Connect with us

Društvo

BIH LEŽI NA BOGATSTVU! Geološka istraživanja pokazala prisustvo ZLATA na tri mjesta na prostoru Jezera

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima kompanije Lykos Balkan Metals d.o.o. Bijeljina, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Predstavnici ove kompanije su na sastanku predstavili svoj rad i planove za naredni period.

Oni su informisali Đokića o rezultatima do sada provedenih geoloških istraživanja na prostoru opština Jezero i Čajniče, sa osvrtom na skorašnje medijske natpise o pronađenom zlatu na području opštine Jezero, kao i zlatu, srebru i olovu na području opštine Čajniče, navodi se u saopštenju.

Predstavnici kompanije Lykos Balkan Metals su potvrdili da su istraživanja u ovom smislu pokazala određene pozitivne pokazatelje, da su do sada provedena geološka istraživanja pokazala prisustvo zlata na tri mjesta na istražnom prostoru Jezero gdje su uzeti odgovarajući uzorci.

To će biti jasno precizirano u izvještaju o istraživanjima provedenim u prethodnih godinu dana, koji je nosilac prava na istraživanje, prema rješenju kojim je odobreno istraživanje, dužan da dostavi Ministarstvu energetike i rudarstva do polovine marta mjeseca, navodi se u saopštenju.

Istakli su da su, preko svojih kćerki-kompanija, već investirali značajan kapital u Srpsku, da su jedan od najvećih investitora u oblasti geoloških istraživanja i da im je namjera da svojim radom i dalje pozitivno utiču na ekonomsku klimu i razvoj Srpske.

Đokić je naglasio da su detaljna geološka istraživanja odobrena u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima, da se ista moraju izvoditi u skladu sa postojećim pravnim okvirom i odobrenom projektnom dokumentacijom.

Dodao je da su geološka istraživanja samo prva faza ka eventualnoj eksploataciji do koje može doći samo ako su ispunjeni svi zakonski uslovi i ukoliko postoji saglasnost lokalne zajednice, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim riječima, geološka istraživanja su dugoročni interes svake države i Ministarstvo će nastaviti da uređuje ovu oblast, kako bi privuklo što više investitora da ulažu u lokalne zajednice.

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene niže u naredna tri mjeseca: Pojeftinjuje gas u Republici Srpskoj

Cijena prirodnog gasa u Republici Srpskoj u naredna tri mjeseca biće niža u odnosu na januar, februar i mart.

Ovo je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz preduzeća Gas-Res, iz koga nisu precizirali koliko će iznositi pojeftinjenje, ali prema nezvaničnim informacijama dok kojih smo došli, to ne bi trebalo da bude manje od deset odsto.

Iz Gas-Resa podsjećaju da se cijena plina određuje u skladu sa postojećim ugovorom koji ova kompanija ima sa Gazprom Eksportom.

“Cijena se svakog kvartala usklađuje sa kretanjem cijena naftnih derivata na svjetskim berzama, pa u skladu sa tim cijena prirodnog gasa može rasti ili padati. Po završetku prvog kvartala 2023. godine, a na osnovu podataka o kretanju cijena naftinih derivata na berzama u proteklom periodu, doći će do usklađivanja cijene za drugi kvartal ove godine. Ovo su redovne ugovorne promjene cijene prirodnog gasa i nisu vezane ni za kakvu novu okolnost ili promjenu cijene od strane našeg dobavljača”, kazali su iz Gas-Resa, te dodali:

“Ono što preliminarno možemo reći jeste da će cijena prirodnog gasa biti niža u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2023. godine”, zaključili su ove kompanije.

 

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Društvo

U ponoć počinje izborna tišina u Crnoj Gori

Izborna tišina uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, koji će biti održan u nedjelju 2. aprila, počeće u ponoć.

U drugom krugu predsjedničkih izbora učestvovaće kandidati Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i Pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović.

Đukanović je u prvom krugu osvojio 35,3 odsto glasova, a Milatović 28,9 odsto.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori imaju 542.154 građanina.

Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

Izbore će pratiti domaći i inostrani posmatrači.

Mandat predsjednika Crne Gore je pet godina.

Nastavi čitati

Aktuleno