Connect with us

Politika

SVI ZA TRANSPARENTNE IZBORE, ali po njihovim uslovima

Predstavnici stranaka u Narodnoj skupštini RS podržavaju uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH, ali isto tako dio njih imao je šta da doda na predložene ideje.

Skeniranje glasačkih listića, otisak prsta, provlačenje ličnih karata, te automatsko dostavljanje rezultata, trebalo bi, po najavama, da unaprijede izbore u BiH, a da li će se to i desiti, pokazaće pilot-projekat Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kojim je planirano da ove tehnologije budu instalirane na narednim lokalnim izborima na 165 biračkih mjesta u 64 lokalne zajednice u BiH.

Pored ovoga, opozicija u Srpskoj nastavlja i da zagovara da se na svim glasačkim mjestima uvede i obavezan video-nadzor.

Za uvođenje svega navedenog u potpunoj mjeri biće neophodne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, a za tako nešto, kako su u više navrata poručili iz Delegacije EU u BiH, ima vremena uz političku volju.

Iz vladajućeg SNSD-a, pored poruke da jesu za nove tehnologije, navode i da izmjene Izbornog zakona BiH nisu samo tehničko pitanje, već su na neki način i ustavno pitanje, podsjetivši na stav hrvatske strane koja čini vlast.

Ali, ne slažu se ni sa stavom da vremenski rokovi dozvoljavaju izborne reforme.

“U ovom trenutku, kada govorimo o vremenskim rokovima, mislim da je nametanje nekih zakonskih rješenja jedino što je ostalo, a to je za nas neprihvatljivo, posebno ako te zakone treba da nametne neko ko nelegalno radi i djeluje u BiH”, istakao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a.

“SNSD je kao najveća i najorganizovanija partija uvijek za bilo šta što će doprinijeti da rezultati izbora odgovaraju glasovima birača. Nove tehnologije svakako jesu pomoć u samom procesu glasanja, ali one nose i određene vrste opasnosti da se iz jednog mjesta može upravljati samim izbornim procesom. Lično sam za što veću kontrolu izbornog procesa i da se zaista broji onako kako građani glasaju, ali moramo biti pažljivi, jer svi znamo koliki je uticaj stranaca na procese ovdje”, dodao je on.

Ni predstavnici Demosa i Socijalističke partije RS nemaju ništa protiv ove ideje.

“Ja sam definitivno za ovo, smatram da će to sigurno pojednostaviti izborni proces”, kazala je Suzana Gašić, poslanica Demosa, dok je Srđan Todorović, predsjednik Kluba poslanika SP – NDP – SNP, naveo da novim tehnologijama treba da se spriječe propusti kojih je bilo u dosadašnjim izborima.

“Hiljadu puta napiši ‘da’. Mi smo za nove tehnologije i to posebno odgovara manjim strankama”, jasan je bio i Dragan Galić, šef Kluba poslanika NPS – PUS – Prva SDS.

Nove tehnologije su prioritet izbornog procesa i za opoziciju u Srpskoj, čiji su lideri još jednom ponovili da nema fer izbora bez skenera i video-nadzora.

“Da na svakom biračkom mjestu birač ima zaštićen svoj glas. Skeneri, biometrija, video-nadzor, tajno glasanje”, kazao je Milan Miličević, prvi čovjek SDS-a.

Međutim, on smatra da ideja CIK BiH o pilot-projektu za lokalne izbore nije dobra.

“Mislim da je iracionalno praviti pilot-projekat. Ne možete parcijalno praviti poštene izbore, izbori su pošteni ili nisu pošteni. To nećemo prihvatiti. Od prvog dana, Izborni zakon mora da onemogući fiktivno prijavljene političke partije ili nezavisne kandidate koji iza sebe nemaju ljude ni članstvo, a samo služe za prodaju mjesta u biračkim odborima”, poručio je on.

Njegov kolega iz PDP-a Branislav Borenović navodi da je BiH potreban novi Izborni zakon jer se samo tako društvo može sačuvati od anarhije, a građani biti sigurni da je njihov glas ispravan.

Nebojša Vukanović, predsjednik Kluba poslanika Za pravdu i red, dodao je da je cilj vlasti da opstruiše tehničke izmjene Izbornog zakona, a da im u tome podršku daju stranci, kao što su prihvatili rezultate prethodnih izbora.

I iz poslaničke grupe Pokret za državu poručuju da će oni podržati sve ono što će donijeti transparentnost izbora i spriječiti već dokazane izborne manipulacije.

“Ako će ovo rezultirati time da će spriječiti da u vlast bude izabran makar jedan predstavnik koji je to pokušao na manipulatorski način, isplati se ići u ovo, bez obzira na to koliko košta”, rekao je Mirsad Duratović iz ove poslaničke grupe.

Podsjećanja radi, i sve stranke u Parlamentu FBiH, izuzev HDZ BiH, podržale su predloženu Deklaraciju o uvođenju modernih tehnologija u izborni proces.

Ali, i oni smatraju da nove tehnologije treba da se uvedu u svim jedinicama lokalne samouprave, a ne samo u pojedinim.

Politika

Od aerodroma Trebinje NEMA NIŠTA

Otvaranje avionske linije Beograd-Mostar i izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je to povoljna prilika za Trebinjce i Hercegovce da jeftino i brzo stignu do Beograda i Srbije, još je jedna potvrda da od famoznog aerodroma Trebinje nema ništa.

To tvrdi lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Podsjetio je na izjavu gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, nakon sastanka u Beogradu sa ministarkom Zoranom Mihajlović, uoči lokalnih izbora 2020. godine, da će već 2021. godine iz Trebinja poletjeti prvi avioni.

-Prošle su četiri godine, a nije se uradilo apsolutno ništa, osim crtanja par strelica po seoskom putu u Taleži pred izbore, i što je ponovo osnovano Javno preduzeće Aerodrom Trebinje kako bi se trošio budžetski novac. Bilo je mnogo obećanja, najava, novih datuma i velikih izjava, a pitanje je do kada će na ovoj priči, kao i drugim prevarama, vlast iznova dobijati glasove naivnih Hercegovaca i Trebinjaca – prokomentarisao je Vukanović, prenosi Srpskainfo.

Nastavi čitati

Politika

ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbija će pomoći Bileći

Predsjednik Srbije Aleksnadar Včuić, koji je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom posjetio Bileću, rekao je da će Srbija pomoći ljudima u ovoj hercegovačkoj opštini jer joj je svaki dio srpskog naroda podjednako važan, ma gdje bio.

“Sa predsednikom Dodikom u junačkoj Bileći. Razgovaramo sa ljudima o tome kako žive, šta im je potrebno i šta misle o svemu onome što pred celim srpskim narodom stoji kao jedan od najvećih izazova do sada”, naveo je Vučić.

On je dodao da su mu Bilećani, “hercegovački rječiti i otvoreni”, govorili o svom viđenju situacije, o ljubavi prema matici i spremnosti da podrže Srbiju u ovim teškim vremenima.

“Srbija će pomoći i njima, jer nam je svaki deo našeg naroda podjednako važan, ma gde živeo. Neizmerno zahvalan na toplom dočeku i ogromnoj ljubavi koju su pokazali prema Srbiji”, naveo je Vučić na “Instagramu”.

Doik, Vučić i premijer Republike Srpske Radovan Višković jutros su u Bileći razogovarali sa načelnikom opštine Veselinom Vujovićem.

Zvaničnike Republike Srpske i Srbije po dolasku u Bileću dočekao je veliki broj građana, kao i djeca iz vrtića “Budćnost” obučena u narodne nošnje.

Dodik, Vučić i Višković danas će boraviti u Mostaru gdje će prisustvovati svečanom otvaranju 25. Međunarodnog sajma privrede.

Vučić od juče poslije podne boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH.

Nastavi čitati

Politika

LAJČAK NAKON RAZGOVORA SA DODIKOM “Treba iskoristiti trenutak i staviti BiH NA PRVO MJESTO”

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je da je na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Mostaru naglasio da lokalni akteri moraju da stave BiH na prvo mjesto.

“Tokom boravka u BiH razgovarao sam sa Miloradom Dodikom o njegovom viđenju trenutne situacije. Naglasio sam jedinstven pozitivan momenat u EU i da lokalni akteri moraju da doprinesu maksimalno da se iskoristi ovaj trenutak i da se BiH stavi na prvo mjesto”, naveo je Lajčak na platformi “X”.

Lajčak je naveo da je razgovarao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

“Razgovor sa Čovićem bio je uviđajan, pričali smo o potrebi da se ubrza integracija BiH u Evropsku uniju. Uvjeren sam da preostali izazovi mogu da se prevaziđu”, napisao je Lajčak.

Nastavi čitati

Aktuelno