Connect with us

Politika

STEVANDIĆ NA ČELU PARLAMENTA SRPSKE: U NSRS neće biti mjesta za rijaliti

U republičkom parlamentu nema mjesta za pravila koja vladaju u rijaliti programima, već samo za ona koja su utvrđena skupštinskim aktima. Ova institucija mora da bude hram demokratije, gdje ćemo argumentima braniti stavove, a nikako uvredama.

Kaže to Nenad Stevandić, koji je izabran za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske na konstitutivnoj sjednici u utorak.

Za mnoge prognoze je, kako kaže, još rano jer su tek počeli.

– Pred nama su dvije važne odluke – izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH i u Vijeće naroda Narodne skupštine, a imajući u vidu da je Republika Srpska, odnosno Narodna skupština usvojila republički budžet za narednu godinu i program ekonomskih reformi, pred nama je izbor novog sastava Vlada Srpske. To su obaveze koje moramo završiti do kraja ove godine, a poslije toga radićemo u planiranim okvirima i u skladu sa zahtjevima koji dođu do nas – istakao je Stevandić.

Šta očekujete od ovog, 11. po redu skupštinskog saziva?

STEVANDIĆ: Trudiću se da rad bude što mirniji i da se više bavimo onim što je skupštinski zadatak, a manje svađama, odnosno reklamama. Moderno je doba. I u drugim parlamentima, čak u najrazvijenijim zemljama, dešavale su se, i dešavaju burne stvari. Što se mene tiče, potrudiću se da nam rad bude što efektivniji te, ukoliko je to moguće, naša politička neslaganja ostanu u okvirima pristojne verbalne komunikacije.

To bi moglo biti teško, ako uzmemo u obzir tok konstitutivne sjednice i početak rada novog saziva.

STEVANDIĆ: Slažem se, ali ne vjerujem da iko uživa u ružnim riječima i prepucavanjima, a još manje incidentnim situacijama. Moje je da pokušam da imamo pristojne rasprave, ali ne mogu da gatam kako će to biti.

Vaš prethodnik Nedeljko Čubrilović sa pozicije predsjednika parlamenta je upozoravao da mnogi poslanici pričaju o stvarima koje nisu povezane sa tačkom dnevnog reda o kojoj se raspravlja.

STEVANDIĆ: Svjesni smo da je ovo doba u kojem živimo donijelo rijaliti pravila koja možda mogu da se primjenjuju više na drugim mjestima nego u parlamentu. Narodna skupština treba da bude hram demokratije i da se svi takmičimo argumentima, a ne upućivanjem uvreda. Rano je, ipak, da bilo šta kažem, osim da namjeravam da budem korektan i sarađujem sa svim klubovima i poslanicima. Ništa drugo ne mogu da obećam.

Turbulencije

I ovaj saziv bi, prema očekivanjima brojnih zvaničnika Srpske, mogao da se suoči sa brojnim izazovima, od političkih do onih koji se tiču života običnih građana. Šta Vi kažete?

STEVANDIĆ: Prvi saziv Narodne skupštine RS je imao tešku, pa i najtežu, ulogu u najturbulentnije vrijeme, tako da uvijek treba da se sjetimo da su i drugi izdržali te da i mi možemo. Tu nam je dužnost. Pred nama je sigurno turbulentno vrijeme koje je počelo zbog sukoba u Ukrajini, a nastavlja se sa krizom sa hranom i energijom te velikom recesijom u cijelom svijetu, koja ni nas neće zaobići i koju će građani osjetiti. Parlament treba da bude tu korektivni faktor i podrške dobrim rješenjima.

(Glas Srpske)

Politika

Drinić: Ninković funkcije u Gradskoj upravi ilustrovao mojom fotografijom, tužiću ga

Poslanik PDP- a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Drinić reagovao je na izlaganje predsjednika Skupštine grada Banjaluke LJube Ninkovića da iznosi neistine i naveo da nije u stanju da za dva mjeseca pripremi sjednicu Skupštine grada.

– Šta očekivati od predsjednika Skupštine koji za 70 dana nije pripremio nijednu sjednicu?! Zato sve važne odluke za grad čekaju, a ispaštaju građani. S obzirom na to da je riječ o čovjeku koji danima ne dolazi na posao, ne treba ni da čudi što ne zna ni ko je zaposlen u Gradskoj upravi. Navodi plate i funkcije zaposlenih, a sve to ilustruje fotografijom gdje sam ja u prvom planu, aludirajući na ne znam ni ja šta, a svima je poznato da sam ja dao otkaz u Gradskoj upravi čim sa izabran za narodnog poslanika. Ne znaju svi ko je predsjednik sindikalne organizacije, pojedini ljudi su pomislili da sam to ja – kaže Drinić.

Dodao je još jednom da ne prima ni platu, niti ima bilo kakav ugovor, te da ne dobija nijednu marku od Gradske uprave.

-Iznosi laži i mašući mojom fotografijom dovodi kontekst navodno dobro plaćenih gradonačelnikovih saradnika, te će za to odgovarati pred sudom jer ću ga tužiti za klevetu – poručio je Drinić.

Dodao je da je paradoksalno da Ninković govori o visokim platama kada se zna kako se prvi on dočepao enormno velike plate za nerad.

– Predsjednik Skupštine otkako je preuzeo funkciju ne priprema sjednice, ne ide na komisije, ne zna šta se radi u Gradskoj upravi, ali zna da naplati svoj nerad i uzima redovno platu od 5.100 KM. Da ima imalo morala ne bi nikome držao slovo već bi se pokrio po ušima i ćutao – zaključio je Drinić.

Insajder.in

Nastavi čitati

Politika

Skupštinska većina predložila zaključke u vezi sa rezolucijom o Kosovu i Metohiji, evo šta piše u njima

Republika Srpska podržava zaštitu prava i sloboda srpskog naroda i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i osuđuje terorističke aktivnosti kosovskih Albanaca i njihovih vlasti koje predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti, prvi je predloženi zaključak skupštinske većine u vezi sa rezolucijom o zaštiti Srba na Kosmetu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Klubova poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe SPS-a i DNS-a predlažu i zaljučak koji glasi da Republika Srpska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 usvojenom 10. juna 1999. godine i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od kosovskih Albanaca i njihove vlasti.

Pozivaju se država članice UN, Savjeta Evrope i EU, koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

U prijedlogu zaključaka navodi se da će oni biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezbjednosti UN, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Predloženo je da ovi zaključci stupe na snagu narednog dana od dana donošenja.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

Srpska se zadužuje po duplo većoj kamatnoj stopi od FBiH: Višković priznao “Oni su bili malo pametniji”

U Banjaluci zasjeda Narodna skupština Republike Srpske. Treća redovna sjednica počela je Aktuelnim časom tokom kojeg poslanici pitanja postavljaju predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću.

Prvi se za riječ javio šef poslaničkog kluba PDP Igor Crnadak koji je premijera upitao o novom zaduženju Republike Srpske u iznosu od 210 miliona maraka po kamatnoj stopi od čak 6,1 odsto.

– Molim premijera da objasni zašto je ova kamata ovoliko visoka, ako imamo informaciju da je u maju na Sarajevskoj berzi obavljena emisija obveznica federalne Vlade na šest godina za 3,8 odsto – upitao je Crnadak.

Višković je potvrdio njegove navode ističući da se novo zaduženje radi prema planu koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske još u novembru prošle godine.

– Kamatna stopa jeste ta koju ste rekli, ali ona je jednostavno ta kamatna stopa na prostoru Republike Srpske i smatramo da je to najniža kamatna stopa koju smo mogli u ovom trenutku postići na finansijskom tržištu Republike Srpske – rekao je Višković, a onda ponudio zanimljivo obrazloženje za duplo veću kamatnu stopu.

– Ima jedan prosti razlog, Federacija je bila malo pametnija u proteklom vremenu i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane. Napravila je i ostavila svoju razvojnu banku koja diktira kamatne stope u drugom entitetu – rekao je Višković na šta je poslanik Nebojša Vukanović burno reagovao što je premijera potaknulo da mu poruči da izađe napolje, piše N1.

Ovakav odgovor premijera, Igor Crnadak komentarisao je kao potvrdu onoga o čemu opozicija priča godinama.

– Plaćamo veću stopu zato što ne postoji visok nivo povjerenja prema Republici Srpskoj, prema našoj sposobnosti da vraćamo kredite i prema ukupnoj stabilnosti – zaključio je Crnadak.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuleno