Connect with us

Republika Srpska

Tenisko čudo iz Gradiške: Tea ponovo očarala Evropu

Teniski dragulj iz Gradiške, Tea Kovačević sa nepunih 13 godina nastavila je da pomjera granice.

Ovaj put jedna od najtalentovanijih teniserki Evrope je osvojila Tenis Evropa turnir do 16 godina u Albaniji. Tako je postala prva juniorka Bosne i Hercegovine kojoj je to sa nepunih 13 godina uspjelo.

Na putu do finala Tea je pobijedila dvije najbolje Grkinje u U16 kategoriju, u četvrtfinalu Despojnu Koskinu, a u polufinalu Mirto Proimaki sa 6:4,6:1. U finalnom meču Tea je nadjačala izvrsnu Belgijanku Selin Vajnen sa 6:4,6:2 i tako ponovo ispisala istoriju bh. sporta.

Zanimljivo je da je Tea u Tirani igrala i finale dublova, ali je sa partnericom iz Rusije Alinom Sogomonian tijesno izgubila taj meč sa 7:6, 6:3. Tea je već odavno postavila nove standarde i oborila sve moguće rekorde u juniorskom tenisu, a ovaj zadnji je kao šlag na tortu. Treba napomenuti i to da je prošle sedmice „mala aždaja“ uspjela da se domogne još jednog finala Tenis Evrope U16 kategorije, ali je to finale izgubila od Slovakinje Sofije Barhacove. U Tirani je pak otišla korak dalje i podigla veliki šampionski pehar.

Tea je tako nastavila da podiže nedostižne standarde u našoj teniskoj istoriji koji do sada nisu viđeni i sigurno iz kategorije u kategoriju igra sve dominantniji tenis i vodi se za jednu od najboljih teniserki svijeta do 16 godina, dok je u konkurenciji do 14 godina odavno u samom vrhu, iako nema još ni 13 punih godina.

Republika Srpska

U Srpskoj rođeno 18 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 18 beba – osam djevojčica i deset dječaka.

U Banjaluci je rođeno devet beba, u Doboju četiri, u Istočnom Sarajevu i Prijedoru po dvije i u Zvorniku jedna, rečeno je Srni u porodilištima.

U porodilištu u Banjaluci rođene su tri djevojčice i šest dječaka, u Prijedoru po jedan dječak i djevojčica, u Doboju jedan dječak i tri djevojčice i u Istočnom Sarajevu dva dječaka i u Zvorniku jedna djevojčica.

Nije bilo rođenih beba u porodilištima u Bijeljini, Trebinju i Nevesinju, dok podaci iz bolnica u Gradišci i Foči nisu bili dostupni.

Nastavi čitati

Republika Srpska

U Srpskoj rođeno 12 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 12 beba – pet djevojčica i sedam dječaka.

Dvije bebe rođene su u banjalučkom porodilištu, četiri u Doboju, te po jedna u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Prijedoru, Trebinju, Zvorniku i Gradišci, potvrđeno je Srni u porodilištima.

U Banjaluci su rođena dva dječaka, u Doboju jedan dječak i tri djevojčice, u Istočnom Sarajevu i Zvorniku po jedna djevojčica, a u Prijedoru, Bijeljini, Trebinju i Gradišci po jedan dječak.

U porodilištu u Nevesinju nije bilo poroda, a podaci za porodilište u Foči nisu saopšteni.

Nastavi čitati

Republika Srpska

Vode Srpske: Sava u blagom porastu zbog protoka vodenog talasa iz Slovenije i Hrvatske

Zabilježeno je osjetno opadanje vodostaja svih glavnih vodotoka u Republici Srpskoj, osim rijeke Save koja je u blagom porastu na svim vodomjernim stanicama (Gradiška, Srbac, Rača), zbog protoka vodenog talasa iz Slovenije i Hrvatske i pritoka Save na našem području, navedeno je u saopštenju Voda Srpske.

“Na vodomjernoj stanici u Gradišci izmjeren je vodostaj rijeke Save od 721 centimetara, čime je premašena kota redovne odbrane od poplava (700 centimetara). Preventivno su, prema ranijim rješenjima Јavne ustanove ‘Vode Srpske’, trenutno i dalje na snazi mjere vanredne odbrane od poplava za poplavno područje Dubičke ravni, i mjere redovne odbrane od poplava za poplavno područje Lijevče polja i Srbačko-nožičke ravni“, stoji u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je u Novom Gradu izmjeren vodostaj rijeke Une od 389 centimetara, što je znatno manja vrijednost u odnosu na jučerašnje mjerenje u 9.00 časova (462 centimetara).

“Očekuje se dalje opadanje i stabilizacija vodostaja rijeke Une“, poručuju iz “Voda Srpske“.

Kako dodaju, u Prijedoru je izmjeren vodostaj rijeke Sane od 297 centimetara, što je znatno manja vrijednost u odnosu na jučerašnje mjerenje u 9.00 časova (367 centimetara). Očekuje se dalje opadanje i stabilizacija vodostaja rijeke Sane.

“Zabilježeno je i opadanje i stabilizacija vodostaja i drugih glavnih vodotoka u Republici Srpskoj: Vrbas, Bosna, Drina i Trebišnjica sa pritokama, osim rijeke Save gdje se i u narednih dva do tri dana očekuju povišeni vodostaji zbog prolaska vodenog talasa“, zaključeno je u saopštenju “Voda Srpske“.

Nastavi čitati

Aktuleno