Connect with us

Hronika

SVJESNO ILI NE? Predmet protiv krim tehničara u slučaju “DRAGIČEVIĆ” ulazi u zastaru, tužilaštvo tvrdi: “MI NISMO ODGOVORNI”

U predmetu u kojem su optuženi kriminalistički tehničari PU Banjaluka Mikica Marjanac i Zoran Bošnjak, optuženi za sprečavanje dokazivanja u slučaju David Dragičević, 26. marta ove godine nastupiće zastara!

Nastavak glavnog pretresa protiv dvojice optuženih zakazan je za 15. mart 2024.godine, a zastarjelost u ovom krivičnom predmetu nastupa desetak dana kasnije.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka oglasilo se danas o ovom slučaju, a podvučeno je da su u pomenutom krivičnom predmetu blagovremeno preduzimali sve procesne radnje.

“Okružno javno tužilaštvo Banjaluka ne može se smatrati odgovorno za potencijalno nastupanje zastarjelosti krivičnog gonjenja”, istakli su.

Optužnicom se Marjancu i Bošnjaku na teret stavlja da su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije, skinute s Davidovog tijela i prebačene u depozit PU Banjaluka u prostoriju za sušenje predmeta, odakle su nestale.

Osnovni sud Banjaluka je ranije u dva navrata oslobađao ovaj dvojac spomenutih optužbi, ali je Okružni sud Banjaluka oba puta ukinuo oslobađajuće presude i predmet vraćao na novi postupak.

Iz OJT Banjaluka danas su taksativno nabrojali sve što se dešavalo u ovom predmetu.

Naveli su da je optužnica podignuta 7. septembra 2018.godine.

“Ovo tužilaštvo je istragu protiv Marjanca i Bošnjaka okončalo prije zakonom predviđenog roka za okončanje istrage. Osnovni sud u Banjaluci je predmetnu optužnicu potvrdio 14. septembra 2018. godine”, naveli su.

Glavni pretres pred Osnovnim sudom u Banjaluci započeo je 17. juna 2021.godine, a okončan 26. januara 2022.godine.

Prvi put su dvojica optuženih oslobođeni u januaru 2022.godine, a u aprilu iste godine tužilaštvo Banjaluka je uložilo žalbu.

U novembru iste godine Okružni sud u Banjaluci je prvi put ukinuo presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

“Nakon ukidanja prvostepene presude 27. marta 2023.godine bio je zakazan glavni pretres na koji nisu pristupili Bošnjak i njegov branilac, a nakon što je Osnovnom sudu dostavljena medicinska dokumentacija za optuženog Bošnjaka po naredbi suda izvršeno je sudsko –medicinsko- psihijatrijsko vještačenje optuženog, sa ciljem utvrđivanja opravdanosti njegovog izostanka na glavnom pretresu kao i mogućnosti da aktivno učestvuje na glavnom pretresu. Vještak se izjasnio da je optuženi Bošnjak sposoban da učestvuje”, istaknuto je.

Tužilaštvo podsjeća da je potom Osnovni sud 26. maja 2023.godine ponovo donio oslobađajuću presudu, a tužilaštvo ponovo uložilo žalbu da bi Okružni sud u Banjaluci u decembru 2023.godine ukinuo i tu presudu i predmet vratio na novi postupak.

“Glavni pretres održan je 26. februara 2024.godine, na kojem je branilac optuženog Bošnjaka stavio zahtjev za izuzeće postupajućeg tužioca, a kako bi ga predložio za saslušanje u svojstvu svjedoka. Vršilac dužnosti glavnog okružnog javnog tužioca Banja Luka, odbacio je zahtjev kao nedozvoljen”, naveli su iz OJT Banjaluka.

Inače, postupajući tužilac u ovom predmetu je Dalibor Vrećo.

Dodaje se i da su na posljednjem ročištu usvojeni prijedlozi odbrane Bošnjaka da se salušaju još dva svjedoka koji su već ranije saslušani tokom prvostepenog postupka, a prihvaćen je i prijedlog odbrane da se sasluša svjedok koji ranije nije bio saslušan.

David Dragičević je nestao u noći 17. na 18. mart 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave “Kastel” u Banjaluci.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je ovaj slučaj okvalifikovalo kao ubistvo, a predmet je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Hronika

NEVJEROVATNO! Žena iz Gradiške uhapšena sa 49 kilograma droge!

Draženka Ugrenović (46), medicinska sestra iz Gradiške, uhapšena je u Hrvatskoj nakon što je policija kod nje pronašla 49 kilograma marihuane, ekskluzivno saznaje ATV.

Ugrenovićka je uhapšena prošle sedmice kada su pripadnici MUP-a Hrvatske, na autoputu prema Sloveniji, zaustavili automobil kojim je upravljala i u njemu otkrili veliku količinu droge.

Medicinska sestra je odmah uhapšena i prema nezvaničnim informacijama određen joj je istražni pritvor zbog sumnje da je počinila krivična djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogom. MUP Hrvatske zvanično se nije oglašavao o ovom hapšenju i detalji akcije zasada nisu poznati.

Sinovi pod istragom zbog prodaje droge
Inače, uhapšena Draženka majka je Veljka i Marka Ugrenovića koji su zbog trgovine drogom hapšeni u Republici Srpskoj. Veljko je uhapšen u akciji ”Storidž 2” koja je sprovedena u decembru 2021. godine na osnovu informacijama iz aplikacija ”Skaj” i ”Anom”. Marko je prošli mjesec uhapšen u akciji ”Roma” u Prijedoru i od tada se nalazi u pritvoru.

Istragu za akciju ”Storidž” vodi Tužilaštvo BiH i njome je obuhvaćeno više od 20 osoba, ali optužnica još nije podignuta. Veljko je, kao i većina osumnjičenih, u pritvoru proveo šest mjeseci i u junu 2022. je pušten da se brani sa slobode.

Drogu krijumčarili u Evropsku uniju
Predmet se pred Sudom BiH vodi kao ”Veljko Ugrenović i drugi”, a grupi se na teret stavlja krijumčarenje veće količine ”skanka” iz Albanije i Crne Gore u BiH, koja je zajedno sa oružjem skladištena u Gradišci. Sumnja se da su dio droge osumnjičeni preprodavali u BiH, dok su veći dio prepakivali i krijumčarili prema Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Njemačkoj.

To su, kako se navodi u tužilačkim spisima, činili vozilima koja su imala namjenski ugrađene bunkere za skrivanje droge. U akciji je otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane, oduzeto je oko 100.000 KM, oružje i 11 skupocjenih vozila, piše ATV.

Otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane
Istragu u predmetu ”Roma” vodi Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru, a osim Marka Ugrenovića osumnjičeno je još 13 osoba. Tokom akcije policija je u selu Kozaruša otkrila laboratoriju za vještački uzgoj marihuane sa 209 stabljika indijske konoplje.

Zaplijenjeno je i 18,6 kilograma marihuane, 1,24 kilograma kokaina, 790 grama hapšiša, oružje i drugi dokazi. I taj predmet se nalazi u fazi istrage, a grupa se sumnjiči da su od početka 2023. do 23. aprila ove godine bavili proizvodnjom i prometom droge na području Prijedora.

Nastavi čitati

Hronika

TEŠKA NESREĆA U KANJONU TIJESNO! Saobraćaj u potpunosti OBUSTAVLJEN

Teška saobraćajna nesreća se dogodila u kanjonu Tijesno kod Banjaluke. Saobraćaj je u potpunosti blokiran.

Hitna je na mjestu nesreće.

Kako saznajemo prema nezvaničnim informacijama jedna osoba poginula.

Prema nezvaničnim informacijama u nesreći su učestvovali “Lada” i “Mercedes”.

— Danas oko 16,55 casova prijavljeno je da se na magistralnim putu MI – 101 Banjaluka – M.Grad, u mjestu Rekavice, dogodila saobracajna nezgoda u kojoj su ucestvovala dva putnicka vozila. Na licu mjesta nalaze se policijski sluzbenici i sijedi vrsenje uviđaja kojim ce rukovoditi dezurni tuzilac OJT Banjaluka. Na navedenoj dionici puta saobracaj je obustavljen i preusmjerava se na alternativne putne pravce – izjavili su iz Policijske uprave Banjaluka.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Hronika

BANJALUČANIN UHAPŠEN ZBOG NASILJA U PORODICI: Oduzeti mu pištolj i automatska puška

Banjalučanin V.S. uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivična djela nasilje u porodici i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Kako je potvrđeno iz policije, prilikom postupanja po prijavi nasilja u porodici, njihovi službenici su kod V.S. pronašli i uz potvrdu oduzeli pištolj marke “Zastava”, kalibra 7,65 mm i automatsku pušku kalibra 7,62 mm sa dva pripadajuća okvira i 89 komada muncije.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Nastavi čitati

Aktuelno