Connect with us

Politika

TROJKA PREUZELA DUŽNOST Cvijanovićeva prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dolazim ispružene ruke da radimo za dobrobit oba naroda iz oba entiteta, kazala je Cvijanovićeva.

Kako je i najavljeno danas je izvršena primopredaja dužnosti članova Predsjedništva BiH. Milorad Dodik predao je dužnost Željki Cvijanović, a Šefik Džaferović predao je dužnost Denisu Bećiroviću, dok je Željko Komšić ostao na poziciji člana Predsjedništva BiH.

Šefik Džaferović se kratko obratio novim članovima Predsjedništva nakon što su isti položili zakletvu i zaželio im sreću. Željka Cvijanović je stupila na dužnost predsjedavajuće Predsjedništva BiH i istakla kako princip rotacije u Predsjedništvu BiH ostaju isti kao iz prethodnog mandata.

Čast mi je što imam priliku da vam se obratim kao član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Dolazim ispružene ruke da radimo za dobrobit oba naroda iz oba entiteta, otvorena sam za dijalog kako u okviru Predsjedništva, institucija, izvršne i zakonodavne vlasti. Smatram da smo dovoljno politički zreli da sami određujemo naše prioriteti, a ne da nam to neko s vana servira – kazala je između ostalog Cvijanovićeva u svom prvom govoru i naglasila kako je zagovornik da se razgovara o svim značajnim pitanjima.

Nije krila činjenicu da postoje razlike i stvari oko kojih se nije moglo dogovoriti, ali je spremna na razgovor o svemu. Istakla je kako će se zalagati za jačanje regionalne saradnje ali i za princip “Otvorenog Balkana” i puta BiH u EU.

Smatra kako je jedan od prioriteta kandidatski status BiH u EU i smatra kako je neophodno rehabilitovati kretanje Bosne i Hercegovine u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je donio mir i jasno odredio kretanje.

Nakon govora predsjedavajuće Predsjedništva gospođe Cvijanović, javnosti se obratio i Željko Komšić koji je čestitao kolegama i izrazio zahvalnost građanima BiH što su mu ponovno ukazali povjerenje.

– Jednak odnos prema svim građanima BiH obavezuje me kako Ustavom, ali to je i moj lični stav. Radeći u opštem interesu svih građana, neću štediti ni sebe radeći zajedno sa vama – kazao je Komšić između ostalog u svom obraćanju i istakao kako neće propustiti ptiliku da uradi sve kako bi BiH bila u punopravnom sazivu NATA što smatra prioritetom, piše Bosnainfo.

Naglasio je i kako grupa ignorisanja presuda Evropskog suda i s obzirom na sva kršenja pred zakonom i Ustanovom naglasio je kako će iskoristiti sve mehanizme kako put BiH u EU i njena perspektiva ne bi bila trajno uništena.

– Primarni vanjskopolitički cilj je da BiH uđe u EU – kazao je Komšić i naglasio kako će BiH poštovati susjede onoliko koliko oni budu poštovali nas.

Politika

Đajić godišnje “ispegla” preko tri miliona maraka

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske nema tehničke i kadrovske kapacitete za pranje, sušenje i peglanje veša pa će ovaj posao u naredne četiri godine povjeriti privatnoj firmi koja bude izabrana na tenderu koji je u toku, a kojoj će za te usluge biti plaćeno 13,3 miliona maraka sa PDV-om.

Vešeraj će biti organizovan u sklopu UKC-a. Uprava će firmi koja dobije ugovor dati na korištenje prostor od 1.072 kvadrata u koji će ona instalirati svoju opremu.

Dužan je da plaća stuju, vodu, grijanje i odvoz smeća, a UKC ima pravo da vrši kontolu i nadzor nad pružanjem usluga.

Od ponuđača na tenderu se traži da su i ranije radili slične poslove te da su uspješno realizovali minimalno jedan ugovor čija je vrijednost veća od 1,8 miliona maraka.

Postrojenja za pranje i peglanje koje bude instalirano mora da ima kapacitet za obradu 4.000 kilograma veša na dvevnom nivou.

Inače, ovaj tender zbog žalbi traje od prošle godine, a dva puta ga je oborila čistionica “Perfect clean” iz Prijedora.

Poslove pranja i peglanja godinama unazad za UKC radi hemijska čistionica “AD” iz Banjaluke.

Iz odjeljenja za kabinetske poslove i poslove informisanja na pitanje CAPITAL-a zašto ne formiraju vlastiti vešeraj i ulažu u opremu, odgovaraju da im se to ne isplati.

“Uzimajući u obzir potrebe naše ustanove, broj pacijenata, broj zaposlenih kao i broj organizacionih jedinica, angažman vlastitih kapaciteta za obavljanje ovih poslova podrazumijevao bi izuzetno veliku početnu investiciju. Posebno je potrebno da se naglasi da bi se moralo voditi računa o neprekidnosti ovog radnog procesa, što bi značilo zapošljavanje najmanje 30 novih radnika”, kazali su u UKC RS.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

Određen jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, biće prebačen u KPZ Zenica

Aktuelnom ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki (SDA) određen je jednomjesečni pritvor.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS ranije je Opštinskom sudu  u Sarajevu  predložio određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Skaki.

Skaka će 30 dana provesti u KPZ Zenica.

– Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela – rečeno je ranije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, on je uhapšen u okviru akcije „Vizionar” zbog nesavjesnog rada u službi, zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Politika

ZAKON JASAN: Narodni front ne može biti parlamentarna stranka

Iako predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić tvrdi da je aktuelnim transferima postala parlamentarna stranka, ona to po Izbornom zakonu ne može da bude, jer poslanici koji su prešli u Narodni front mogu da budu samo samostalni poslanici.

„Ja vam mogu reći da je Narodni front u ovom momentu parlamentarna stranka sa tri poslanika“, ustvrdila je Jelena Trivić.

Ipak, Izborni zakon je jasan i kaže da poslanik koji napusti neku stranku postaje samostalni poslanik i na pločici ispred njih može samo pisati „samostalni poslanik“. Drugim riječima, parlamentarna stranka ne može biti stranka koja nije učestvovala na izborima i prešla cenzus, što Zakon jasno propisuje.

 

Ukoliko takvi poslanici oforme klub, a trebaju da budu najmanje 4 poslanika, oni mogu da djeluju samo kao Klub samostalnih poslanika, a ne Narodnog fronta.

Izvor. istokrs.com

Nenad Nešić pozvao Trivićku da objelodani finansijere stranke:

Nakon osnivačke skuštine „Narodnog fronta“ ne stišavaju se reakcije javnosti, ali ni visokih funkcionera.

-Politička scena Republike Srpske mora se zakonski urediti. Istražiti porijeklo novca koji je Jelena Trivić potrošila sa Narodni front?! Time spriječiti zloupotreba osvojenih poslaničkih mandata od strane preletača.

Rekao je ovo Nenad Nešić, gostujući u emisiji „Telering“, pozivajući Jelenu Trivić da ispoštuje one norme za koje se i sama zalagala, a to je da u ovom slučaju otkrije porijeklo novca kojim se finansira njena stranka.

-Vrijeme je da gospođa Јelena Trivić objasni odakle joj novac! U toj poslaničkoj grupi imate Dubravca koji je podržao Vladu, glasao za SNSD-ovog delegata, bio kandidat za izvršnog direkora u Autoputevima i zahtijevao da se postavi što prije. Drugi poslanik Aleksandar Trninić je glasao protiv Vlade Republike Srpske, a glasao je za kandidata opozicije za izbor delegata u Domu naroda PS BiH. Njih dvojica priznaju legitimnost izbora, a Јelena Trivić kaže da su izborni rezultati nelegitimni. Dakle, tri različite osobe.Šta njih može ujediniti? Pa, lični interes. Kako se ostvaruje?Pa, kroz materijalna dobra – jasan je Nešić.

Vrijeme će pokazat ko finasira stranku Jelene Trivić, da li će predsjednica Fronta istražiti diplome i svojih saboraca, te da li će u dogledno vrijeme izučiti Izborni zakon?

 

 

Nastavi čitati

Aktuleno