Connect with us

Politika

STOTINU PRAVNIKA Braniće Dodika

Ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu protiv predsjednika Srpske, biće formiran savjet za odbranu Milorada Dodika koji će činiti neka od najpoznatijih advokatskih imena iz regiona, pravni stručnjaci i međunarodni eksperti.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” beogradski advokat Goran Petronijević, inicijator osnivanja ovog savjeta, a ideju je, kako je istakao, već podržalo više od 100 stručnjaka, koji su pristali da pro bono učestvuju u ovom, kako ga je nazvao – prvenstveno političkom, a onda kvazipravnom procesu koji je pokrenulo Tužilaštvo BiH.

– Iza ove inicijative je stao Centar za obnovu međunarodnog prava, kog čine gotovo svi advokati koji su nekada učestvovali u haškim sudskim procesima. Tu su i profesori prava, ali ima i bivših tužilaca i sudija. Glavni zadatak ovog centra, čiji sam i ja član, ali i predsednik, jeste da reaguje u ovakvim i sličnim situacijama, kada dođe do tako očitog kršenja međunarodnog prava, kao što je i sada slučaj – istakao je Petronijević dodajući da su želju da budu članovi ovog tima odbrane, odnosno savjeta za odbranu predsjednika Dodika, iskazali mnogi advokati pa i Branko Lukić, Aleksandar Cvejić, Toma Fila i Novica Peković iz Srbije, ali i Marko Sladojević iz Slovenije te Vladan Bojić iz Crne Gore.

Na pitanje zašto se odlučio na ovaj korak, odgovorio je da iz “neprava” ne može nikako nastati pravo, ali i da nepoštovanje “neprava” ne može biti predstavljeno i označeno kao kršenje prava.

– Ponašanje Kristijana Šmita u BiH predstavlja jednu vrstu državnog udara. Uzurpirao je sve tri oblika vlasti, zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Donosi zakone, sprovodi ih i određuje kako će se oni tumačiti. Nadam se da će Sud BiH pokazati barem malo pameti i integriteta, ali vidjećemo u kom će to pravcu ići. Bez obzira na to, ovo nesumnjivo predstavlja svojevrsni pucanj u sopstvenu nogu. Na ovaj način oni sami su, tu mislim pre svega na određene poslušnike iz Sarajeva, ponovo otvorili pitanje međunarodnog statusa Šmita, jer to što ga je podržao samo deo međunarodne zajednice govori da je on ništa drugo do ili okupacioni rukovodilac, ili kolonijalni poverenik. Šmit nema ovlašćenja iz kojih bi eventualno mogao vući svoj legitimitet kao visoki predstavnik. Njega SB UN nije verifikovao i dao mu mandat. Zato slobodno mogu reći da je Šmit samo visoki predstavnik u pokušaju – kaže Petronijević.

Navodi i kako vjeruje da će, ukoliko dođe do sudskog procesa protiv predsjednika Srpske, biti otkriveno mnogo, pa i kakva je uopšte bila uloga visokih predstavnika u BiH.

– Više su odmagali, nego pomagali. Nakon toliko godina, decenija, u BiH, nažalost, još nije došlo do pomirenja među narodima, a upravo zbog jedne takve zapadne politike i raznih protektora. Njih ne interesuje sudbina BiH. Gledaju samo svoj interes i bojim se da takvo njihovo ponašanje može izazvati samo nove probleme. Mislim da konačno treba da izađemo iz devedesetih – naveo je Petronijević.

Kada bi, kako kaže, morao da rezimira čitav ovaj slučaj, Petronijević navodi da se druga strana očigledno preračunala, te da se radi o ishitrenom i nepromišljenom potezu da se protiv predsjednika Srpske podigne optužnica, što će, kako je istakao, otvoriti Pandorinu kutiju.

– Druga stvar koja je bitna jeste inkriminacija koja se stavlja na teret predsedniku Dodiku. Zaboravili su, svesno, da je on samo postupao po zakonima i Ustavu Srpske potpisujući odluku koju je NSRS usvojila. I šta je tu čudno ili nelegalno? Da to nije uradio, mogao je krivično odgovarati. Isto tako, paradoksalna situacija je i kada je u pitanju direktor “Službenog glasnika”. Podizanjem optužnice protiv njih dvojice od strane Tužilaštva BiH, a zbog neprimenjivanja odluka, ili bolje reći naredbi Šmita, još jednom je pokazano koliko je BiH nezavisna država, a koliko i dalje pod kontrolom stranaca.

Pravosudni sistem im je samo jedna od poluga za kontrolisanje i kanalisanje događaja onako kako su to zamislili. Današnje Tužilaštvo BiH nije ništa drugo do disciplinski organ pod kontrolom NATO zemalja – zaključuje Petronijević.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića. U Tužilaštvu su rekli da ih terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Glas Srpske

Politika

PALA ODLUKA! Vlada Srpske LEGALIZUJE isplatu plate u koverti

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, premijer, Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić i ostale osobe, kojima su zbog sankcija SAD banke ugasile račune, ubuduće će platu moći da primaju “na ruke“.

Vlada Republike Srpske rješenje za isplatu plata sankcionisanim funkcionerima pronašla je u dopunama Zakona o radu i uputila ih po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru, a poslanici će se o njima izjašnjavati već na 13. posebnoj sjednici NSRS koja je zakazana za prekosutra, piše Capital.ba.

Predloženim dopunama u postojeći Zakon o radu poslije člana 126. koji kaže da se “plate isplaćuju samo u novcu, na tekući račun radnika, osim ako zakonom nije drugačije određeno“ dodaje se novi član 126a.

Novi član glasi: “Izuzetno od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plate putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac platu i druga lična primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu“.

Iako je opravdano tražiti način da se sankcionisanim osobama omogući da prime platu za svoj rad, prilično apsurdno djeluje to što Vlada Republike Srpske nakon dugogodišnje borbe protiv “koverti“ sada praktično legalizuje isplatu plate na ovaj način.

Šta je sa kampanjom “reci NE koverti”?
Dodatni apsurd je što Poreska uprava Republike Srpske koja je nedavno vodila kampanju pod nazivom “reci NE plati u koverti“ mora da bude obaviještena da se pojedinim osobama plata isplaćuje u koverti.

– Poslodavac je dužan da prije isplate plate iz stava 1. ovog člana dostavi pismeno obavještenje Poreskoj upravi o načinu i razlogu isplate i podacima o radniku kojem se vrši isplata plate u gotovom novcu, a način isplate plate urediće se instruktivnim aktom ministarstva nadležnog za oblast finansija – navodi se u predloženim dopunama Zakona.

Pored ovog dodaje se i član koji se odnosi na kaznene odredbe, a koji je predložen sa ciljem da se onemoguće zloupotrebe i spriječe masovne isplate plate na ruke.

– Poslije člana 267. dodaje se novi član 267a. koji kaže da će se novčanom kaznom od 200.000 KM kazniti za prekršaj poslodavac koji isplati platu u gotovom novcu suprotno članu 126a. ovog zakona – kažu dopune Zakona o radu.

Posljednja predložena dopuna kaže da “ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske“, piše Capital.ba.

U obrazloženju predloženih dopuna kaže se da su usklađene sa zakonom o unutrašnjem platnom prometu, te je omogućena i isplata plate gotovim novcem uz propisane uslove.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

BORENOVIĆ U SAVJETU EVROPE “Kakvu bi odluku donijeli da jedan dio vaše suverene države jednostrano odluči da PROGLASI NEZAVISNOST”

Predsjednik PDP i poslanik u PD PS BiH Branislav Borenović rekao je tokom današnje diskusije o Izvještaju o prijemu Kosova u Savjet Evrope da je stavljanje na dnevni red prijema tzv. Kosova u Savjet Evrope, drastičan primjer urušavanja međunarodnog prava.

– Danas ću vam prvo postaviti jedno pitanje, da dobro razmislite: kakvu bi odluku donijeli da jedan dio vaše suverene države jednostrano odluči da proglasi nezavisnost, mimo vaše volje i saglasnosti, i da danas odlučujete o članstvu u Savjetu Evrope takvog jednog otcjepljenog dijela vaše zemlje? Zamislite samo – rekao je Borenović, tokom današnje diskusije o Izvještaju o prijemu Kosova u Savjet Evrope o kojem se odlučuje na proljetnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Istakao je da sa žaljenjem mora konstatovati da stavljanjem na dnevni red prijema tzv. Kosova u Savjet Evrope, prisustvujemo jednom drastičnom primjeru urušavanju međunarodnog prava.

– Ovdje, u srcu Evrope, kolijevci demokratije, prisustvujemo strašnom udaru na bazične demokratske principe. Ovim postupkom gazite suverenitet i teritorijalni integritet zemlje članice Savjeta Evrope i zemlje članice Ujedinjenih nacija, Srbije. Ovo je svjetski rekord u kršenju demokratskih principa i međunarodnog prava, jer hoćete ekspresno, za samo godinu dana da omogućite članstvo u ovom tijelu teritoriji Kosova i Metohije, unilateralno otcijepljenoj od suverene zemlje Srbije – rekao je Borenović podsjećajući da teritorija tzv. Kosova nije priznata kao nezavisna država od više od polovine svijeta i nije i ne može biti članica Ujedinjenih nacija kao samostalna zemlja.

Podsjetio je da prištinske vlasti u svom jednostranom djelovanju ne postupaju po preuzetim međunarodnim obavezama i krše međunarodne sporazume.

– Znamo da Priština apsolutno ništa nije uradila da ispuni ključni uslov iz Briselskog sporazuma, odnosno ništa po pitanju osnivanja Zajednice srpskih opština– poručio je Borenović.

Istakao je da se sve ovo čini u teškom trenutku, kada se mukom i pregovorima pokušavaju normalizovati odnosi između Beograda i Prištine.

– Gospodo, pravite nevjerovatan presedan, istorijski štetan presedan i urušavate instituciju Savjeta Evrope. Pitam vas, da li ovim presedanom kreirate novo pravilo, šaljete li danas poruku Kataloniji, Škotskoj, sjevernoj Italiji, Južnom Tirolu, Flamaniji, Sjevernom Kipru, mnogim djelovima Ukrajine…? Šaljete li poruku mojoj Republici Srpskoj i poruka BiH? Moguće je jednostrano proglasiti nezavisnost i biti primljen u Savjet Evrope? Od ishoda današnjeg glasanja ćemo znati, a vrijeme će pokazati kakve posljedice će biti – poručio je.

Naveo je da će on biti protiv prijedloga i ponovio da je bez saglasnosti Srbije besmisleno, nerazumno, neprimjereno i apsurdno donositi ovakve nevjerovatne odluke.

– Ovo je paradoks i sramota. Jedini način da spasite čast i obraz ove institucije je da odbacimo ovaj prijedlog ili da ključni preduslov za bilo kakavo razmatranje bude implementacija dogovorenih sporazuma, tj. formiranje Zajednice srpskih opština – poručio je Borenović.

Nastavi čitati

Politika

MARFI U TAJNOSTI DOŠAO U BANJALUKU! Sastao se sa direktorom IDDEEA Almirom Badnjevićem

Američki ambasador Majkl Marfi danas je poprilično tiho stigao u Banjaluku, kako bi se sastao sa direktorom IDDEEA Almirom Badnjevićem.

Ispred zgrade IDDEEA čekala ga je ekipa ATV-a, koja je htjela da mu postavi nekoliko pitanja. Američki ambasador je prošao pored našeg novinara, nije želio da odgovara na pitanja.

Ulaz u zgradu IDDEEA za novinare nije bio dozvoljen.

Nastavi čitati

Aktuelno