Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Rješavanjem Banjice mi rješavamo problem vode na platou Manjače, IMAM VJERU DA ĆEMO TO I UČINITI”

-Na današnjem zasjedanju Skupštine Grada našle su se neke od najvažnijih tema, a jedna od njih je i vodovodni sistem Banjica. Moram da kažem da imam najveću moguću vjeru i optimizam na osnovu prijedloga i diskusija da će odbornici podržati ovu tačku, odnosno kreditno zaduženje.

Kazao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, komentarišući tok redovne sjednice Skupštine Grada, odnosno tačke o kojima su odbornici raspravljali prije redovne skupštinske pauze.

-Možemo da se vraćamo u prošlost, u doba prethodnih administracija, kada radovi nisu dobro urađeni, da pričamo o tome kako Banjica nema upotrebnu dozvolu i druge važne akte, ali to ne dovodi do rješenja. Ljudi će imati sve više problema ukoliko mi ne riješimo ovaj vodovodni sistem, a procjena je da nam za to treba oko milion KM. Spremni smo da idemo po usvajanju ove odluke u postupak javne nabavke, da izaberemo izvođača radova i riješimo ovaj problem čim prije – poručio je gradonačelnik.

Naglasio je i to kako je trenutno mnogo dodatnih vodovoda koje ova gradska administracija gradi i nadograđuje, ali da se oni upravo referišu na to da li je izvorište Banjica stabilna ili nije.

-Od Banjice zavisi i rezervoar u Donjim Kolima. Rješavanjem Banjice mi rješavamo problem vode na platou Manjače, Donjih Kola i Bukvaleka. Uporedo sa ovim, radimo i Racune. Želimo da proširimo vodovodnu mrežu, želimo da 2024. godina bude godina kada će 98 posto teritorije grada imati redovno vodosnabdijevanje – kazao je on.

Komentarišući tačku koja se tiče poreza na nepokretnosti, gradonačelnik je poručio to kako ga je iznenadio amandman koji želi da predloži predsjednik Skupštine Grada, Ljubo Ninković.

-Iznenadio me amandman predsjednika oko smanjivanja prihoda Gradu. To nije dobra mjera. Gradu su potrebni prihodi. Imamo povećane zahtjeve budžetskih korisnika, ustanova, institucija, tu su i tuđa njega i pomoć. Dakle, prihodi Grada treba da rastu, a ovaj amandman nikome neće donijeti ništa dobro – ni Domu zdravlja, ni Centru za socijalni rad, ni drugim institucijama. Pun iznos poreza na neookretnost je već inkorporinan u budžet. Ja vjerujem da Skupština neće podržati taj amandman, jer on i nije u skladu sa poslovnikom – dodao je Stanivuković.

Komentarisao je gradonačelnik i one tačke koje u nastavku zasjedanja treba da se nađu pred odbornicima.

-Očekujemo da će studija javnog prevoza biti usvojena, ali ona ne znači ništa ukoliko nema odluke o izvršenju studije javnog prevoza, koja predviđa besplatan i povoljan javni prevoz. Skupštinska većina je skinula tu tačku. Vjerujem da, kada čuju šta studija predviđa da će reći da su za tu odluku, za odluku koja predviđa besplatan i povoljniji javni prevoz. Još jedna bitna tačka o kojoj ćemo rasrpavljati jeste ona koja se odnosi na podsticaje u privredi, za šta se nadam da ćemo takođe dobiti podršku odbornika, kako bi novac obezbijedili za male preduzetnike i poslovne subjekte – istakao je gradonačelnik.

Banjaluka

BANJALUKA BLISTA! Svečano otvoreno Svjetsko prvenstvo u RAFTINGU! (VIDEO)

Spektakularnom ceremonijom otvaranja počelo je Svjetsko prvenstvo u raftingu koje se po treći put održava na rijeci Vrbas. Više od 400 takmičara iz 20 zemalja boriće se za odličja u Banjaluci ovih dana.

Akteri sa svih meridijana jedva čekaju da pokažu trenutnu formu i krenu u pohod na medalje. Rijekom Vrbas i organizacijom su bili oduševljeni, a kažu da na raspolaganju imaju najbolje moguće uslove.

– Juče smo stigli. Ovo je jako lijepo područje i jedva sam čekala da uđem u vodu. Voda je predivna. Nikada ranije nismo bili na raftingu ovdje. Ovo je naš prvi put na internacionalnom rafting događaju, tako da smo veoma uzbuđeni – rekla je Samanta Barone, kapiten reprezentacije SAD.


– Veoma smo srećni što smo ponovo ovdje, kao i prije dvije godine. Slalomska staza je odlična jer su tu veliki vrtlozi u koje upadate i veliki talasi. Zatim, spust, na početku je tu duboka i bistra voda, a potom ulazimo u topliju i sporiju vodu, tako da je zaista potrebno potruditi se. Ovo je teška staza koja je idealna za Svjetsko prvenstvo – kaže Tomas Štraus, kapiten reprezentacije Njemačke.

– Banjaluka zaista ima dobre vremenske uslove, atmosfera je veoma prijatna. Veoma je ugodno živjeti ovdje, takođe, Banjalučani su veoma ljubazni prema nama i zaista nam je prijatan boravak ovdje – ističu Japanke.

Istovremeno u slovenačkom timu ističu da su na Vrbasu već godinama kao na domaćem terenu.

Prvog takmičarskog dana na programu su nadmetanja u disciplini spust, a sve počinje u 11 časova.

Nastavi čitati

Banjaluka

POTPISANA PETICIJA: Pokrenuta procedura izmjene radnog vremena nedjeljom

Nakon što su u Banjaluci prikupili 1300 potpisa građana za inicijativu “Stop radnoj nedjelji” članovi Srpske demokratske stranke predali su danas peticiju u Gradsku upravu.

– Građani su se rado odazvali ovoj aktivnosti koja je iznad politike, poručio je predsjednik Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Željko Raljić.

Gradski odbor Srpske demokratske stranke pokrenuo je inicijativu za izmjenu Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada Banjaluka.

– Inicijativa se ne odnosi na samostalne preduzetničke radnje i kioske, fokus je na velikim trgovačkim centrima”, katali su inicijatori ove akcije.

Ideja je potekla od gradonačelnika Banjaluke koji već tri godine zagovara da se prijedlog nađe pred banjalučkim odbornicima. Međutim, skupštinska većina do sada nije imala sluha i prijedlog se nije do sada našao ni na dnevnom redu skupštinskih sjednica.

Takođe, na prijedlog gradonačelnika Bijeljine, Ljubiše Petrovića, Skupština ovog grada krajem 2021. godine donijela je odluku o neradnoj nedjelji.

Insajder.in

Nastavi čitati

Banjaluka

PORUKA ORGANIZATORA OVOGODIŠNJEG “MOTO FESTA”: Ponosno podržavamo projekat izgradnje kuće „Predah“

-Moto fest ove godine ponosno podržava projekat izgradnje kuće „Predah“, namijenjene privremenom i dugoročnom zbrinjavanju djece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju.

Poručili su ovo organzatori MK „Stršljen“, pred novo izdanje ovog festivala.

Dodaju i to kako ovaj humani projekat ima za cilj pružiti siguran i podržavajući dom za one kojima je najpotrebniji.

-Kako bismo zajedno ostvarili ovaj plemeniti cilj, otvoren je humanitarni broj 1414 koji možete pozvati i donirati 1 KM za izgradnju kuće „Predah“. Takođe, uplate možete izvršiti na broj žiro računa 5550071103488844. Naša zajednička podrška i velikodušnost su ključni za uspjeh ovog projekta. Svaki poziv i donacija je korak bliže cilju – stvaranju doma punog ljubavi i brige za one kojima je to najpotrebnije. Budimo humani zajedno – poručuju organizatori.

Podsjećamo, sedmo po redu izdanje „Moto Festa“ Banja Luka 2024, biće održano od 30. maja do 1. juna na banjalučkoj tvrđavi Kastel, pod sloganom „Live, Ride & Respect!“.

Nastavi čitati

Aktuelno