Connect with us

Politika

SVAĐA STANIVUKOVIĆ-VUKANOVIĆ vodi opoziciju ravno u PROPAST!

Verbalni sukob između gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i lidera Pokreta “Za pravdu i red” Nebojše Vukanovića nikad nije bio žešći.

Vukanović optužuje Stanivukovića da otvoreno sarađuje s aktuelnom vlašću i urušava opoziciju, dok prvi čovjek najvećeg grada u Srpskoj odgovara da je upravo Vukanović taj koji svojim potezima razdire opozicione redove.

Došlo se do toga da narodni poslanik iz Trebinja zove svog nekadašnjeg političkog saborca na TV duel, u kome bi ukrstili argumente i gdje će ga, kako je rekao, “rasturiti u paramparčad”.

Ovakva retorika, prema riječima naših sagovornika, nije nimalo dobra za opoziciju, koja na ovaj način tone u sve dublji politički ponor.

“Nema ništa od pomirenja Vukanovića i Stanivukovića”, smatra novinar Slobodan Popadić, a kao razlog ovakvoj tvrdnji navodi:

“Između njih postoji razlika koja se ne može prevazići: Stanivuković ima odgovornost funkcije gradonačelnika, a Vukanović je i dalje samo opozicionar koji može da priča šta hoće. Identično se ponašao i Stanivuković, sve dok nije vidio da je jedno pričati, a drugo raditi. On više od godinu dana nije mogao da uradi ništa sve dok nije sjeo s političkim vrhom Srpske i odblokirao neke stvari. Da to nije uradio, za četiri godine ne bi imao ništa sa čim bi izašao pred glasače”, pojašnjava Popadić za “Nezavisne novine”.

S druge strane, kaže on, i dalje nisu prezentovani ni konkretni dokazi za simbiozu Stanivukovića sa SNSD-om.

“Vidimo pragmatični, lukavi pokušaj s obje strane da se izvuče politička korist za sebe. Vidimo i nezamjeranje gradskim tajkunima koji su zapravo pravi šefovi grada, a ne neki gradonačelnik. Da Stanivuković ima skupštinsku većinu, a da se ponaša kao sada, tada bi Vukanović imao razlog da mu spočitava. Ali, ako je sastanak sa predsjednikom Republike ili Vlade dokaz nekakve izdaje, onda je opoziciono djelovanje ozbiljno skrenulo s kursa politike na kurs anarhije. Od toga najveću korist ima vlast u Srpskoj”, ističe Popadić.

Politički analitičar Nebojša Tojagić smatra da opozicija u Republici Srpskoj pati “od kojekakvih dječjih bolesti i potrebe za stalnim čistkama u vlastitim redovima”.

“Kada je dio opozicije u kome je bio i Vukanović prije izbora oštro kritikovao opoziciono djelovanje Nenada Nešića i Gorana Selaka, tvrdeći da su oni ubačeni elementi i da nisu stvarna opozicija, ljudi su se pokupili i prestali biti dio te i takve opozicije. Rezultat toga je poraz opozicije na svim nivoima. Ako opozicija misli da ikada preuzme vlast, onda je potrebno okupljanje svih političkih subjekata oko minimuma zajedničkih interesa”, ističe Tojagić.

On je saglasan da unutaropozicioni sukobi samo jačaju poziciju Milorada Dodika.

“Opozicija je na putu daljeg slabljenja i prijeti joj dalje rasparčavanje, etiketiranje i nestajanje s političke scene ukoliko ne dođe do neke ozbiljne promjene u nastupu i djelovanju”, poručuje Tojagić za “Nezavisne”.

Politikolog Marija Radić smatra da u ovom slučaju može postojati i opcija “da je Stanivuković (ili Vukanović) zasmetao u redovima opozicije”, jer se radi o ljudima koji su dovoljno jaki da promovišu svoj politički cilj.

“Jedan kroz harizmu i novac koji ima, a drugi kroz parolu ‘čovjek iz naroda’, pa bi taj svoj cilj mogli staviti kao važniji u odnosu na stranački cilj”, kaže Radićeva.

Isto tako, ona podsjeća da ovo nije prvi sukob Stanivukovića s opozicijom, koji je, prema njenim riječima, počeo prije izbora, ali je dobio na snazi tokom izbora, kada se vidjelo da nema adekvatne podrške za kandidate opozicije.

“Sigurno da optužbe nisu bezrazložne. Dosta umjereniji ton prema vladajućoj stranci Stanivuković ima već mjesecima unazad. Nema više optužbi na račun porodice Dodik, ali ni optužbi u povratnom pravcu”, zaključila je Radićeva.
Nezavisne

Politika

ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbija će pomoći Bileći

Predsjednik Srbije Aleksnadar Včuić, koji je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom posjetio Bileću, rekao je da će Srbija pomoći ljudima u ovoj hercegovačkoj opštini jer joj je svaki dio srpskog naroda podjednako važan, ma gdje bio.

“Sa predsednikom Dodikom u junačkoj Bileći. Razgovaramo sa ljudima o tome kako žive, šta im je potrebno i šta misle o svemu onome što pred celim srpskim narodom stoji kao jedan od najvećih izazova do sada”, naveo je Vučić.

On je dodao da su mu Bilećani, “hercegovački rječiti i otvoreni”, govorili o svom viđenju situacije, o ljubavi prema matici i spremnosti da podrže Srbiju u ovim teškim vremenima.

“Srbija će pomoći i njima, jer nam je svaki deo našeg naroda podjednako važan, ma gde živeo. Neizmerno zahvalan na toplom dočeku i ogromnoj ljubavi koju su pokazali prema Srbiji”, naveo je Vučić na “Instagramu”.

Doik, Vučić i premijer Republike Srpske Radovan Višković jutros su u Bileći razogovarali sa načelnikom opštine Veselinom Vujovićem.

Zvaničnike Republike Srpske i Srbije po dolasku u Bileću dočekao je veliki broj građana, kao i djeca iz vrtića “Budćnost” obučena u narodne nošnje.

Dodik, Vučić i Višković danas će boraviti u Mostaru gdje će prisustvovati svečanom otvaranju 25. Međunarodnog sajma privrede.

Vučić od juče poslije podne boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH.

Nastavi čitati

Politika

LAJČAK NAKON RAZGOVORA SA DODIKOM “Treba iskoristiti trenutak i staviti BiH NA PRVO MJESTO”

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je da je na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Mostaru naglasio da lokalni akteri moraju da stave BiH na prvo mjesto.

“Tokom boravka u BiH razgovarao sam sa Miloradom Dodikom o njegovom viđenju trenutne situacije. Naglasio sam jedinstven pozitivan momenat u EU i da lokalni akteri moraju da doprinesu maksimalno da se iskoristi ovaj trenutak i da se BiH stavi na prvo mjesto”, naveo je Lajčak na platformi “X”.

Lajčak je naveo da je razgovarao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

“Razgovor sa Čovićem bio je uviđajan, pričali smo o potrebi da se ubrza integracija BiH u Evropsku uniju. Uvjeren sam da preostali izazovi mogu da se prevaziđu”, napisao je Lajčak.

Nastavi čitati

Politika

Vučić danas u Bileći sa rukovodstvom RS: “ČUO SAM DA TAMO IMA PROBLEMA”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetiće danas Bileću i razgovarati sa rukovodstvom te opštine.

Posjeta je najavljena za 8.30 časova.

Predsjednik Srbije juče u Mostaru je najavio da će posjetiti Bileću uz komentar da je “čuo da tamo ima problema”.

Bileća ima problema sa finansijskim dugovima i pretpostavlja će da će predsjednik Srbije pokušati bar djelimično da pomogne u rješavanju tog problema.

Nastavi čitati

Aktuelno