Connect with us

Zdravlje

Troje djece u Bijeljini oboljelo od morbila, MOGUĆE DA SU SE ZARAZILI U TUZLI

Troje djece u Republici Srpskoj oboljelo je od morbila (malih boginja), sve troje su iz Bijeljine i do dvije godine starosti, rečeno je na današnjoj pres konferenciji u Institutu za javno zdrastvstvo RS.

“Dvoje djece je ranije boravilo u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Tuzli”, izjavila je epidemiolog Nina Rodić Vukmir danas na pres konferenciji u Institutu.

Nijedno od oboljele djece nije vakcinisano protiv morbila.

U Tuzli i Živinicama ranije je proglašena epidemija morbila, nakon što je registrovano skoro 50 oboljelih, a prijavljeni su u slučajevi u Sarajevu.

Dom zdravlja Bijeljina prijavio je juče Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske epidemiju morbila na području ovog Grada.

Zdravlje

NE SHVATAJTE OLAKO! Ovaj lijek protiv bolova može izazvati srčani i moždani udar

Mnogi se oslanjaju na lijekove protiv bolova za razne bolesti i povrede.
Uobičajeni problemi poput glavobolje, bolova u leđima i temperature mogu se ublažiti uzimanjem tableta poput paracetamola i ibuprofena.

Iako su sigurni za korištenje u skladu s uputstvima na pakovanju, istraživanja su pokazala da postoji rizik od njihovog redovnog uzimanja.

Donedavno se smatralo da je paracetamol potpuno siguran lijek za pacijente s visokim krvnim pritiskom. Međutim, studija iz 2022. pokazala je da dugotrajna upotreba paracetamola može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara među osobama s hipertenzijom.

Učinak na krvni pritisak sličan je učinku nesteroidnih protivupalnih lijekova (NSAID), poput ibuprofena, rekli su istraživači.

Kao dio studije koju je sproveo tim s Univerziteta u Еdinburgu, 110 pacijenata s istorijom visokog krvnog pritiska dobijao je ili jedan gram paracetamola četiri puta dnevno ili odgovarajući placebo tokom dvije sedmice.

Četiri grama paracetamola dnevno rutinski je propisana doza u bolesnika s hroničnim bolovima. Svi pacijenti su primili oba tretmana. Oni kojima je propisan paracetamol zabilježili su značajan porast krvnog pritiska u poređenju s onima koji su uzimali placebo.

Ovaj porast bio je sličan onom uočenom kod nesteroidnih protivupalnih lijekova i moglo bi se očekivati da će povećati rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara za oko 20 odsto.

Stoga je tim rekao da pacijentima koji imaju dugoročni recept za lijekove protiv bolova treba dati najnižu efektivnu dozu kroz najkraće moguće vrijeme.

Profesor Džejms Dir, šef kliničke farmakologije na Univerzitetu u Еdinburgu, objasnio je:

“Ova studija jasno pokazuje da paracetamol, najkorišteniji lijek u svijetu, povećava krvni pritisak, jedan od najvažnijih faktora rizika za srčani i moždani udar”.

Profesor Dir je rekao da bi ljekari i pacijenti trebali zajedno razmotriti rizike u odnosu na koristi, posebno kada su pacijenti u opasnosti od kardiovaskularnih bolesti.

“Ukratko, pokazali smo da dvonedjeljno liječenje paracetamolom povećava krvni pritisak kod pacijenata koji imaju hipertenziju”, rekao je.

Međutim, glavni istraživač i ljekar Jan Mekintur, konsultant za kliničku farmakologiju i nefrologiju, rekao je da ljudi koji s vremena na vrijeme koriste paracetamol ne bi trebali brinuti.

Nastavi čitati

Zdravlje

ZASPAĆETE ZA SAMO PAR MINUTA! Stara japanska tehnika rješava nesanicu

Vježba disanja pomaže u smirivanju vašeg tijela, reguliše disanje i otkucaje srca kako biste se osećali opušteno i spremno za spavanje.

Nema ništa gore nego kad legnete u krevet i ne možete da zaspite, pa provedete noć vrteći se. Ako vam ovo zvuči poznato, nemojte da paničite, jer postoji nekoliko načina uz pomoć kojih možete da zaspite. Jedan od njih je mjesečevo disanje.

Šta je mjesečevo disanje?

To je japanska tehnika, na sanskritu poznata kao Chandra Bhedana, i koristi se u jogi, a pomoći će vam da zaspite za nekoliko minuta, piše Metro.

Mjesečevo disanje praktikuje se zatvaranjem desne nozdrve i udisanjem i izdisanjem kroz lijevu nozdrvu. Da biste to učinili, lezite u krevet i udobno se smjestite, a zatim palcem nježno zatvorite desnu nozdrvu. Polako udahnite držeći desnu nozdrvu zatvorenu, a zatim polako izdahnite kroz lijevu nozdrvu.

Iako ovo može da zvuči prilično neobično, vrlo je efikasno jer se smatra da je lijeva strana vašeg tijela povezana s parasimpatičkim nervnim sistemom. To je mreža nerava koja pomaže opuštanju vašeg tijela nakon razdoblja stresa ili opasnosti, a takođe je korisna za odmor. Vježba disanja pomaže umirivanju vašeg tijela, reguliše disanje i otkucaje srca kako biste se osjećali opušteno i spremno za spavanje.

Jednostavno treba da ponovite korake nekoliko puta dok ne otkrijete da vam um više ne radi i da se razbistrio, a tijelo se opustilo. A, ako se iz nekog razloga još uvijek borite da utonete u san, uvijek možete da pokušate mijenjanjem ​​nozdrve. Započnite zatvaranjem desne i udahnite kroz lijevu nozdrvu. Zatim kažiprst stavite na lijevu nozdrvu i udahnite kroz desnu stranu. Mijenjajte i ponavljajte onoliko puta koliko je potrebno.

Ako se budite usred noći, takođe možete da isprobate mjesečevo disanje koje će vam pomoći da ponovno utonete u san. Ali, ako to ne pomaže, postoji i nekoliko drugih korisnih tehnika joge koje vam mogu pomoći.

Džesi Galber, osnivač YOGI TIMES-a, podijelio je najbolje tri joga poze koje će vam pomoći da zaspite – i sve možete da radite iz kreveta. To uključuje pozu srećne bebe, pozu djeteta i pozu mrtvaca.

Evo kako se one izvode:

Za pozu srećne bebe započnite ležanjem na leđima i privlačenjem koljena prema grudima. Zatim rukama uhvatite spoljne rubove stopala, otvarajući koljena u širini torza. Nježno se ljuljajte s jedne na drugu stranu, masirajući kičmu o dušek.

Za isprobavanje poze djeteta kleknite i sjednite sebi na pete. Raširite kolena u širini kukova, a zatim se savijte prema naprijed kako biste torzo položili između butina. Ispružite ruke prema napred ili uz tijelo, s čelom naslonjenim na podlogu.

I na kraju, poza mrtvaca (šavasana) možda je najjednostavnija od svih. Samo lezite ravno na leđa s blago raširenim nogama. Držite ruke opuštene uz tijelo s dlanovima okrenutim prema gore. Zatvorite oči i usredsredite se na duboko, sporo disanje.

Nastavi čitati

Zdravlje

PROVJERITE ZDRAVLJE! Prvi znak da možda imate problema sa srcem

Ne trebamo previše isticati da je vrlo važno brinuti o zdravlju srca.

Ali, koliko god pazili, ponekad to nije tako i važno je znati prepoznati znakove koji upućuju na to da nešto nije u redu.

Kardiolog, dr Šyam Kolvekar, izdvojio je nekoliko opštih znakova da imate problema sa srcem, nakon kojih biste trebali potražiti ljekarsku pomoć.

Kao prvi simptom problema sa srcem, dr Kolvekar ističe bol ili nelagodu u grudima.

“Ovo se često opisuje kao pritisak ili bol u prsima. Može trajati nekoliko minuta ili doći i proći”, objašnjava on, prenosi portal “Ekspres”.

Osim boli u grudima, ako imate osjećaj da vam nedostaje daha ili otežano dišete, to bi isto mogao biti pokazatelj problema.

Problemi s disanjem mogu, ali i ne moraju biti povezani s nelagodom ili boli u grudima.

Bol se može pojaviti u u drugim dijelovima tijela, a ne samo u području grudi

Od ostalih znakova koji ukazuju na probleme sa srcem, kardiolog ističe i umor.

Pod tim podrazumijeva neobjašnjiv umor ili slabost koji se ne ublažavaju odmorom. Takođe, bol se ne mora osjetiti isključivo u području grudi, tvrdi dr Kolvekar.

“Bol se može pojaviti i u drugim dijelovima gornjeg dijela tijela. To može uključivati nelagodu u rukama, leđima, vratu, vilici ili stomaku”, objašnjava on.

Vjerovatno ćete i sami pomisliti da nešto nije u redu ako osjetite da vam srce nepravilno kuca. Ako osjećate ubrzan rad srca, palpitacije ili nepravilan rad srca koji nije uzrokovan intenzivnijom fizičkom aktivnošću ili sličnom radnjom koja bi to uzrokovala, možda imate zdravstveni problem.

Kao posljednja dva znaka da nešto nije u redu sa srcem, doktor ističe mučninu ili ošamućenost te oticanje nogu, članaka i stopala.

Česti osjećaji mučnine ili vrtoglavice, koji su praćeni hladnim znojenjem, često mogu ukazivati na probleme sa srcem, ističe on.

Dodaje da, ako imate problema s oticanjem nogu, članaka i stopala, to može biti znak zatajenja srca, a do oticanja dolazi zato što srce ne pumpa krv efikasno, prenosi portal “Ekspres”.

Nastavi čitati

Aktuelno