Connect with us

Društvo

Stanovnici Gacka bez vode zbog sabotaže na izvorištu

Stanovnici Gacka su od nedjelje veče bez vode, jer na izvorištu Vratlo izvršena sabotaža, gdje su, prema saopštenju iz Javnog preduzeća Vodovod Gacko, obijeni šahtovi, zavijen glavni ventil izvorišta i zatrpan od strane nepoznatog izvršioca ili više njih.

Iako se iz rukovodstva gatačkog Vodovoda još niko nije obratio novinarima sa preciznijim objašnjenjima, jer su cio dan na sastancima, oglasili su se ipak saopštenjem za javnost u kome, uz izvinjenje, mole građane za strpljenje, apelujući da se voda, i kada je dobiju, ne koristi za piće dok se na urade njene analize u institutu.

U saopštenju nije precizirano ni kada će se voda poslati na analizu, ni kojem će se institutu poslati, pa je za očekivati da po ranijoj praksi to bude Institut za javno zdravstvo RS, Regionalni centar Trebinje, ali uzorci vode u ponedjeljak ni u popodnevnim satima nisu stigli.

Načelnica ovog Centra, dr Natalija Komnenović je nešto prije 13 časova potvrdila da uzorci nisu stigli do njih, iako se po ustaljenoj praksi kontrola vode iz Gacka ovdje redovno radi i da je redovno dobrog kvaliteta.

S obzirom da ovoga puta nije u pitanju redovna kontrola, Komnenović ne isključuje mogućnost da su uzorci poslati na neko drugo mjesto radi analiza.

Za lokalni Radio Gacko je govorio načelnik ove opštine Ognjen Milinković koji istakao da ima informaciju da radnici od juče pokušavaju da riješe ovaj problem, ali da snijeg, koji je tamo preko metra, otežava posao.

Iako nam niko nije potvrdio da li na tome mjestu postoji stražarska služba, postavlja se pitanje njenog postojanja ili pak redovnih obilazaka ovako jednog strateškog objekta.

Milinković je izjavio i to da će se, kada se problem riješi, pričati o odgovornosti.

Društvo

U nedjelju počinje ljetnje računanje vremena, SPAVAĆEMO SAT KRAĆE

Ljetnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedjelju, 26. marta, u dva sata poslije ponoći.

Vrijeme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomjera za jedan čas unaprijed, što znači da će se spavati sat kraće.

Podsjetimo, 2020. godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, međutim o toj ideju se u Evropi i dalje raspravlja.

Nastavi čitati

Društvo

Zbog novog zakona u RS Savjet Evrope izdao upozorenje nivoa 1, POGLEDAJTE ŠTA TO ZNAČI (FOTO)

Savjet Evrope izdaje Upozorenje nivoa 1 u vezi sa kriminalizacijm klevete u Republici Srpskoj, odnosno izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Nivo jedan obuhvata: najteža kršenja slobode medija, uključujući, ali ne ograničavajući se na ubistvo, atentat ili direktnu prijetnju životu novinara ili drugih medijskih aktera, ili članova njihovih porodica, zbog njihovog novinarskog rada; fizičke napade ili bilo koje radnje kojima se nanose teške povrede novinarima ili drugim medijskim akterima, ili upotreba nasilja radi ugrožavanja njihove fizičke sigurnosti; nekažnjivost za svako takvo kršenje; produženo samovoljno pritvaranje ili zatvaranje novinara zbog njihovih profesionalnih aktivnosti ili statusa novinara; samovoljno zatvaranje medijskog preduzeća; i bilo koje druge radnje koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju ili imaju ozbiljan utjecaj na slobodu medija, na mreži ili van mreže, prenosi Buka.

Republika Srpska je 2001. godine dekriminalizovala klevetu, stoji u objavi Savjeta Evrope.

“Predsjednik Milorad Dodik je 31. oktobra 2022. godine objavio tvit pozivajući ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uveli kao krivično djelo. Kako je trenutno sačinjeno, nova krivična djela „kleveta“, „uvreda“ i „otkrivanje ličnih i porodičnih prilika“ bi u određenim okolnostima podrazumijevala novčane kazne do 100.000 KM (51.200 eura). Ukoliko bi ih Narodna skupština Republike Srpske odobrila, ova krivična djela bi ostavila širok spektar tumačenja sudovima pri ocjeni šta je kleveta ili uvreda i mogla bi omogućiti krivično gonjenje novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim stvarima od javnog interesa, te bilo koga pisati javno na društvenim mrežama” piše s eu objavi Savjeta Evrope.

Desetine novinara i aktivista za ljudska prava protestovalo je 14. marta u Banjaluci dok su poslanici raspravljali o nacrtu amandmana.

“Izvještavanje će postati nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati da postoji i obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog gonjenja zbog svog govora, čak i za ono što govore na privatnim okupljanjima”, predsjednik Udruženja novinara bosanskih Srba Siniša Vukelić , rekao je na protestu.

Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković je amandmane nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”.

 

Nastavi čitati

Društvo

STABILIZACIJA CIJENA Gorivo u Srpskoj jeftinije za deset feninga

Gorivo u Srpskoj jeftinije je za deset feninga u odnosu na prethodni period.

Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Po njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva bi trebala da ostane na ovom nivou do kraja mjeseca.

Litar dizela na pumpama sada košta od 2.54 KM do 2.69 KM, dok se benzin po litru kreće od 2,39 KM  do 2,59 KM.

Vozači kažu da su na pumpama već primjetili nešto niže cijene.

– Tek nakon što sam natočio gorivo vidio sam da se kazaljka rezervoara pomjerila više nego inače, što me baš obradovalo jutros. Nadam se da će se ovaj trend padanja cijena nastaviti i u narednom periodu – kazao je vozač Stanko S.

Nastavi čitati

Aktuleno