Connect with us

Banjaluka

SVE OSTALO SAMO NA PRIČI: Nijedan bager nije ni primijećen na lokaciji predviđenoj za ovaj projekat

Prošla je skoro godina i po dana otkako se, zbog ideje izgradnje ski-centra na Manjači, u Stričićima nadomak Banjaluke okupio najviši politički vrh Srpske, ali od tada, do danas, nijedan bager nije ni primijećen na lokaciji predviđenoj za ovaj projekat, vrijedan više od 60 miliona KM.

Kada će izgradnja početi, pitanje je koje smo poslali na više adresa, ali konkretnog odgovora nema. Na sceni je, naime, klasično prebacivanje vrućeg krompira iz jedne u drugu ruku.

“Molimo vas da se za više informacija o tome u kojoj je fazi projekat trenutno, obratite Olimpijskom centru ‘Jahorina’, koji je zadužen za realizaciju projekta”, rečeno nam je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

U OC “Jahorina”, s druge strane, kažu da je na potezu Vlada Srpske.

“Prijedlog projekta izgradnje spreman je i predstavljen javnosti. Sada se čeka finansiranje od strane Vlade Republike Srpske”, kažu za “Nezavisne novine” iz OC “Jahorina”.

A kada je, sredinom avgusta 2022. godine, u rodnom kraju Petra Kočića predstavljen master-plan izgradnje i strategije razvoja ski-centra na Manjači, izjave su bile poprilično ohrabrujuće.

Premijer Srpske Radovan Višković izjavio je tada da institucije Srpske realizuju značajne projekte, a jedan od njih je i ski-centar na Manjači. Rekao je i da banjalučka regija zaslužuje moderan ski-centar i turistički kompleks.

Tadašnja predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je izgradnja ski-centra na Manjači veoma ambiciozan projekat, ali i od izuzetnog značaja za stanovnike ovog kraja.

“Vjerujem da će ovo biti moderan ski-centar koji će donositi dobit ovom kraju i Srpskoj”, navela je tada Cvijanovićeva.

Tadašnji srpski član Predsjedništva BiH i aktuelni predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je tada da su institucije Republike Srpske ozbiljne u namjeri da realizuju projekat izgradnje ski-centra na Manjači, koji će biti kvalitetna turistička destinacija. Dodik je kazao da Vlada Srpske stoji iza ovoga projekta i da je dala saglasnost OC “Jahorina” da krene u realizaciju.

Od tada je prošlo više od 17 mjeseci. U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske podsjećaju da je Vlada Republike Srpske usvojila u avgustu 2022. godine informaciju o izgradnji ski-centra Manjača, a zvaničan projekat predstavljen je javnom prezentacijom istog mjeseca.

“Prema informacijama koje su tada saopštene, procijenjena vrijednost projekta je 53.360.000 KM bez PDV-a i odnosi se na troškove projektovanja i izgradnje ski-centra”, podsjećaju iz resornog ministarstva.

Kako dodaju, planirana površina ski-centra odnosi se najvećim dijelom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 75.000 kvadratnih metara, zatim instalacije i ljetni sadržaj.

“Prema planiranom rješenju ski-centra Manjača predviđen je jedan isklopivi šestosjed, pokretna traka, dvije osnježene ski-staze, sistem za osnježavanje sa jezerom, osvjetljenje staza, ambulanta, biciklistička i šetačka staza, upravna zgrada, parking i drugi prateći sadržaj”, rekli su iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske za “Nezavisne novine”.

Kažu i da, sa aspekta turizma, Banjaluka, kao najveći grad Srpske i kao njen administrativni centar, svakako privlači turiste, o čemu govore i brojke o posjetama ovom gradu, ali je uvijek potrebno dodatno ulaganje i unapređenje ponude kako bi se turisti koji jednom dođu ponovo vratili.

“Brojke koje smo dobili kroz projekat vaučera pokazuju da Banjaluka nije bila čest izbor korisnika vaučera, te vjerujemo da će se razvojem ski-centra na Manjači povećati i primamljivost ove destinacije domaćim gostima, ali i gostima iz inostranstva, kojih i sada ima – ali će se proširenjem spektra ponude na ovaj način proširiti i raznolikost turista koji dolaze u naš grad”, navode iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Kako dodaju, uz ulaganja i razvoj ove destinacije, neophodno je raditi i na uvezivanju ponude Banjaluke sa okolnim opštinama – Šipovom, Mrkonjić Gradom, Ribnikom, Kneževom i drugim “komšijskim” lokalnim zajednicama, kako bi turisti koji dođu svoj odmor provodili što kvalitetnije i ostajali što duže.

“Projekat razvoja Manjače svakako je korak naprijed ka razvoju turizma u ovoj regiji, posebno ako uzmemo u obzir prostranstvo i ljepote kojima ova planina raspolaže, ali i kulturno-istorijsku vrijednost ovog lokaliteta”, navode iz ovog ministarstva.

S druge strane, mještani Manjače s kojim smo juče razgovarali poprilični su skeptici.

“Ma kakav, ništa još nije rađeno i pitanje je hoće li”, rekla je za “Nezavisne novine” jedna mještanka Stričića.

Banjaluka

NAKON CJELODNEVNOG ZASJEDANJA! Skupština Grada nastavlja sutra sa radom

Nastavak 26. sjednice Skupštine grada Banje Luke zakazan je za sutra, 28. februar sa početkom u 9.00 časova.

Nakon današnjeg cjelodnevnog zasjedanja, usvojen je dnevni red i završena je diskusija po dvije tačke dnevnog reda.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je ovo još jedna u nizu teških i iscrpljujućih sjednica tokom kojih su ponovo odbijene tačke značajne za svakodnevni život građana Banje Luke.

-Iza nas je još jedna iscrpljujuća i bizarna sjednica, na kojoj su po nalogu SNSD – a odbijene tačke koje se odnose na životne teme. Odbijena je odluka da se obezbijedi besplatan i povoljniji javni prevoz. Odbijena je i odluka za povećanje subvencija za privatne vrtiće, ali i odluka da se borimo da kladionice i kockarnice ne budu smještene u blizini škola – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da su pokušali spriječiti i da se tačka za rješavanje vodosnabdijevanja sa sistema Banjica stavi na dnevni red.

-Iako je prijedlog za pitanje sistema Banjica na kraju stavljen na dnevni red, uvjeren sam da će SNSD učinite sve da to ne bude usvojeno. Ovo su sve životne teme i zaista je bizarno da neko odbija odluke od životne važnosti za građane – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da će pozvati na zajedničku borbu penzionere, ali i sve ostale građane kojima su ovakvim odlukama uskraćena mogućnost da ostvare neka prava i da dobiju neke povoljnije i bolje uslove.

Naime, tokom današnjeg zasjedanja odbornici su imali višečasovnu raspravu o dnevnom redu, koji je usvojen tek u kasnim poslijepodnevnim časovima. Okončali su i diskusiju o statusu zaposlenih u Gradskoj upravi, dok će se u nastavku ovog zasjedanja zakazanom za sutra – pred odbornicima, između ostalog, naći odluka o podršci u liječenju omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tipa 1, prijedlog trajnog rješenja pitanja vodosnabdijevanja sa sistema „Banjica“, te program dodjele subvencija poslovnim subjektima u Banjoj Luci za 2024. godinu. Osim toga, gradski parlamentarci razmatraće i više tačaka koje se odnose na produžetak zakupa pod posebnim uslovima, kao i odluke o utvrđivanju naziva za više ulica.

Nastavi čitati

Banjaluka

MILANOVIĆ IZRAZIO DUBOKO NEZADOVOLJSTVO, zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice

Nakon što je dnevni red usvojen, odbornici Skupštine grada Banjaluka počeli su raspravljati o Informaciji o statusu radnika zaposlenih u Gradskoj upravi.

Dragan Milanović, odbornik PDP-a, izrazio je nezadovoljstvo zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice. Kritikovao je predsjednika Skupštine zbog pokušaja manipulacije Poslovnikom, naglašavajući nedostatak pripreme za diskusiju. Milanović je istakao da je očekivao pisani materijal i jasnije smjernice za raspravu te da je postupak vođenja sjednice nedorečen i besmislen. Kritikovao je i nedostatak uključivanja drugih tačaka koje su trebale biti na dnevnom redu.
– Mi smo trebali dobiti pisani materijal, niti su se stekli uslovi da diskutujemo, jer ne znamo o čemu da diskutujemo i kako ste vi planirali voditi ovu diskusiju. Ja mislim da ste ovo nakaradno krenuli, ovo nema smisla. Tačka je važna, a mi moramo da se držimo Poslovnika. Zna se ko može predložiti tačku. Vi ste prekršili Poslovnik stavljajući ovu tačku, a 28 tačaka niste uvrstili u dnevni red iako smo imali materijale, rekao je Milanović.

Predsjednik Skupštine, Ljubo Ninković, odgovorio je kako je tražio pripremu materijala, ali da ga nije dobio. Najavio je da će dati riječ predstavnicima Sindikata uprave koji su pozvani na sjednicu.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ OGORČEN “Đajićevi odbornici ODBILI SUBVENCIJE za privatne vrtiće, KOLEKTORE, VEĆE TAKSE ZA KLADIONICE”

-Đajićevi odbornici su upravo odbili prijedlog povećanja subvencija za privatne vrtiće za svako dijete kao i prijedlog povećanja taksi kladionicama i kockarnicama koje posluju u blizini škola do nivoa da ne mogu finansijski biti održivi što bi dovelo do zatvaranja objekata.
Takođe, po ko zna koji put odbili su prijedlog o neradnoj nedjelji, izgradnju kolektora otpadnih voda i sve ono što je korisno za naše građane, mlade ljude i djecu, napisao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenoj mreži X.

-Njihova politika je politika odbijanja i destrukcije, koja će im se u oktobru vratiti kao bumerang, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno