jeste njihova velika zapremina jer zamjenjuju manje kontejnere. Dakle, oni su funkcionalni, veliki i ukopani tri metra u zemlju.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banjaluka, Boriša Mandić ističe da ovi kontejneri osim svoje funkcionalnosti takođe imaju i atraktivan izgled, a jedan podzemni kontejner mijenja i do pet klasičnih kontejnera.

Dodaje da je pored toga i velika prednost to što se oni ne vide i da su građani Banjaluke iskazali pozitivne reakcije na ovaj novitet.

– Na ovom planu radimo preko tri godine i to je skup proces koji traži saradnju sa građanima. Sada smo došli do toga da imamo 20 kontejnera u gradu, tako da se smanjila količina otpada, riješila se divlja deponija i zaista idemo u dobrom pravcu i plan je da svake godine bude ugrađeno 20 kontejnera – naglasio je Mandić.

Banjalučani zadovoljni, kažu kontejnera treba više.

– Ja bih ovo svuda stavljala, lijepo izgleda a ne vidi se smeće. Nešto slično nešto sam vidjela u Sloveniji – kazala je Marijana V. koju smo sreli u Novoj Varoši.

Kako je naveo Madnić za kontejnere se traže idealne lokacije, jer ne mogu da se postave baš svuda.

Upravljanje otpadom
– Radimo veliku studiju upravljanja otpadom i konačne rezultate očekujemo u maju. Jedna od njih je izgradnja reciklažnih zelenih ostrva. Postavili smo nekoliko ostrva gdje su reciklažni kontejneri gdje građani mogu doći i soritirati otpad – poručio je Mandić.

Dodaje da je ovaj projekat implementiran na nekoliko mjesta te da je u pitanju promotivni i edukativni projekat.

– Iznenađeni smo koliko građani poštuju i iznenadite se koliko je otpad soritran i oni građani koji žele da recikliraju to smeće dovoze i mi nastavljamo sa tim aktivnostima – rekao je Mandić i dodao:

– Kada kažemo recikliranje, nije dovoljno samo postaviti kontejner i obučiti građane. Na državi je da obezbijedi recikliranje, otkupne stanice i izvoz. Dok se ne uspostavi kompletan sistem mi moramo biti spremni. Za sadašnje količine otpada je zainteresovano nekoliko preduzeća – zaključio je Mandić.

Deponija Ramići – nova lokacija
– Stepen urbanizacija naselja Ramići je danas previsok da bi u tom naselju ostala deponija, naročito kada se uzme u obzir naseljenost susjednih naselja – Šargovc, Dragočaj, Kuljani, Prijakovci i druga naselja -rekao je ovo nedavno gradski menadžer Bojan Kresojević, naglašavajući kako gradska administracija traži novu lokacija za deponiju gdje će biti odlagan otpad umjesto sadašnje deponije u Ramićima.

– Pogotovo treba uzeti u obzir neprijatne mirise koje je nemoguće eliminisati sa postojećom tehnologijom. Zbog toga je nužno pronaći novu lokaciju udaljenu od naselja i domova građana Banjaluke. Ovaj proces je višegodišnji, ali administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića ovaj proces je već započela – kazao je Kresojević.

U Gradskoj upravi formirana je komisija koja ima zadatak da pronađe lokaciju, koja bi mogla u budućnosti da služi za odlaganje otpada, prenosi BLink.

Banjaluka

DEMOS PROTIV POSKUPLJENJA PRIVATNIH VRTIĆA! Oštro osudili vlasnike koji ZLOUPOTREBLJAVAJU SITUACIJU

Oštro osuđujemo odluku jednog od najvećih privatnih vrtića u Banjaluci da drastično poskupi svoje usluge i pozivamo rukovodostvo GU Banjaluka da ovo odmah spriječi i zaštiti roditelje!

Poručio je predsjednik GO DEMOS Banjaluka Boran Bosančić.

-Ovo je krajnje neprihvatljiv korak koji će ozbiljno opteretiti roditelje, a koji su već opterećeni brojnim ekonomskim izazovima. Na ovaj način će izgubiti svi, počev od roditelja koji će morati da ispisuju djecu, pa da samog vrtića – pojašnjava Bosančić.

On kaže da razumije da vrtići trebaju da pokriju troškove, između ostalih i plate vaspitačima, ali podizanje cijene usluga za tako visok iznos nije rješenje.

– Roditelji već vode borbu da izmire sve svoje finansijske obaveze, uključujući troškove života i obrazovanja svoje djece. Dodatno opterećenje od 100 maraka mjesečno može biti nepremostiva prepreka za mnoge porodice, pogotovo one čije dvoje ili više djece ide u privatni vrtić. Iznos od oko 800 maraka za dvoje djece je nešto preko čega ne možemo preći – poručio je Bosančić.

Pozivamo rukovodstvo grada Banjaluka da hitno djeluje kako bi zaštitili roditelje od ovakvih neopravdanih poskupljenja.

– Djeca su naša budućnost i apelujemo na gradske vlasti da preduzmu konkretne korake kako bi se spriječilo ovo poskupljenje i kako bi se zaštitili interesi roditelja i djece. Pozivam i rukovodstvo vrtića da još jednom razmisli o poskupljenju i posljedicama koje će ono proizvesti – rekao je Bosančić.

Kao jedno od mogućih rješenja ove situacije Bosančić je naveo da se privatni vrtići, koji primaju subvencije, trebaju ugovorom obavezati da ne mogu samostalno dizati cijene usluga.

SrpskaCafe

Nastavi čitati

Banjaluka

UMJESTO “PROPALE” GARAŽE NA KLIZIŠTU UKC-A, Banjaluka je mogla dobiti 20 vrtića! (FOTO)

U Banjaluci, glavnom gradu Republike Srpske, moglo se izgraditi dvadeset vrtića umjesto propale investicije u garažu na klizištu pri Univerzitetskom kliničkom centru (UKC), koja se gradi već četiri godine i čiji završetak je i dalje neizvjestan. Ova garaža, koja je procijenjena na 42 miliona konvertibilnih maraka (KM), predstavlja ogroman financijski teret, a njena korisnost i sigurnost ostaju pod velikim upitnikom, dok su radovi na istoj nedavno u potpunosti obustavljeni zbog dugova novca izbođaču radova.

“Obraz đon”! STALI RADOVI NA UKC-u, lijekova nema, ali Đajić organizuje “KONCERT KRAJIŠKE PJESME”

 

Prema stručnim procjenama, izgradnja jednog vrtića u Banjaluci košta oko 2 miliona KM. To znači da bi se za sredstva uložena u garažu moglo izgraditi dvadeset novih vrtića, koji bi pružili sigurno i kvalitetno okruženje za hiljade djece. Ovih dvadeset vrtića bi značajno smanjilo liste čekanja za upis djece u predškolske ustanove, ali bi takođe pomoglo i rješavanju problema izjednačavanje cijene privatnih i državnih vrtića koje neki od vlasnika privatnih predškolskih ustanova itekako zloupotrebljavju.

FRAPANTNA ZLOUPOTREBA SUBVENCIJA: Ima li kraja bahatosti vlasnika vrtića Zvjezdica?

 

Građani Banjaluke su ogorčeni zbog ovakvog rasipanja javnih sredstava, posebno kada se uzme u obzir koliko bi izgradnja vrtića mogla unaprijediti kvalitet života u gradu, ali kada pričamo o Đajiću sve je moguće i sve je očekivano.

Umjesto toga, Banjaluka sada ima poluzavršenu garažu koja ne zadovoljava osnovne kriterije sigurnosti i funkcionalnosti, parking bolnice i dalje je u haosu, a roditelji i dalje bore sa nedostatkom mjesta u vrtićima za svoju djecu.

Banjaluka24

Nastavi čitati

Banjaluka

GRADONAČELNIK UPUTIO ČESTITKU ŠAHOVSKOM KLUBU „GAMBIT“ na tituli najuspješnijeg šahovskog kluba u BiH

Čestitam šahovskom klubu “Gambit” iz Banje Luke na tituli najuspješnijeg šahovskog kluba u BiH.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da je osvajanje ove prestižne titule značajno ne samo za klub, već i za šahovsku zajednicu u Banjoj Luci i šire, jer doprinosi popularizaciji i razvoju šaha među mladima.

– Uspjeh kluba “Gambit” je primjer kako timski rad, upornost i strategija mogu dovesti do vrhunskih rezultata. Još jednom čestitke svim članovima kao i predsjedniku kluba Nemanji Šipki uz želje za mnogo uspjeha u budućim takmičenjima – kazao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno