Connect with us

Svijet

SUKOB NA BLISKOM ISTOKU SE PROŠIRIO: Turska izvršila vazdušne napade (VIDEO)

Borbeni avioni uništili su pećine, bunkere, skloništa i naftna postrojenja kako bi eliminisali prijetnje terorističkih napada

Turska je u subotu ujutru izvršila vazdušne napade na kurdske militante u susjednim regionima Iraka i Sirije, prema saopštenju turskog Ministarstva odbrane. Ovi napadi su odgovor na napad na tursku vojnu bazu u Iraku u petak, tokom kog je devet turskih vojnika izgubilo život, prenosi Asošijejted pres.

Do napada je došlo u petak uveče kada su kurdski napadači pokušali da se infiltriraju u tursku vojnu bazu u poluautonomnom kurdskom području na severu Iraka, prouzrokujući smrt pet vojnika.

Još četvoro vojnika je kasnije preminulo od povreda, dok je tursko Ministarstvo odbrane potvrdilo da je tokom ovog incidenta ubijeno i 15 militanata. Turska je poznata po čestim napadima na mete u Siriji i Iraku, koje smatra povezanim sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), zabranjenom kurdskom separatističkom grupom koja vodi pobune protiv Turske od 1980-ih.

Ministarstvo odbrane Turske izjavilo je da su vazdušni udari ciljali Metinu, Hakurk, Garu i Kandil na severu Iraka, ali nije preciziralo koja područja u Siriji su takođe bila meta.

U saopštenju se navodi da su turski borbeni avioni uništili pećine, bunkere, skloništa i naftna postrojenja kako bi eliminisali pretnje terorističkih napada na turski narod i bezbednosne snage, uz cilj da obezbede graničnu bezbjednost. Ministarstvo je takođe navelo da su mnogi kurdski militanti ubijeni tokom ovih napada.

Hakan Fidan, ministar spoljnih poslova Turske, objavio je na platformi Iks da će se zemlja “boriti do kraja protiv terorističke organizacije PKK unutar i van svojih granica”. Ministar unutrašnjih poslova Turske, Ali Jerlikaja, dodao je da je policija uhapsila 113 osoba osumnjičenih za veze sa PKK nakon racija u 32 turske provincije.

Svijet

BIJELA KUĆA IMA JASAN STAV! Amerika neće slati vojnike da se bore u Ukrajini

Amerika neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, saopštila je danas Bijela kuća.
Američki predsjednik Džozef Bajden iznio je jasan stav da SAD neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, rekla je portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost Edrijen Votson.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je juče da se ne može odbaciti mogućnost slanja vojnika kao pomoć Kijevu i zatražio od zapadnih lidera da učine sve što mogu da Rusija ne odnese pobjedu u sukobu.
Makron je pitanje slanja vojnika iznio na jučerašnjem sastanku 25 evropskih lidera u Parizu. Međutim, više saveznika iz NATO danas je odbacilo zamisao Makrona, uključujući Njemačku i Poljsku.

Nastavi čitati

Svijet

ARKTIČKI TREZOR U NORVEŠKOJ preuzeo sjemena iz BiH

Arktički trezor u Norveškoj, koji je izgrađen za čuvanje globalnih poljoprivrednih kultura da bi bilo spriječeno njihovo izumiranje, dobio je danas sjemena usjeva od do sada najvećeg broja novih saradnika, saopštila je organizacija Crop Trust koja upravlja objektom zajedno sa norveškim vlastima.

U saopštenju se navodi da su danas sjemena biljaka isporučile 23 banke sjemena, od kojih je devet to učinilo prvi put, što je najveći broj novih saradnika u jednom danu od osnivanja trezora, prenio je Rojters.

Među novim saradnicima su banke sjemena iz Bosne i Hercegovine, Kameruna, Indonezije, Kazahstana, Kenije, Madagaskara, Nigerije i Zambije.

U današnjoj pošiljci bila su sjemena usjeva kao što su pasulj, ječam, kukuruz, riža, proso i sirak.

Sa najnovijim pošiljkama, 111 banaka sjemena iz 77 zemalja čuva se na Svalbardu u Norveškoj, saopštilo je norveško ministarstvo za poljoprivredu i hranu.

Trezor se nalazi na Svalbardu, norveškom arhipelagu koji se nalazi između norveškog kopna i Sjevernog pola, a osnovan je 2008. godine kao mjesto čuvanja za svjetsku genetsku banku biljaka da bi se spriječilo izumiranje biljnih vrsta usljed ratova, bolesti i klimatskih promjena.

Sjeme se čuva na temperaturi od minus 18 stepeni Celzijusovih.

Trezor je primio biljne uzorke iz cijelog svijeta i odigrao je ključnu ulogu između 2015. i 2019. godine u obnovi biljnih vrsta ugroženih tokom rata u Siriji, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN ŠOKIRAO IZJAVOM O RATU U GAZI! “Izrael će izgubiti podršku”

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da će izraelska vlada izgubiti međunarodnu podršku ukoliko ne ublaži stav o ratu u Gazi.

“Izrael je imao ogromnu podršku velike većine država. Ako nastavi sa ovom nevjerovatno konzervativnom vladom koju imaju, izgubiće podršku iz cijelog svijeta, a to nije u interesu Izraela”, rekao je Bajden u gostovanju na američkoj televiziji “NBC”.

Bajden je prethodno rekao da se nada da će prekid vatre između Izraela i Hamasa biti postignut do sljedećeg ponedjeljka.
“Moj savjetnik za nacionalnu bezbjednost mi kaže da smo blizu, ali pregovori još nisu završeni. Nadam se da ćemo sljedećeg ponedjeljka imati primirje”, rekao je Bajden tokom posjete Njujorku.

U sukobu Izraela i Hamasa, koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je stradalo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Aktuelno