Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Sva zastarjela dugovanja za komunalnu naknadu BIĆE OTPISANA, direktor ZIBL-a biće SANKCIONISAN”

-Sva zastarjela dugovanja za komunalnu naknadu biće otpisana, a po sadašnjim dugovanjima niko neće biti tužen, objavio je ovo danas gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković

On je istakao da će se onima koji su izmirili dug, a koji je dio zastare, taj novac voditi kao pretplata za buduće račune komunalne naknade.

-Odluka Zavoda za izgradnju Banja Luka da pošalju opomene za plaćanje komunalne naknade na adrese naših sugrađana, bez navođenja datuma dugovanja je samoinicijativna odluka rukovodstva ovog preduzeća! Kao prvi čovjek Grada najoštrije osuđujem ovo što je urađeno bez mog znanja, s obzirom na činjenicu da su nama naši Banjalučani uvijek bili i uvijek će biti na prvom mjestu, što svakodnevno pokazujemo kroz niz različitih mjera.
Žao mi je što je sve ovo uzenimirilo naše građane, te želim da im poručim da ne moraju da plaćaju dug za koji je nastupila apsolutna zastara, a za šta i spremamo posebnu Odluku, naveo je Stanivuković.

On je dodao da će dodatno biti otvorene i posebne kancelarije gdje će ovu neprijatna situacija biti riješena.

-Zbog ovakvog poteza direktor ZIBL-a više ne može da obavlja ovaj posao i biće sankcionisan. Od svog grada naši sugrađani samo mogu da imaju korist, a nipošto štetu, te ćemo kao i svaki put dosad uraditi ono što je najbolje i naispravnije za njih, zaključuje Stanovuković.

Banjaluka

KRESOJEVIĆ ODGOVARAO NA PITANJA GRAĐANA! Evo šta je sve rekao

Menadžer grada Banjaluka Bojan Kresojević danas je u emisiji Banjalučka hronika ELTA TV i za portal srpskacafe.com odgovarao na pitanja građana. Istakao je da je ovaj način komunikacije korak naprijed da se upoznaju sa problemima koji muče građane i kako bi u skladu s tim svoje politike i projekte prilagodili u skladu sa sredstvima koje imaju na raspolaganju. Ovo su bila samo neka od pitanja građana.

1.Da li je konačno u planu gradnja škole na Paprikovcu koja se najavljuje mjesecima, ali ništa se ne dešava. Pita nas to Zorica sa Paprikovca.

– Mi smo nakon 20 godina u Banjaluci izgradili prvu školu, to je škola u Adi koja nosi ime objekta Kosovo i Metohija, i to je pravo čekanje. Kada govorimo o samoj reallizaciji projekta škole koju smo izgradili u Adi bilo je potrebno dvije i po godine. To je proces od izrade samog idejnog rješenja, rješevanja imovinsko pravnih odnosa, dobijanja građevinske dozvole, obezbjeđivanja finanskijskih sredstava i same izgradnje, to je proces koji teče. Ali, ono što je najvažnije je da je ova gradska administracija odlučna da taj projekat uradi i u toku smo rješavanja imovinsko pravnih odnosa. Vjerujem da ćemo uskoro imati rješenje za takvo pitanje, tako da bismo već naredne godine, vjerujem, mogli započeti sa fizičkim polaganjem kamena temeljca, rekao je Kresojević.

2. U MZ Saračica na udaljenosti od 6.5 kilometara od centra grada, tačnije iza sjedista MZ Saračica, oko 300m od magistralnog puta nikada nije prošla voda. Ovdje ima preko 20 domaćinstava koje nemaju vodu. Naš gledalac David pita: Može li se ista uraditi po tom pitanju?

– Ja ovako ne mogu da lociram koji dio Saračice je u pitanju, ali ono što mogu reći je da je trenutno raspisana javna nabavka za četiri kilometra cjevovoda sa Brankovca na Saračicu. Bio bih srećan da je u pitanju lokacija koja odgovara pomenutom gledaocu, ali svakako ja želim reći da smo od početka mandata 200 km vodovodne mreže izgradili i da, ono što je najvažnije, za sve one koji nisu dobili, a imamo još negdje oko tri odsto građana Banjaluke koji kroz sve ove projekte nisu pokriveni gradskim sistemom vodosnabdijevanja, da iz mjeseca u mjesec radimo sve više godišnje, više od 50 KM nove mreže. Tako da, očekujem, do kraja narednog mandata, da ćemo biti na 99, 9 posto građana koji su pokriveni vodom, istakao je Kresojević.

3. Hoće li se i kada graditi fiskulturna sala pored osnovne škole u Adi kako je prvobitno bilo planirano. Pita nas to Nevena Radulović iz naselja Ada?

– Mi nismo odustali od tog plana, s obzirom na to da je i Regulacionim planom predviđeno da u sklopu škole se gradi i sportska dvorana i trenutno smo i tu u fazi rješavanja imovinsko pravnih odnosa, tako da početkom narednom mandata sigurno da će ova škola ima veliku simboliku za srpski narod, jer je donacije države Srbije. Imamo želju da postane devetorazredna i da pored dva prelijepa amfiteatra ima i dvoranu, naglasio je Kresojević.

4. Aleksandra Janjetović pita kada će selo Lolići u Bistrici ( Jošikovoj vodi) dobiti asfalt? Asfaltirano je par kilometara i na tome stoji već 15 godina. Da li je ljudski i dostojno življenja da selo koje je udaljeno 15 km od centra Banja Luke nema asfalt?

– Moram skrenuti pažnju da smo mi po pitanju saobraćajne infrastrukture izuzetno oštećeni kao građani Banjaluke od štetnog djelovanja Skupštinske većine i želim skrenuti pažnju da 10 miliona 950 hiljada KM je amandmanima Skupštinske većine smanjeno za saobraćajnice. Da nije bilo štetnih amandamana mi bismo danas bili u situaciji da izgradimo novih 73 km asfalta. Kompletnu Manjaču bismo mogli da završimo, ali za SNSD i Skupštinsku većinu, kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura 2024. nije ni počela. Tri puta nisu podržali uređenje građevinskog zemljišta i na t5aj način nam zaista otežavaju ovaj posao, dodao je Kresojević.

5. Ko i zašto pravi asfalt ispod Neše Speeda kada je kud i kamo potrebnije sanirati asfaltni put od pumpe do crkve na Rajkovcu, pita nas to gledalac Nikola iz Rekavica.

– Saglasan sam. Moraju se znati prioriteti, ali to važi za ljude koji su posvećeni rješavanju problema građana, a ne nekih pojedinačnih problema. A, upravo ovaj primjer oslikava politiku SNSD – a. SNSD je uvijek opredijeljen da riješi nekom svom čovjeku asfalt, vodu, a nije važno što bi se sa isto sredstava moglo riješiti 20, 30 domaćinstava. Saglasan sam da je prioritet saobraćajnica prema crkvi, ali sa druge strane Grad Banj Luka nije taj koji izvodi radove, pretpostavljam da su neki viši nivoi vlasti linijom SNSD – a obezbijedili izgradnju te saobraćajnice, ali svakako da Grad Banja Luka radi po prioritetima i saobraćajnice koje koristi veći broj domaćinstava su prioritet – izjavio je gradski menadžer.

6. Hoće li gradske vlasti ispuniti obećanje dato pred narodom ispred skupštinske sale i konačno povećati subvencije djeci koja idu u privatne vrtiće? Pitala je Milana iz Borika.

– Sigurno, kao i svako drugo obećanje koje smo dali od besplatnih udžbenika, karata za javni prevoz, ali i mnogo onoga što nismo čak ni najavili, od besplatnih priključaka, besplatnih placeva koje ćemo realizovati tokom ovog ljeta, tako ćemo imati i povećanje subvencija baš onako kako smo to rekli građanima i roditeljima koji su došli u Skupštinu grada. Na taj način do početka jula mjeseca mi ćemo definitivno početi sa povećanim subvencijama. Povećane subvencije podrazumijevaju da će za jedno dijete subvencija iznositi 100 KM, a za porodice koje imaju dvoje djece u vrtiću 300 KM, naglasio je Kresojević.

7. Kakve su šanse da neko od gradskih vlasti konačno dođe u Pervan i da vidi u kakvim uslovima živimo. Kažu da niko od predstavnika grada nije kročio nogom u Pervan, godinama?

– Mi smo prošle godine kilometar vodovoda uradili u Pervanu, tako da ne postoji ni jedna Mjesna zajednica koju nismo posjetili od svih 57 za ovaj mandat. a većinu svake godine posjetimo. Ovo ćemo shvatiti kao poziv da je potrebno dodatnu pažnju posvetiti ovoj Mjesnoj zajednici i razumljivo je da kada imate veliki broj mjesnih zajednica u koje se nije ulagalo dugi niz godina da ne možete za kratak vremenski period da ih dovoljno osvježite. Mi smo preuzeli grad sa zapuštenom infrastrukturom i potrebno je da uložimo mnogo napora, a s druge strane imam i opstrukcije da nam program uređenja građevinskog zemljišta nije na raspolaganju i da je uvijek potrebno da uložite trostruko više energije da nađete rješenje.

Dodao je da je potrebno da u narednom vremenskom periodu obiđu Pervan, što će, kako je naglasio, i uraditi tokom ljeta , gdje će razgovarati sa građanima i vidjeti šta su prioriteti za mještane ove Mjesne zajednice.

Marijana Bogdanović/SrpskaCafe

Nastavi čitati

Banjaluka

U CILJU POVEĆANJA BEZBJEDNOSTI: Počeli radovi na ugradnji opreme za povećanje bezbjednosti pješačkih prelaza

U cilju povećanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, a posebno pješaka, Odjeljenje za saobraćaj i puteve je počelo sa radovima na postavljanju i ugradnji dodatne opreme za povećanje bezbjednosti postojećih pješačkih prelaza.

-U planu je postavljanje specijalizovanih svjetiljki sa usmjerenim svjetlosnim snopom koje su posebno dizajnirane za pješačke prelaze, čime se postiže veća uočljivost i vidljivost pješaka. U toku ovih radova biće dodatno osvjetljeni pješački prelazi na nekoliko lokacija u gradu, te postavljena dodatna svjetlosna signalizacija – naveli su iz ovog Odjeljenja.

Dodaju kako je izvođač radova preduzeće ABC Solutions Banja Luka, dok je rok za završetak radova 30 dana.

Nastavi čitati

Banjaluka

TUŽNA GODIŠNJICA: Obilježene 32 godine od smrti 12 beba na Kliničkom centru

Povodom obilježavanja 32. godina od tragične smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru, danas je na Novom groblju služen parastos i simbolično je položeno i 12 ruža na spomenik 12 beba, dok su na spomen obilježje „Život“ koji se nalazi u centru grada položeni vijenci i ruže.

U ime Grada Banje Luke obilježavanju su prisustvovali savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo. ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu Radivoj Majstorović i predsjednik Skupštine grada Banje Luke, Ljubo Ninković.

Kako je poručila savjetnica Šukalo – ništa ne može da bude iznad ljudskog života, iznad života jednog djeteta.

-Ovo je dan kada se sjećamo jednog od najtragičnijih događaja za naš grad, za Banju Luku. Dan koji treba da nas opominje, dan iz kojeg treba da naučimo lekcije koje su iza nas i dan u kojem treba da znamo da ništa ne može da bude iznad ljudskog života, života jednog djeteta. Ovo nije jedini dan kada se Banja Luka prisjeća nevino nastradale djece, te povodom svih značajnih dana koje Banja Luka obilježava posjećujemo ovo mjesto. Grad će u narednom periodu dodatno da radi na istorijskoj promociji kao i promociji časova istorije koji bi govorili o nezapamćenoj tragediji koja se desila u Banjoj Luci i za koju nikada niko nije odgovarao – kazala je ona.

Podsjećamo, odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, tako da ni boce sa kiseonikom nisu mogle biti dopremljene iz Beograda u Banju Luku, uprkos brojnim apelima da se to učini, usljed čega je preminulo 12 tek rođenih beba u inkubatorima.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine. 22. maj uvršten je u kalendar značajnih datuma u Republici Srpskoj, a majke 12 beba su proglašene civilnim žrtvama rata.

Nastavi čitati

Aktuelno