Connect with us

Politika

SVAKI SRBIN BI TREBALO DA ODE NA KOSMET! “Kad stanete pred Visoke Dečane biće vam jasnije ko su Srbi”

Otac petero djece, ugledni privrednik i ostvaren čovjek, Siniša Vidović, odlučio je da se aktivno uključi u politiku kako bi snažnije mogao pomoći sunarodnicima i naraštajima koji tek dolaze i jačaju Republiku Srpsku.

Uz njegovo ime uvijek stoji i riječ patriota. Vidović, zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske, ne krije da je vjerujući čovjek, privržen SPC, te da ima snažnu povezanost sa braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji gdje nerijetko putuje.

Šta za vas predstavlja Kosmet, koliko su Srbi sa Kosova i Metohije važni za očuvanje srpskog identiteta uopšteno?

Kao prvo, svaki Srbin bi trebalo da ode na Kosmet. Tačno je ono što kažu: Kosovo je srce Srbije, ono je duša srpskog naroda, a tijelo bez duše je mrtvo. Neki zagovaraju priču o podjeli Kosova, a to je isto kao da kažemo da nam odsijeku komad srca, jer ako ga odsiječemo, ne može se živjeti. Svaki Srbin treba da ode na Kosovo i Metohiju, da vidi naše ljude koji dolje žive, manastire i tek onda može da shvate ko su Srbi u stvari. Kad stanete pred Visoke Dečane i vidite ko smo bili prije skoro 1.000 godina, onda će vam biti jasnije ko smo danas.

Da li mislite da smo danas „izgubili“ ljubav prema otadžbini i narodu ili se „neki novi klinci“ sve više vraćaju korjenju i patrioizmu?

Iako se mnogi trude da ubiju u nama patriotizam i rodoljublje, što se više trude, imam osjećaj da oni više rastu. Svako vrijeme nosi svoje breme, svaku generaciju Bog da za njihovo vrijeme. Mislim da nismo „izgubili“ ljubav prema otadžbini i narodu i da su mlađe generacije i te kako dobre. Imali smo odličan primjer nedavno gdje djeca u vrtiću pjevaju „Veseli se, srpski rode“. Upravo to govori kakva nam je budućnost. Što nas više gaze, izlazimo jači. Što je veće stradanje, Srbi izlaze snažniji.

Otac ste petero djece. Ranije ste isticali da ko nema novca, a želi potomstvo, može doći kod Vas i da ćete vi obezbijediti novac za sve što djetetu treba do fakulteta. Da li ste i danas tog stava i da li ste nekada zaista nekome tako pomogli?

Tog stava sam i sada. Ne volim mnogo da pričam o tome ali mogu navesti primjer koji je već bio u medijima. Bio sam u Kosovskoj Mitrovici kad sam čuo da je neki čovjek dobio 12. dijete. Kažem, vodite me da ga upoznam. Divna porodica, otac i majka nisu bili tu kada sam došao, ali je bilo šestero do sedmero djece. Zaista fino domaćinstvo, ogromna kuća, plastenici. Kada su došli i roditelji, pitam domaćina šta mu treba. Kaže da bi mu značio traktor… Pomagao sam dosta višečlanim porodicima.

Dodaje da smatra da su Srbi u FBiH dosta zapostavljeni od strane Srpske.

Nikola Selaković je 12. decembra 2021. godine išao i uručivao krave Srbima u FBiH. Mislim da to i mi možemo, a to bi mnogo značilo ljudima jer žive u teškim uslovima, na selu… Srpska mora mnogo više da obrati pažnju na Srbe u FBiH. Republika Srpska pomaže Kosovu kroz razna udruženja i pojedince. Mi ovdje moramo znati da je Federacija naše Kosovo, a bliža nam je potkošulja od košulje. Mislim da u budućosti zaista treba da više pažnje posvetimo poboljšanju života Srba u FBiH.

Lično poznajete i Njegovu Svetost Patrijarha Porfirija. Imali ste tu čast i blagoslov da ga ugostite u kući. Kakav je osjećaj kada vam za trpezom sjedi poglavar SPC. O čemu ste tada razgovarali sa njim?

Imao sam veliku čast da budem i u društvu patrijarha Pavla i patrijarha Irineja. Patrijarh Irinej je bio gost u mojoj kući, on je veliki srpski patrijarh kojeg su ljudi doživjeli drugačije, jer je teško biti patrijarh poslije Pavla. Patrijarha Porfirija poznajem još kao igumana manastira Kovilj gdje sam nerijatko išao.

Možete se pohvaliti da imate dobre odnose sa mnogim političarima u Srbiji? Kakvo je Vaše mišljenje o odnosu Srpske i Srbije?

Imam dobre odnose sa sve i jednim poitičarem koji radi u interesu srpskog naroda. Trenutna zvanična politika Srbije to radi i ekonomski i kultruno i na svaki drugi način. Za vrijeme pređašnjih vlasti, neke stvari su bile gurnute pod tepih, nismo mogli ni da obilježavamo bitne datume naše istorije, ratna dešavanja 90-ih itd. Dolaskom Aleksandara Vučića sve je izvađeno ispod tepiha, stavljeno na sto i fino ukrašeno pa sad možemo reći da se ponosimo što smo Srbi. Takođe, često poslovno putujem u inostranstvo i mogu reći i da je tu slika dosta promijenjena među običnim svijetom.

Ugledan ste privrednik, kao i Vaša porodica koja uspješno posluje više od 40 godina. Kakav je Vaš stav o povećanju minimalca?

Svako od nas zna da nam fali radne snage. Predsjednik Dodik je prvi pokrenuo priču o povećanju minimalca jer vidi šta se dešava, a poslovna zajednica to nije dočekala kako treba. Ja stojim iza svojih riječi, povećao bih plate radnicima. Nedostatak radne snage je vidljiv naročito u zanatskim oblastima. Recimo, ministar mi se javi na treći poziv, a keramičar, stolar, vodoinstalater se ne javljaju danima. Prema radnicima prvo morate pokazati poštovanje. Ljutim se kad pojedini političari potenciraju strane investitore. Oni nemaju osjećaja za radnike, ne zanima ih ni da li je mama bolesna, da li slavite, sahranjujete, važno je samo da radite. Mislim da treba pomoći domaćoj privredi da još stane na noge jer smatram da nije u toliko strašnoj situaciji.

(aloonline.ba)

Politika

BRUKA! Trivićkina uzdanica, SINDIKALAC I VATROGASAC diplomu srednje škole KUPIO U CAZINU!

Jovica Vukelić, član je Sindikata Bože Marića i Narodnog fronta Jelene Trivić i donedavno banjalučki vatrogasac – spasilac.

Na čestim pres konferencijama koje je sa sindikatom održavao, a uz podršku iz Skupštinskih klupa od strane Narodnog fronta hvalio se kako je nosilac raznih licenci i osposobljen za svašta nešto. Preskočio je Vukelić da objasni gdje je i kako završio srednju školu.

Jovica Vukelić je završio srednju školu ,,Vita plus” u Cazinu, čiju vjerodostojnost prema izvorima TOK televizije iz ozvora bliskim istražnim organima trenutno provjerava Kantonalna inspekcija i koja nije validna prema riječima našeg izvora.

Cazinska škola je zbog prodaje diploma Ministarstvo obrazovanja USK-a i zatvorilo.

Rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću od 07. jula 2023. godine potvrđena je optužnica protiv Admira Hadžipašića i Gorana Lalovića, organizatora kriminalne grupe, kao i osnivača Visoke međunarodne škole Cazin (op.a. i srednje škole koju je Vukelić ,,završio”), zbog krivičnog djela “Organizovani kriminal” iz člana 342. stav 3. Krivičnog zakona FBiH, a u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZ FBiH, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz čl. 382. KZ FBiH i pranje novca iz člana 272. KZ FBiH.

Podsjetimo, on je bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

Kažu da je znanje krhko, a patriotizam je očito jak pa je Vukelić po znanje potrčao u mrsku Federaciju i to u Cazin.

Nestručan za posao koji je radio

O kakvom vatrogascu je rječ govori i podatak da činjenica da u proteklih 20 godina nije imao više od 5 intervencija. Na nedavnom požaru Elektrokrajine bio je poslan da kontroliše stanje požarišta na Elektrokrajini i Hotelu Bosna te je prema pisanim izjavama komandira zbog njegovih propusta došlo do novog požara u kuhinji Hotela Bosna.

Sklon konfliktima

Nepoznati napadači su 2021. godine zapalili ispred porodične kuće u banjalučkom naselju Pobrđe „VW turan“ koji je koristio Jovica Vukelić, tada banjalučki vatrogasac.

Jovica Vukelić za Srpskainfo tada rekao da ne zna šta je mogao biti motiv paljevine, ali navodi da je u ranijem periodu dolazio u verbalni sukob sa komšijama.

Zbog svakodnevnih konflikta sa radnim kolegama svi komandiri vatrogasne brigade su tražili njegov premještaj od Šefa odsjeka za poslove Civilne zaštite.

Kolegi prijetio da bi mu silovao kćerke!

Jedan radni kolega je prijavio jer je izjavio da je ’91 da bi mu silovao kćerke, a njega prebio. Zbog navedenog događaja je intervenisala i policija te su uzimali izjave od njega i svjedoka, potvrđeno je za TOK TV.

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆ TVRDI “U 95 odsto lokalnih zajednica stranke opozicije izaći će sa ZAJEDNIČKIM KANDIDATOM”

Srpska demokratska stranka je bila domaćin sastanaka sa svim strankama opozicije jer je cilj da da imamo zajednički nastup u najvećem broju opština na lokalnim izborima, istakao je dr Milan Miličević, nakon sastanka delegacija Srpske demokratske stranke i Liste za pravdu i red.

“Sada slijedi nešto što treba da bude finale ovih razgovora a to je zajednički sastanak lidera opozicionih političkih partija. Ja ću u narednih desetak dana, razgovarati s njima pojedinačno, da napravimo sastanak i analizu gdje možemo a gdje ne možemo zajedno”, naglasio je Miličević i dodao:

“Moj stav je da u najvećem broju lokalnih zajednica, a rekao bih da je to 95% opština, možemo imati zajedničke kandidate za (grado)načelnike”, zaključio je Miličević, saopštio je SDS.

Nastavi čitati

Politika

“BANJA VRUĆICA” VIŠE NIJE VLASNIŠTVO SRPSKE, profitabilno preduzeće prešlo u RUKE PRIVATNIKA!

Kompanija „Sloboprom“, većinski vlasnik „Banje Vrućice“ Teslić, kupila je za 10,3 miliona KM udio Republike Srpske u ovom zdravstveno – turističkom centru.

Time je Srpska u potpunosti izašla iz vlasničke strukture ovog profitabilnog preduzeća, dok je „Sloboprom“ svoj udio povećao na 81,5 odsto.

Sa povezanom firmom „Pobjeda“, „Sloboprom“ ima ukupno 93,5 odsto akcija „Banje Vrućice“.
Vlasnik „Sloboproma“ Slobodan Ćurčić potvrdio je danas za Kapital da je kupio akcije IRB-a i PREF-a.

„Tačno je, kupili smo ponuđeni paket po cijeni od 1,69 KM po akciji, iako je nominalna cijena jedna maraka. Mislim da IRB ima razloga za zadovoljstvo sa ovom cijenom s obzirom na to da je ona mnogo veća od nominalne, ali i daleko veća od one koja je bila prije nego što smo mi ušli u „Banju Vrućicu“ “, rekao je Ćurčić, .

Govoreći o poslovanju „Banje Vrućice“ kaže da im 80 odsto prihoda dolazi iz Hrvatske i Slovenije.

„Trenutno gradimo bolnicu sa operacionim salama i to ćemo završiti i otvoriti tokom ove godine. U sastavu „Banje Vrućice“ je i hotel „Bistrica“ na Jahorini i tu takođe planiramo ući u rekonstrukciju, ali vjerovatno iduće godine“, kazao je Ćurčić

Podsjećamo, Investiciono – razvojna banka (IRB) RS i Društvo za upravljanje penzijskim rezervnim fondom (PREF) RS ponudili su na prodaju 18,1 odsto akcija ovog zdravstveno – turističkog centra koje su odmah našle kupca.

„Banja Vrućica“ obuhvata kompleks od četiri hotela – „Kardial“, „Posavina“, „Srbija“ i „Hercegovina“, sa oko 1.000 ležajeva, a tokom 2018. godine ZTC je kupio i „Etno selo Usora”.

PREPORUČENI SADRŽAJ

Nastavi čitati

Aktuelno