Connect with us

Banjaluka

SUBVENCIJE ZA PRIVATNE VRTIĆE u Banjaluci od jula 100, od avgusta 150 KM

Subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima će u toku ove godine biti podignute dva puta pa će tako od jula biti povećane na 100 KM za jedno dijete, dok bi od avgusta trebalo da iznose 150 KM, saznaju “Nezavisne novine”.

Takođe, subvencije za drugo dijete koje ide u privatni vrtić iznosiće 200 KM.

Naime, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je prije nekoliko dana najavio da će u toku ove sedmice saopštiti koliko će da iznose subvencije za privatne vrtiće, koje su do sada iznosile 60 KM.

Gradski menadžer Bojan Kresojević ističe za “Nezavisne novine” da će konačno odluku o visini subvencija saopštiti gradonačelnik, koji će detaljno objasniti na koji način će doći do povećanja.

Jedan od prijedloga roditelja bio je i da se u subvencionisanje konačno uvrste i roditelji čija djeca pohađaju privatne vrtiće, a koji nemaju prebivalište od dvije godine u Banjaluci, na šta Kresojević ističe da u ovakvim slučajevima često dođe do zloupotrebe, ali da će grad svakako da u narednom periodu razmotri to pitanje.

“Mi smo dobili tu inicijativu i o tome svakako diskutujemo, da vidimo koliko tu ima prostora za zloupotrebu, odnosno da vidimo da li neko ko je s druge opštine koristi ovu situaciju. Svakako ćemo ovo u narednom periodu preispitati”, kazao je Kresojević.

Đorđe Konjević, jedan od predstavnika roditelja, za “Nezavisne novine” ističe da su u prethodnom periodu održali četiri sastanka sa predstavnicima grada, na kojima je roditeljima obećano da mogu očekivati veće subvencije.

“Održali smo četiri sastanka sa Gradskom upravom. Nismo do sada izlazili sa informacijama koliko bi mogle iznositi subvencije, jer kada smo to prošli put kazali dobili smo slučaj ‘Zvjezdica’, odnosno povećanje cijene u tom banjalučkom privatnom vrtiću”, kazao je Konjević.

Kako je dodao, roditelji su koliko-toliko zadovoljni ovim dogovorom jer je ovo, kako kaže, prvi put da je nešto obećano u ovako kratkom roku, te se nadaju pozitivnom ishodu.

“Najavljeno je prvo povećanje od 1. jula, dok bi drugo trebalo da bude 1. avgusta ili 1. septembra, dok bi treće trebalo da bude od 1. januara ili 1. februara naredne godine”, kazao je Konjević.

Kako je dodao, roditelji očekuju da konačno usaglašavanje cijena bude najkasnije do 1. jula 2025. godine.

“Ovo je prvi put da smo dobili bilo kakve termine za dinamiku povećanja, a da nisu višegodišnji. Ne kažemo da je stvar već riješena ili da je ovo idealno rješenje, ali je sigurno pomak”, kazao je Konjević.

Kako je rekao, akt koji će biti predložen svim odbornicima bi trebalo da bude obavezujući, a kao rezultat trebalo bi da dobije usaglašenost u vezi sa dodatnim izvorima za prihode koji bi usmjerili na subvencije.
Nwzavisne

Banjaluka

OBAVJEŠTENJE IZ VODOVODA I večeras redukcija u tri naselja

Iz banjalučkog „Vodovoda“ saopšteno je da će i noćas biti nastavljena redukcija vode prema Trnu, Glamočanima i Jablanu, kao i prethodnu noć.

Redukcija će trajati od 22.30 do sutra u 7 časova.

Rezervoar Rekavice 1 takođe će biti pušten ujutro u 7.

Iz Gradske uprave danas je rečeno da se stabilizacija u vodosnabdijevanju može očekivati sa smanjenjem temperatura, koja se najavljuju od nedjelje.

Nastavi čitati

Banjaluka

“BANJALUKA JE TU ZA SVE”: Uručena pomoć porodicama koje su pretrpjele štetu u nevremenu

Gradonačelnik Draško Stanivuković posjetio je porodice u naselju Mišin Han, i tom prilikom im uručio rješenja o nadoknadi štete uzrokovane olujnim nevremenom koje je nedavno zahvatilo ovo banjalučko naselje.

-Vjerujem da su svi u Banjaluci, a i šire, vidjeli stravične fotografije nakon nevremena, koje je prije nekoliko nedjelja pogodilo Mišin Han. Tada sam posjetio ove porodice i poručio da će Grad biti uz njih, a danas smo to obećanje i ispunili uručenjem rješenja o nadoknadi 50% procjenjene štete koja na nekim objektima iznosi i preko 20.000KM – izjavio je gradonačelnik.

Kako je istakao, ovom mjerom podrške obuhvaćeno je 18 porodica iz ove mjesne zajednice.

I kada je lijepo i kada je teško, Banjaluka je tu za sve – zaključio je Stanivuković.

Podsjećamo, nakon olujnog nevremena koje je zahvatilo naš grad početkom juna, više porodica iz MZ Mišinog Hana je ostalo bez krova nad glavom.

Osim što su interventne ekipe bile na raspolaganju i angažovano radile na sanaciji štete u ovom naselju, ove porodice je obišao i gradonačelnik Stanivuković i tom prilikom im dao obećanje da će Grad pružiti i podršku za sanaciju šteta na stambenim objektima.

Nastavi čitati

Banjaluka

UVEDENA DEŽURSTVA Na ove brojeve telefona možete zvati dok traje vanredna situacija

U okviru mjera koje je Gradski štab za vanredne situacije donio na današnjoj sjednici, uvedeno je stalno dežurstvo u službama Odsjeka za poslove civilne zaštite i vatrogasne brigade, Vodovoda A.D. i JU „Centra za socijalni rad Banjaluka“.

Sljedeći brojevi telefona ovih ustanova, određeni su kao dežurni u periodu dok traje proglašeno vanredno stanje:

– Vodovod A.D. – 051/498-950 dostupan 24 časa;

– Odsjek za poslove civilne zaštite i PTVSJ – 051-498-261 od 8.00 do 16.0 časova i Centar za obavještavanje – broj telefona 121 – od 16 do 8 časova;

– JU „Centar za socijalni rad Banjaluka“ – 065/539-701 i 066/237-558 dostupan 24 časa.

– JZU „Dom zdravlja Banjaluka“ – broj telefona 124 – dostupan 24 časa.

Nastavi čitati

Aktuelno