Connect with us

Svijet

TRAMPOVA OBEĆANJA: Zabrana ulaska muslimanima, kraj slanja američkog blaga Ukrajini

Masovne deportacije, zabrana ulaska za muslimane, tarife na svu uvoznu robu – to su pitanja na koja se fokusira Donald Tramp, lider u trci republikanaca za predsedničku nominaciju uprkos krivičnim postupcima koji se protiv njega vode, dijametralno su različita od onih na koja se fokusira aktuelni predsjednik Džo Bajden.

“Glas Amerike” prenosi analizu “AP” da će, ako se ostvare, Trampovi planovi označiti velike promjene u državnoj upravi, čak i veće nego u prvom mandatu. Prve četiri godine Trampa obilježili su haos, unutrašnje borbe i brojne predsjedničke uredbe koje su poslije poništavali sudovi.

Evo šta sada najavljuje Tramp ako dođe na vlast.

Tramp obećava da će pokušati da otpusti desetine hiljada zaposlenih u državnoj upravi jer želi da “totalno uništi duboku državu”.

To će pokušati da uradi uz pomoć uredbe koju je donio 2020. poznate kao “Raspored F”, koja mu omogućava da premjesti na druga radna mjesta veliki broj radnika. Fokus će mu, kako je najavio, biti na “korumpiranim birokratama u sistemu pravosuđa, nacionalnoj bezbjednosti i obavještajnim službama”.

Pretpostavlja se da bi mete mogle da budu zaposleni u FBI-u i pravosuđu koji su uključeni u krivične postupke protiv Trampa.

Takođe želi da se obračuna sa onma koji novinarima dostavljaju informacije. Najavio je i da će zaposleni u državoj upravi morati da prolaze novu obuku.

Granica SAD i Meksika
Tramp je obećao da će ako dođe na vlast “momentalno zaustaviti invaziju na južnoj granici SAD” i okončati ilegalnu imigraciju.

Dio tog plana je, kako kaže, najmasovnija deportacija u američkoj istoriji, usmjerena na ilegalne imigrante – posebno na one koji imaju “simpatije prema džihadu”. Najavio je i da će ukinuti studentske vize onima koji imaju anti-američke i anti-semitske stavove.

U pokušaju da obezbijedi granicu SAD i Meksika, Tramp kaže da će tamo rasporediti desetine hiljada vojnika koji su trenutno u inostranstvu, kao i da će neke federalne agente – poput onih iz Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) i FBI-a, prebaciti u graničnu službu. Obećava i još zida na granici.

Bivši predsjednik želi da ponovo uvede zabranu ulaska muslimanima iz sedam zemalja u SAD, koja je već bila na snazi kad je bio na vlasti. Poslije napada Hamasa na Izrael, obećao je da će uvesti “ideološku proveru” za imigrante. Cilj mu je da se zabrane “opasni ludaci, hejteri, rasisti i manijaci” i oni koji su “naklonjeni radikalnim islamističkim teroristima i ekstremistima”.

Tramp kaže da će ukinuti praksu dobijanja američkog državljanstva po rođenju za one koji su u SAD ileaglno. Odnosno, da bi dijete dobilo državljanstvo po rođenju, barem jedan roditelj mora biti državljanin ili da bude u SAD po legalnoj osnovi.

Trgovina
Ako dođe na vlast, Tramp obećava da će uvesti tarife od 10 odsto na skoro svu uvoznu robu, a trgovci će plaćati veće kazne ako budu kršili postojeće propise.

Apelovaće na Kongres da usvoji “Trampov akt o recipročnoj trgovini” čime se predsjedniku daju ovlašćenja da uvede tarife onim zemljama koje su Americi to uvele.

Veliki dio agende fokusiran je na Kinu.

Tramp je predložio četvorogodišnji plan za potpuno ukiranje kineske uvozne robe, uključujući osnovne namirnice, elektroniku, lijekove i čelik. Želi da kineskim kompanijama zabrani da u SAD posjeduju važnu infrastrukturu u sektorima energetike, tehnologije, poljoprivrede. Tvrdi da će naterati kineske vlasnike da prodaju imovinu koja “dovodi u opasnost nacionalnu bezbjednost SAD”.

Spoljna politika
Tramp najavljue da će i prije inauguracije okončati rat Rusije i Ukrajine. To podrazumjeva i zaustavljanje “neprekidnog slanja američog blaga Ukrajini”. Tramp kaže da će od evropskih zemalja tražiti da Americi nadoknade troškove dopunjavanja potrošenih zaliha.

Nije precizirao da li će insistirati da se Rusija povuče iz Ukrajine, sa teritorija koje je okupirala.

Kaže da će stajati uz Izrael koji je u ratu sa Hamasom i da će podržati pokušaje Izraela da “uništi” militante. Tramp najavljuje da će ponovo “fundamentalno preispitati” svrhu i misiju NATO-a.

Prava transrodnih osoba
Tramp je izjavio da će od Kongresa tražiti da usvoji zakon prema kojem postoje “samo dva pola” data na rođenju.

Bolnice koje rade hormonske terapije i operacije promjene pola više neće dobijati sredstva iz federalnog budžeta, jer neće ispunjavati federalne standarde o zaštiti zdravlja i bezbjednosti.

Tražiće od Kongresa da zabrani hormonske ili hiruške intervencije za transrodne maloljetnike. Ljekari obično vode maljoletnike kroz terapiju prije medicinske intervencije i hormonske terapije su mnogo češće nego operacije. U SAD su dostupne više od decenije i odobravaju ih sve velike zdravstvene organizacije – poput Američkog medicinskog udruženja.

Energetika
Trampov cilj je da SAD imaju najjeftiniju struju od svih zemalja na svijetu, uključujući i Kinu.

Kaže da bi podržao bušenje nafte na javnom zemljištu i da bi ponudio poreske olakšice proizvođačima gasa, uglja i nafte. Time bi poništio politiku Bajdenove administracije da se podstiče upotreba električnih automobila i propišu nove granice zagađenja – koje bi zahtjevale da do 2030. godine najmanje 54 odsto vozila u SAD budu električna.

Tramp ponavlja da će istupiti iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama i da će ukinuti propise Bajdenove administracije koji se odnose na sijalice, šporete na gas, mašine za pranje sudova i određeni tip tuševa.

Obrazovanje
Bivši predsednik je obećao da će zatvoriti Sekretarijat za obrazovanje, ali i dalje želi da ima uticaj na lokalne školske distrikte i koledže.

Predlaže da se iz federalnog budžeta daje novac onim državama i školskim distriktima koji ukinu postojeću zaštitu od otpuštanja za nastavnike, usvoje princip nagrađivanja nastavnika po zasluzi i odobre direktan izbor direktora škola od strane roditelja.

Tramp kaže da bi ukinuo finansiranje školama koje traže obaveznu vakcinaciju i nošenje maski, kao i da bi promovisao molitve u javnim školama. Borio bi se za takozvano “patriotsko obrazovanje” – da se djeca uče da “vole svoju zemlju, a ne da je mrze, kao što to uče sada”. Tramp se zalaže za “nukelarnu porodicu, sa ulogama oca i majke”.

Da bi dodatno zaštitio učenike, najavljuje da će podržati one školske okruge koji dozvole nastavnicima da nose oružje. Obezbjedio bi novac iz budžeta za škole koje bi unajmile veterane, policajce u penziji i druge obučene za rukovanje vatrenim oružjem da rade kao školski čuvari.

Beskućnici
Bivši predsjednik želi da ukloni beskućnike sa ulica tako što će sagraditi šatorska naselja na otvorenim i jeftinim parcelama. Kaže da će raditi sa državama da ukinu “urbano kampovanje”, te da oni koji to budu radili mogu da završe u zatvoru ili u nekoj zdravstvenoj ustanovi.

Tramp želi da ponovo aktuelizuje velike mentalne bolnice koje će primati one sa “ozbiljnim mentalnim oboljenjima” ili “opasno poremećene”.

Javna bezbjednost
Jedno od obećanja je i da će poslati Nacionalnu gardu u gradove koji se bore sa nasiljem, poput Čikaga.

Tramp najavljuje da će od policijskih stanica koje dobijaju novac od Sekretarijata za pravosuđe tražiti da koriste kontroverzne policjske metode poput zaustavljanja i pretresa. Smatra da lokalna policija treba da ima ovlašćenja da puca u osumnjičene za krađu u prodavnicama.

“Jednostavno je, ako kradete u prodavnici, treba da očekujete da neko puca u vas dok izlazite”, nedavno je izjavio Tramp.

Pozvao je na smrtnu kaznu za trgovce drogom i krijumčare žena i ljudi, prenosi “Kurir”.

Svijet

NESVAKIDAŠNJI FENOMEN U MARIUPOLJU! More se povuklo za više od 100 metara (VIDEO)

U Marijupolju se Azovsko more povuklo za više od sto metara, a najveći problem je što niko nema pojma šta se tačno dešava.

Ovu neobičnu pojavu prijavio je savjetnik gradonačelnika Marijupolja Petar Andrušenko.

Prema riječima Andrušenka, slična situacija je primjećena i u ruskom gradu Taganrogu, a razlozi ove pojave za sada su nepoznati.

More se od obale povuklo na rekordnu udaljenost. Stotine metara. U Marijupolju na lijevoj obali. Dalje do Taganroga. Razlozi su i dalje nejasni, ali definitivno nenormalni – napisao je on u objavi ispod snimka trenutnog stanja mora u Mariupolju, prenosi Kurir.

Poslije tri mjeseca borbi u maju 2022. godine u Ukrajini, ruske snage su zauzele Marijupolj, a grad je srušen i spaljen skoro do temelja.

Nastavi čitati

Svijet

MAKRON ZBOG PADA REJTINGA I ZAPALJIVE RETORIKE postaje sve veća opasnost po Evropu!

Emanuel Makron suočen sa lošim rejtingom sve više je skloniji zapaljivoj retorici koja ga stavlja u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, a plaši čitavu Evropu.

Od snabdijevanja oružjem, do prijetnji slanjem francuskih vojnika u Ukrajinu, Makron je samo potpirivao odnose s Moskvom. Novom izjavom direktno je izazvao Rusiju.

On je poručio da se zalaže da se Ukrajini dozvoli da napada vojne baze unutar Rusije oružjem dugog dometa koje su obezbijedili zapadni partneri.

Makron se danas pridružio ranijim izjavama Generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji se takođe založio za promjenu tog stava, zbog kompleksnosti rata u Ukrajini.

Pitanje da li dozvoliti Ukrajini da pogađa ciljeve na ruskom tlu oružjem koje je isporučio Zapad, bilo je delikatno sve vrijeme otkako je Moskva pokrenula operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine.

Zapadni lideri su se uglavnom uzdržali od preduzimanja ovog koraka, jer postoji rizik da on isprovocira ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je više puta upozoravao da bi direktna umiješanost Zapada mogla da odvede svijet na ivicu nuklearnog sukoba.

Makron je rekao da je stav Francuske da se mora Ukrajini dozvoliti da neutrališe ruske vojne lokacije, sa kojih ispaljuje projektile.

“Ako kažemo (Ukrajincima) da nemaju pravo da gađaju mjesta sa kojih se na njih ispaljuju projektili, mi im u stvari kažemo da ćemo da vam isporučujemo oružje, ali da njime ne možete da se branite”, rekao je Makron na konferenciji za štampu, tokom zvanične posjete Njemačkoj.

Zbog mogućeg napada oružjem koje je Ukrajina dobila od Velike Britanije, nedavno je došlo do diplomatskih ustezanja između Moskve i Londona. Takav scenario je moguć i za Francusku.

Nastavi čitati

Svijet

Policija Belgije zbog Rusije upala u EVROPSKI PARLAMENT

Policija je u srijedu izvršila racije u vezi s “ruskim miješanjem” u Evropski parlament, navodi se u saopštenju federalnog tužioca.

Pretresi, obavljeni u privatnoj rezidenciji u Briselu i kancelarijama Evropskog parlamenta u Strazburu i Briselu, povezani su sa takozvanim slučajem Russiagate, gdje su poslanici Evropskog parlamenta “vrbovani” i plaćeni da promovišu rusku propagandu putem sajta Glasa Evrope.

“Postoje indicije da je dotični zaposlenik Evropskog parlamenta odigrao značajnu ulogu u tome”, rekli su belgijski organi za provođenje zakona.

EU je sankcionisala Glas Evrope nakon što je krajem marta izbio skandal sa plaćenom propagandom.

Belgija je preuzela aktivnu ulogu u istrazi slučaja Russiagate zbog sjedišta Evropskog parlamenta u Briselu, istakao je premijer Alexander De Croo u aprilu, prenosi Politicki.ba.

Nastavi čitati

Aktuelno