Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ OBIŠAO RADOVE “U Kuljane smo za tri godine ULOŽILI PREKO PET MILIONA KM”

Gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima obišao je danas Kuljane, gdje su u toku radovi na drugoj fazi I kuljanske ulice.

Gradonačelnik je naglasio kako je riječ o dionici koja se izvodi od raskrsnica I i VII kuljanske ulice, pa sve do XII kuljanske ulice.

-Prva smo gradska administracija koja se odvažila da tretira ovo naselje kako ono to i zaslužuje. To znači da radimo glavnu saobraćajnicu, žilu kucavicu saobraćaja ovdje u Kuljanima ka Ramićima. Investicija je oko 2 i po miliona KM. Tretirali smo ulaz u naselje, da nalikuje naselju koje ima hiljadu domaćinstava, mještana koji ovdje žive. Riječ je o najbrže rastućem naselju – kazao je gradonačelnik.

Kako je naveo, ovo naselje dobiće morednu saobraćajnicu sa potpuno novom vodovodnom, fekalnom i oborinskom kanalizacijom, obostranim trotoarima, rasvjetom…

-Uradili smo dvije trećine puta, sam ulaz i završetak. Ovdje, na sredini imali smo izazove koje smo morali da rješavamo, radimo priključke da ne bi bilo novog kopanja. Želimo da u maju spojimo ovaj dio sa onim koji smo završili. Ovo je samo početak naših investicija u ovo naselje. Plan je da radimo od „Paža“ ka školi trotoar na postojećem putu – naglasio je gradonačelnik.

Podsjetio je da je u Kuljanima urađen vrtić vrijedan 800 hiljada KM, dječije igralište, te da je izdvojeno milion KM za vodovod u VII kuljanskoj.

-Veliki broj krakova ovdje u Kuljanima smo asfalitrali i plan nam je da radimo to i u narednom periodu. To nas dovodi do 5 miliona KM ulaganja u ovo naselje. Tu ne računam besplatne priključke za vodovod, kanalizaciju, sufinansiranje vrtića, broj legalizovanih objekata, besplatnih građvinskih dozvola i besplatnih udžbenika – kazao je gradonačelnik.

Kada je riječ o rekonstrukciji glavne ulice kroz Kuljane, trenutno se izvode radovi na izgradnji oborinske kanalizacije koja je izgrađena u dužini od 450 metara, te se njen završetak očekuje krajem ove sedmice, ukoliko to dozvole vremenski uslovi. U saradnji sa preduzećem „Vodovod“ a.d. Banja Luka, izvođač radova nastavlja radove na rekonstrukciji postojeće vodovodne mreže i novim kućnim priključcima. Plan je da se rekonstruiše preostalih 330 metara planirane saobraćajnice, čime bi ukupno bio izgrađen jedan kilometar novog puta najprometnije ulice u Kuljanima.

U sklopu toga, dodatno bi bio riješen problem vodosnadbjevanja, problem sa oborinskom i fekalnom kanalizacijom, te bi bilo osigurano bezbjedno odvijanje saobraćaja modernom saobraćajnicom sa dvije trake, širine od šest do sedam metara i obostranim trotoarima. Izvođač radova je „Niskogradnja“ d.o.o Laktaši.

Banjaluka

PUNE RUKE POSLA: Vatrogasci gasili požar u krugu Jelšingrada

Pripadnici Vatrogasno-spasilačne brigade Banjaluka juče su gasili požar koji je izbio na rashodovanoj industrijskoj transportnoj traci.

Kako su istakli, intervencija se desila u 13.17 u Ulici Braće Podgornika u krugu Jelšingrada.

Takođe, nešto prije toga, tačnije u 12.25 vatrogasci su gasili i požar koji je zahvatio drvenu šupu.

Naime, vatra se proširila na šupu dok je vlasnik palio grane, a sve se desilo u Ulici Manastira Gomionica.

Nastavi čitati

Banjaluka

“Voljeli bismo da u školama ima predmet planinarstvo, pa da djeci pokažemo SVE LJEPOTE GRADA”

Ljubav prema prirodi i gradu okupiće i ove godine brojne planinare i rekreativce iz Banjaluke i okoline koji će tradicionalno u aprilu preći već utvrđenu rutu u okviru “Banjalučke transverzale”.

To pješačenje povodom Dana grada biće organizovano u nedjelju, 21. aprila, u režiji Planinarskog društva (PD) “Kozara”, koje već dvije decenije predvodi učesnike ove šetnje.

Član Upravnog odbora tog društva Marko Lakić rekao je da će se u pohod kroz prirodu ove godine otisnuti članovi petnaestak planinarskih društava iz našeg grada i okoline.

– Dođu ljudi iz Prijedora, Gradiške, Mrkonjić Grada i Prnjavora. Svake godine pridruži nam se više od 500 planinara, rekreativaca i ljubitelja prirode, a očekujemo da će tako biti i ovaj put – rekao je Lakić.

Prema njegovim riječima, organizatori očekuju da će ovog aprila u šetnju zelenim predjelima grada krenuti oko 600 ljudi.

– Ne budu svi učesnici članovi planinarskih društava, pridruže nam se i građani koji vole da pješače – dodao je on i istakao da je staza prilagođena i šetačima i planinarima.

– Polazimo u devet časova od fabrike obuće “Bema” pa idemo preko Rajnerovog vrela, Trešnjika, Banj brda, spuštajući se ka vrelu Vrućica, gdje se prelazi viseći most preko Vrbasa i ulazi u kanjon Suturlije iz kojeg staza nastavlja dalje ka domu na Šibovima, gdje će za sve učesnike biti pripremljen ručak i druženje uz prigodan muzički program i dodjelu zahvalnica – rekao je Lakić.

Dodao je da će atmosferu upotpuniti svirka banjalučkog benda “Strings Acoustic Orchestra”, kao i bend “Prekidač” i “Fandango” iz Beograda.

Naveo je da su svi učesnici dužni da sa sobom ponesu ličnu kartu, planinarske cipele, kabanicu ili vodonepropusnu jaknu, 1,5 litara vode, set prve pomoći i lijekove, ukoliko ih neko koristi.

Lakić je istakao da mu je žao što na ovakvim rutama viđa veoma malo omladine zainteresovane za istraživanje šumskih i planinskih predjela koji ih okružuju.

– Kada je riječ o mladim planinarima, njih je veoma malo, to su uglavnom djeca naših članova – naveo je on.

Dodao je da ga to ne čudi s obzirom na to da banjalučke škole nemaju planinarske sekcije, kao što je to bilo ranije, te da bi trebalo da one budu opet uvedene.

– Voljeli bismo da u školama ima predmet planinarstvo, pa da djeci pokažemo sve ljepote grada, ali i okolnih mjesta – kazao je on i zaključio da kultura planinarstva u Banjaluci nije zastupljena u mjeri u kojoj zalužuje krajiška ljepotica.

Dom
Planinarsko društvo “Kozara” broji 80 članova, a osnovano je 1936. godine kao podružnica Planinarskog društva “Romanija” iz Sarajeva. Zahvaljujući entuzijazmu članstva i uz pomoć Planinarskog saveza BiH 1957. godine izgradili su planinarski dom na obližnjem neobrađenom i neurbanom području, brdu Šibovi, radi razvoja skijaškog i planinarskog sporta, a od 1960. njegova vrata otvorena su za sve Banjalučane i ljubitelje prirode, piše Glas Srpske.

Nastavi čitati

Banjaluka

UTORAK U BANSKOM DVORU: Otvaranje izložbe „Ponovni susret“ autora Dragana Kovačevića

U Kulturnom centru Banski dvor, tačnije u prostoru izložbene postavke „Vrbaska banovina“ u utorak, 16. aprila u 19.00 časova biće otvorena tematska izložba „Ponovni susret“ autora Dragana Kovačevića.

-Postavka predstavlja podsjećanje na 8. juni 1922. godine, na vjenčanje rumunske priceze Marije i jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića, kojem je sa advokatom, narodnim poslanikom i potonjim banom Vrbaske banovine, dr Todorom Lazarevićem, prisustvovala i njegova supruga Nada. Bilo je to njeno prvo zvanično pojavljivanje u javnosti, nakon vjenčanja održanog 6. maja te godine – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

Dodaju i to kako će posjetioci, između ostalog, imati priliku da vide repliku vjenčanice kraljice Marije od Jugoslavije i dijelove nakita, dar kralja Aleksandra, koje je izradio modni dizajner, Aleksandar Petarić.

-Sve ovo, dio je izložbene postavke Narodnog muzeja u Valjevu. Biće izložena i replika jedne od najljepših večernjih toaleta banice Nade Lazarević, ukrašena sa oko 5.000 kristalnih kamenčića. Haljina je rekonstruisana u ateljeu Kulturnog centra „Svetozar Marković“ iz Zreljanina, a projektom je rukovodio direktor, Boško Šerbula – poručuju iz Banskog dvora.

Izložba će biti organizovana u saradnji sa Fondacijom „Ban dr Todor Lazarević“.

Nastavi čitati

Aktuelno