Connect with us

Svijet

Turski parlament odobrio članstvo Švedske u NATO-u: OSTALA JOŠ MAĐARSKA

Turski parlament dao je dugoočekivano odobrenje za članstvo Švedske u NATO-u, čime je nordijsku zemlju značajno približio pridruživanju zapadnom vojnom savezu nakon mjeseci neizvjesnosti.

Tri mjeseca nakon što je Recep Tayyip Erdogan podnio parlamentu prijedlog zakona o odobravanju članstva, poslanici su u utorak kasno navečer glasali za njegovu ratifikaciju. Očekuje se da će turski predsjednik potpisati zakon u narednim danima.

Odobrenje Turske ostavlja Mađarsku kao jedinu zemlju koja još nije ratifikovala članstvo Švedske. Ranije u utorak, mađarski premijer Viktor Orban nagovijestio je napredak pozivajući švedskog premijera Ulfa Kristerssona u posjetu radi pregovora o tom pitanju.

“Vjerujem da bi intenzivniji dijalog mogao doprinijeti jačanju povjerenja između naših zemalja i institucija i na taj način omogućiti dalje jačanje naših političkih i sigurnosnih aranžmana”, napisao je Orban u pismu.

Glasnogovornik Kristerssona rekao je da za sada nemaju nikakav komentar na poziv, ali je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao da će vlada morati “razmisliti šta pismo signalizira prije nego što odgovori”.

Švedska je podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju 2022. godine, u isto vrijeme kada i Finska, u historijskom zaokretu u svojoj sigurnosnoj politici potaknutoj ruskom invazijom na Ukrajinu u februaru ranije te godine.

Turska i Mađarska održavaju bolje odnose sa Rusijom od ostalih članica organizacije. One su ranije zaustavile proces pristupa. Finska se konačno pridružila prošle godine, ali je Ankara izvršila pritisak na Stockholm da pooštri svoj stav prema članovima Radničke partije Kurdistana (PKK) sa sjedištem u Švedskoj, koju SAD i EU, kao i Turska smatraju terorističkom grupom.

Švedska je već potpisala sporazum sa SAD-om o potpunom pristupu 17 svojih vojnih baza i započela proces integracije u NATO, prenosi Klix.

Svijet

BAJDEN NAKON LJEKARSKOG PREGLEDA “Doktori misle da izgledam previše mlado”

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je danas da se rezultati njegovog ovogodišnjeg sistematskog pregleda ne razlikuju od prošlogodišnjih.

Bajden je po povratku u Bijelu kuću iz vojne bolnice Volter Rid u Merilendu, gdje je pregledan, u šali rekao da doktori misle da “izgleda previše mlado”, prenosi “NBC News”.

“Ništa nije drugačije nego prošle godine. Sve je sjajno”, rekao je Bajden.
Bajden (81) se podvrgava godišnjim fizičkim pregledima otkako je postao predsjednik Sjedinjenih Država.

Bajdenovi kritičari zatražili su veću transparentnost od Bijele kuće kada je riječ o njegovom zdravlju, fizičkom i mentalnom, nakon nedavnog izvještaja specijalnog tužioca Roberta Hura.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da je američki predsjednik “dobronamjerni stariji čovjek sa lošim pamćenjem”.

Nastavi čitati

Svijet

VELIKA TRAGEDIJA! Punjač za ajfon ubio tinejdžera

Velika tragedija zadesila je jednu porodicu kod Moskve kada je punjač za ajfon ubio 17-tinejdžera.

U trenutku nesreće mladić je telefonom komunicirao sa svojom djevojkom, ali je iznenada vrisnuo i veza je prekinuta.

Djevojka je pokušala ponovo da ga dobije, ali u tome nije uspjela.

Tijelo dječaka sa teškim opekotinama ujutro je pronašla njegova majka.

Na ugljenisanom jastuku pored tinejdžera bio je izgorjeli ajfon, povezan na punjač čiji je kabl bio zalijepljen trakom.

Nastavi čitati

Svijet

PRIZORI APOKALIPSE! Vatra progutala 500.000 hektara zemlje

Veliki požari u Teksasu i dalje bjesne dok sve vatrogasne službe pokušavaju suzbiti vatreni plamen, javlja “The Guardian”.

Požar u Smokhaus Kriku drugi je najveći šumski požar u Teksasu dosad, a progutao je više od 500.000 hektara u teksaškom području Panhendl otkako je započeo u ponedjeljak.
Požar trenutno nije pod kontrolom, a stanovnici nekoliko teksaških regija su evakuisani.
Vatra se uveliko proširila s obzirom na neuobičajno visoke temperature i jak vjetar, a plamen se pojačavao u suvim travnatim područjima.
Juče su naređene obavezne evakuacije za nekoliko teksaških regija, nakon što je guverner Greg Abot proglasio katastrofalno stanje.

Više od 4000 kuća u Teksasu trenutno je bez struje, prenosi “Index”.

Nastavi čitati

Aktuelno