Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ TRAŽIO DOPUNU DNEVNOG REDA: “Nedopustivo da višečlane porodice i penzioneri čekaju”

Počela je vanredna sjednica Skupštine grada Banje Luke.

Pred odbornicima je dnevni red sa tri tačke, i to imenovanje direktora JZU Dom zdravlja u Banjoj Luci i dvije tačke koje se odnose na poslovanje preduzeća „DEP-OT“.

Međutim, na predloženi dnevni red nezadovljstvo je iskazao gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je zatražio da se pred odbornicima nađe i odluka koja omogućava besplatan javni prevoz za višečlane porodice i penzionere.

-Dnevni red koji je predložen za današnje zasjedanje ovakav kakav je, neprihvatljiv je jer nisu uvršteni prioriteti, čime su određene kategorije poput višečlanih porodica i penzionera dovedeni u veoma nezahvalan položaj – poručio je gradonačelnik.

Kako je istakao, porodice sa četvoro i više djece od maja, juna čekaju da se donese najobičnija odluka koja im omogućava besplatan prevoz, te dodao da su u istoj poziciji i penzioneri kojima je ova odluka takođe veoma važna.

-Materijal koji kandidujemo nije nikakav švedski sto, pa da skupštinska većina razmatra šta im se sviđa. Sve su tačke bitne i nedopustivo je da se porodice sa četvoro i više djece ne smatraju prioritetom u odnosu na bilo koju drugu tačku – naglasio je gradonačelnik.

Dodao je da ovi ljudi zaslužuju objašnjenje zašto je odluka o besplatnom prevozu do sada mogla, a sad ne može.

Gradonačelnik je rekao da ne smatra da odluke poput imenovanja direktora Doma zdravlja, preduzeća „Dep- ot“ ili neke druge predložene tačke nisu važne, ali je istakao da ova pitanja ni u kojem slučaju ne mogu biti važnija od pitanja višečlanih porodica ili rebalansa budžeta, od kojeg zavisi funkcionisanje Grada.

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Povećane subvencije za juli za privatne vrtiće biće isplaćene do 5. avgusta”

Subvencije za privatne vrtiće povećane su od 1. jula na 100 KM, a od 1. avgusta na 150 KM bez skupštinske većine. Isplata za juli biće najkasnije do 5. avgusta, poručio je ovo gradski menadžer, Bojan Kresojević.

Upitao je da li pojedinci koji vode grupu roditelja imaju interes da se status djece u privatnim vrtićima poboljša ili neki drugi interes.

-Pojedinci su „uplašeni“ da li će biti isplaćena povećana subvencija za jul, iako mjesec nije završen, a ne reaguju na činjenicu da Skupština Grada nije usvojila rezoluciju o izjednačavanju subvencija, iako je rezolucija prijedlog te grupe. Pitanje isplate prošlogodšnjih subvencija upućuju Gradskoj upravi, iako je skupštinska većina bila protiv rebalansa za 2023. godinu, a i danas je protiv rebalansa za 2024. godinu – naglasio je gradski menadžer.

Ističe da je ovo prva gradska administracija koja je uvela subvencije za privatne vrtiće i povećala na 150 KM, dok je skupštinska većina bila protiv realokacija za povećanje sredstava na ovoj stavci.

-Grad Banja Luka redovno izmiruje svoje obaveze, za razliku od Vlade Republike Srpske koja je u julu isplatila subvencije za stambene (IRB) kredite za mart mjesec – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

U SKLOPU „LJETA NA VRBASU“: Dan sporta na vodi u četvrtak

U sklopu manifestacije „Ljeto na Vrbasu“ 25. jula od 18.00 časova biće održan Dan sporta na vodi, koji predstavlja još jedan dio uzbudljivog programa ovogodišnje manifestacije.

-Pridružite nam se na spektakularnom danu posvećenom sportovima na vodi: dajak, kajak, rafting, supovi i još mnogo toga.  Uz di-džej žurku, pripremili smo nezaboravno veče za sve ljubitelje vodenih sportova i dobre zabave. Ne propustite priliku da uživate u ljepotama Vrbasa i aktivno provedete veče uz sjajnu atmosferu – navedeno je u saopštenju Turističke organizacije grada Banje Luke.

Dan sporta na vodi biće održan na lokaciji Dajak pristanište kod Kluba 22, odnosno na Abaciji.

Kompletan program manifestacije „Ljeto na Vrbasu“ možete da pogledate OVDJE.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAD PODRŽAO OBNOVU JOŠ JEDNE FASADE! Zgrada u Ulici Milana Tepića broj 13 zasijala novim sjajem (FOTO)

Uz podršku Grada, još jedna stambena zgrada zajednice etažnih vlasnika dobiće novu fasadu. Riječ je o ZEV-u u Ulici Milana Tepića broj 13, koja će uskoro biti u sasvim novom ruhu.

Osim toga, uskoro će početi radovi i na zgradi na Bulevaru cara Dušana broj 9.

-Ulaganjem u energetsku efikasnost čuvamo energiju, štedimo novac, ulažemo u budućnost, a ujedno i uljepšavamo naš grad – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Naime, obje ove zajednice etažnih vlasnika odabrane su putem Javnog poziva zajednicama etažnih vlasnika stambenih zgrada za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje ukupne potrošnje energije u zgradama na području grada Banjaluke.

Zahvaljujući podršci Grada Banjaluke, novu fasadu u protekle dvije godine dobili su i stambeni objekti u Knežopoljskoj ulici broj 1, Vaclava Havlika Vene broj 4, Duška Koščice broj 1 i Braće Pantića broj 7.

Nastavi čitati

Aktuelno